Létrehozva: 2019.06.04.

Koreaiak helyszínelnek a Duna-parton

Hartán, 120 kilométerre délre Budapesttõl, találták meg tegnap délelõtt egy koreai férfi holttestét a Dunában. Tudósítóink látták: koreai helyszínelõk vezették a kutatást. Információink szerint tegnap Budapesten, a Kopaszi-gátnál is találtak egy halottat, a Margit hídnál pedig azért tesznek erõfeszítéseket, hogy kiemeljenek 3 holttestet. A Ripost ott járt a helyszíneken!

Szerző Ripost

„Éppen dolgoztunk a rakományhordó hajón, amikor egyszer csak megláttunk egy testet beleakadva a hajókikötő drótjába" – meséli a %Ripost%-nak Zoltán, egy hajómunkás Hartán. Idáig, vagyis csaknem Paksig sodorta a Duna egy 50 év körüli koreai férfi holttestét a víz.

Csáklyával húzták el a holttestet

„ Arccal lefelé a vízben volt, tele kék-lila foltokkal. Nagyon megrázó volt "– teszi hozzá a férfi, aki, hogy dokumentálja a rendőröknek az esetet, le is fotózta a történteket. A %Ripost% munkatársai is látták a megrendítő fotókat az áldozatról, de kegyeleti okokból természetesen nem közölhetjük ezeket. 

„Azonnal hívtuk a vízi rendőröket, akik villámgyorsan megérkeztek a motorcsónakkal. Elkérték a hajósaimtól az uszadékellökő csáklyát, és azzal kiakasztották a testet a drótból. Ezután lehúzták a következő partszakaszig, majd elvitték megvizsgálni."

 

Koreai helyszínelők dolgoznak a parton

Hartánál koreai helyszínelők vezették a munkát: fotóztak, szemléztek, kerestek. Tudósítóink beszámolója szerint nem tűnnek feszültnek, higgadtan teszik a dolgukat a magyar rendőrökkel együttműködésben. A víz fölött katonai és rendőrhelikopterek köröztek.

A Kopaszi-gátnál is riasztás volt

A rendőrség tegnap cáfolta a lapinformációkat, amelyek szerint a hétvégén Ercsinél több holttestet is találtak. A %Ripost% viszont úgy tudja, hogy tegnap Budapest déli részénél, a Kopaszi-gátnál is felhozott egy holttestet a víz, ám ezt senki nem erősítette meg, így elképzelhető, hogy csak vakriasztás történt.  Amikor tudósítónk ott járt, heves mozgás volt a parton a közeli vízi rendészetnél: jöttek-mentek a rendőrségi hajók.

 

Csak 7 ember élhette túl

19 embert még mindig keresnek a 35 embert szállító, Hableány nevű hajó múlt szerdai katasztrófája után. Az első éjszaka 7 koreai túlélőt találtak és 7 koreai holttestet, majd indult a keresés az eltűnt 21 ember után. Még nem találták meg a 2 fős magyar személyzet holttestét sem. Tegnap, információink szerint, 2 holttestet találtak – egyiket a Kopaszi-gátnál, és egy koreai férfiét a Bács-Kiskun megyei Hartán -, valamint délután a búvárok erőfeszítéseket tettek 3, a hajóban rekedt ember testének kiemelésére .

A szerbiai Vaskapu-szorosig is lesodródhatnak a holttestek

A Duna egész magyarországi szakaszán zajlik a kutatás a holttestek után, és erre van is ok, hiszen tegnap 120 kilométerre délre a fővárostól találták meg egy áldozat testét: egészen Hartáig sodorta a víz. De a magyar hatóságok a szerbek segítségét is kérték: a holttestek akár a szerb-román határon lévő Vaskapu-szorosig lesodródhatnak. Az itteni két vízi erőművet  sűrű és erős védőháló védi a roncsoktól és a szeméttől, de a hálón fennakadnak a Dunába fulladtak holttestei is.

 

Együttműködik az ukrán kapitány

Lapunk úgy tudja, a balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó parancsnoka, akit kihallgatása után a Teve utcából a Gyorskocsi utcába szállítottak, egyáltalán nem tűnt idegesnek, feszültnek, normálisan, együttműködően viselkedett. A szállodahajó erejét jól jellemzi, hogy a rajta utazó, döntően amerikai turisták közül sokan nem is érzékelték, hogy az őket szállító hajó letarolt és hullámsírba küldött egy magyar utasszállító hajót, a Hableányt. A hajókapitány nem kommunikált a Hableány hajósaival.

 

A koreaiak mindenképpen be akarnak menni a hajótestbe

Információink szerint vita alakult ki a magyar és a koreai hatóságok között arról, hogy be szabad-e menniük a búvároknak a hajótestbe. A magyar álláspont szerint ez tilos és életveszélyes, mint azt Hajdu János, a TEK vezetője is mondta a tegnapi sajtótájékoztatón. A koreaiak, akinek viszont nagyon fontos a holttestek mielőbbi kiemelése, mindenképpen mielőbb be akarnak menni a hajótestbe, még azelőtt, hogy kiemelnék a hajót. A hajó kiemelésére pár nap múlva kerülhet sor, amikor ideér a Clark Ádám daru, ami eddig a magas vízállás miatt nem fért el a hidak alatt.

 

Miért nehéz menteni?

– 12-14 fok hideg a víz, melyben lassabban tudnak mozogni a búvárok.

– Rendkívül magas a vízállás, ami miatt mélyebbre kell merülni, és nehezebb látni.

– Vakon tapogatóznak a búvárok: a hordalékos vízben maximum pár centire lehet ellátni.

– Erős a sodrás, amely ráadásul a roncsnál másfélszeresére nő, ez szinte lehetetlenné teszi a mentési, de még a feltérképezési munkát is.

– Rossz pozíció: az oldalára borult hajó a Margit híd alá süllyedt, annak pillére nehezítheti a kiemelését.

– Kegyeleti jogok védelme: a hajóban rekedt áldozatok kiemelésénél biztosítani kell, hogy a katasztrófaturisták ne fotózzák-videózzák az elhunytakat.

– Megsérülhet a hajóroncs a kiemelés során, ami miatt a bent rekedt holttesteket elsodorhatja a folyó.

 

A %Ripost% információi szerint nehézbúvárok segítségével próbálják majd meg a víz alatti talaj egyengetésével elérni, hogy acélköteleket juttassanak az elsüllyedt hajó alá, így segítve a kiemelést és megelőzni a szerkezet esetleges szétszakadását.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden száj tátva marad a Real-sztár őrjítően szexi, új barátnőjének fehérneműs képeitől - galéria

origo.hu

Letartóztatták a bőnyi diáklányt, aki megkéselte osztálytársát

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

magyarnemzet.hu

Olyan meglepő dolog derült ki Geszti Péterről, amire sokan felkapták a fejüket + videó

metropol.hu

Rejtegethették előttünk - új bolygó bukkant fel a naprendszerünkben

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

origo.hu

Itt a kemény orosz válasz Amerika újabb háborús lépésére

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Íme a négy legintelligensebb csillagjegy – Te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Óráink vannak hátra: felhőszakadással, jégesővel esik vissza a hőmérséklet 15 fokot

INSIDER

„Óriási dolog, hogy Levi is esélyt kapott" – versenyt fut az idővel az ötéves izomorvadásos kisfiú

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát