Létrehozva: 2019.07.02.

Magától locsolja a virágot az okoscserép

Megmenekülnek a szobanövények! Egy magyar gimnazista, Kovács Róbert Jenõ ugyanis olyan okoscserepet talált fel, amely a szoba páratartalmából nyer vizet és így öntözi a növényt. Egy mobil applikáció segítségével többek között a talaj nedvessége és a víz hõfoka is szabályozható a távolból is.

Fantasztikus segítséget jelent a feledékeny, vagy az örökös időhiányban szenvedő embereknek egy magyar fiatalember találmánya. Kovács Róbert Jenő, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium végzős diákja ugyanis megalkotta a KO-pot névre keresztelt okoscserepet. A névben a KO Kolozsvárra utal, míg a az angol pot nevű szó cserepet jelent. A találmány képes a levegő páratartalmát hasznosítani, így még a vizet sem szükséges tölteni a cserépbe.  A különleges cserepet díjazták már az innovációs és tehetségkutató versenyen és az ötlet a szabadalmi hivatal előtt van.

„Nagyon szeretem a növényeket, de ahogy sokan mások, én is mindig elfelejtem őket meglocsolni"-mondta el a %Ripost%-nak Kovács Róbert Jenő.  A gyerek kora óta barkácsoló, műszaki beállítottságú fiú számára egyértelmű volt, hogy a technika segítségével kell valahogy megoldani ezt a problémát. Mivel az elmúlt években mindig részt vett különféle innovációs versenyeken, kitalálta, hogy idén ezzel indul. Az elkészült okos cserép kétféle változatban készült el: az egyszerűbb beállított paraméterek alapján dolgozik egy újra tölthető víztartályból, míg a komplexet hálózatra is lehet kötni és mobil applikációval irányítani.

„A felhasználó megadhatja  az alkalmazáson keresztül a locsolóvíz hőmérsékletét, a páratartalmat, és a talajnedvességet, és a rendszer ezeket automatikusan beállítja"– mondta Kovács Róbert Jenő, aki ősszel kezdi a tanulmányait a kolozsvári Műszaki Egyetem elektromérnöki karán.

Bár korábban már találtak fel az okos cseréphez hasonló alkalmazást, de azok közül egyik sem tudta automatikusan újra tölteni a víztartályt. Mindezt ráadásul úgy, hogy nem kell vízvezetékhez sem csatlakoztatni a rendszert. Az elektromos hálózatról működő ventilátor a meleg levegőt a hideg oldalra tereli, amelynek hatására kialakul egy hőhíd, így a levegőből kondenzvíz csapódik ki. Ezt a vizet az okos cserép ásványi anyagokkal dúsítja, amit előre rudacskákban helyeznek a rendszerbe.

Az applikációnak van még egy hatalmas előnye: minden adatot vissza lehet követni, és grafikonban is meg lehet nézni a változásokat, mert a szerver fél évig tárolja azokat. Ezzel a találmánnyal Róbert már két versenyre is benevezett. A Budapesti Ifjúsági és Innovációs Tehetségkutató versenyben dicséretben részesült májusban, míg a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáján második helyezést ért el az okos cseréppel és tovább jutott a nemzetközi fordulóra, ahol nagydíjat kapott. Róbert nem csak magának találta fel az okos cserepet, piacra is szeretné dobni. Ehhez megtette a szükséges lépést, elkezdődött a szabadalmaztatási folyamat Magyarországon.

„Mivel csak egy darab készült és egy prototípus, a várható tömeges gyártásnak csak megjósolni lehet az árát" - mondta az alkotó, aki 100-200 euróra becsüli a találmánya piaci árát.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Heves vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

metropol.hu

Óriási üzlet lehet, külföldre vinnék a Fradi sztárjait

mandiner.hu

Elkeserítő tényre mutatott rá Menczer Tamás: A világban már atomháborús készülődést láthatunk (VIDEÓ)

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

mandiner.hu

Az orosz Tornádó miszlikbe aprította az ukrán HIMARS-rendszert (VIDEÓ)

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria