Létrehozva: 2019.07.05.

Medvepánik van Székelyföldön

Két újabb medvetámadás történt csak ezen a héten Székelyföldön, mindkét áldozat kórházba került. Vannak olyan falvak, ahol mindennap látnak medvét, sötétedés után kimenni is alig mernek az emberek. A román hatóságok azonban sem kilövési engedélyt nem adnak, sem kártérítést nem fizetnek.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban lábadozik az a 15 éves fiú, akit Kászonújfaluban hétfőn többször is megharapott egy medve. Ugyanott ápolják azt a hatgyerekes édesanyát, akire Madéfalván gombászás közben támadt medve, neki a gerince tört el, legalább hat hétig nem fog tudni dolgozni. Legkisebb gyermeke 1, a legnagyobb 10 éves.

Egyre több a medve Székelyföldön, és egyre jobban bemerészkednek az állatok a lakott területekre, már iskolaudvarban is fényképeztek példányt.

Este nyolc után már a boltig sem merek kimenni” - írja P. Rózsika a Facebookon. „A mi kertünk hátra nyúlik az erdőig. Ha ki akarok húzni két hagymát, viszem magammal a kutyákat is” - erősíti meg L. Erzsébet.  Januárban egy paksi vadászt sebesített meg egy állat, márciusban egy kőrispataki családapát ölt meg medve.

„Meg kellene változtatni a törvényt, ha elesett állatért, méhekért van kártérítés, akkor legyen az emberben tett károkért is, hiszen az áldozat sok esetben hetekre kiesik a munkából, nem beszélve az őt ért lelki és fizikai traumáról "– hangsúlyozta Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke. „ Az államnak kellene kártérítést fizetnie. Most bírósági úton próbáljuk elérni, hogy kötelezzék fizetésre a minisztériumot."

 

„Egy-egy vaddisznóvadászat során 6-7 medvével is találkozunk, de tehetetlenek vagyunk, mert nincs kilövési engedélyünk rájuk" – mondta el a %Ripost%-nak Jakab József helyi vadász. Már több ezer medve él Erdélyben, négyszeres a túlszaporulat. A környezetvédelmi miniszter július 2-án közmeghallgatást tartott a nagyvadak ügyében, de semmi nem változik: csupán évi 140 medve kilövésére adnak engedélyt, holott ennek triplájára lenne szükség.

Hargita Megye tanácsa évek óta hiába kéri egy átgondolt, szakmailag megalapozott terv elkészítését a Környezetvédelmi Minisztériumtól a probléma kezelésére. A három székely megye közösen is tett javaslatokat, de nem történt előrelépés. Maros megyében a polgármesterek levélben kérték a prefektúra közbenjárását, mert mindennaposak a háztáji gazdaságokat érő medvetámadások.

„ Minden este látnak medvét Görgényadorjánban, lassan beköltöznek a településre és semmitől sem félnek" - mondta Larentiu Dumitru Boar, a település polgármestere. „ Az utóbbi alkalommal kihívtuk a vadőrt is, aki lőtt néhányat a levegőben, mire a medve ránézett, két lábra állt és nyugodtan folytatta az útját tovább."-mesélte. Már Brüsszelben is szóba került az ügy: a környezetvédelmi platformon egyetértettek az országok abban, hogy Romániának fel kell lépnie az ügyben és meg kell védenie az emberéleteket. Meddig várjunk még erre?

 

Betiltották a vadászatot

A 2017-es állománybecslés szerint Romániában 6800 medve él, 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint Brassó megyében. A medvék 2016-ban kezdtek túlszaporodni, mert a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban évente 400-450 medve kilövésére adtak engedélyt a vadásztársaságoknak.

 

Sokan még etetik is

Tartja magát a mítosz az aranyos macikról, pedig veszélyes vadállatokról van szó. Hibát követnek el azok, akik etetik a medvéket, kukoricát tesznek ki nekik az erdők szélére. A Transzfogarason rendszeres, hogy a turisták kiszállnak az autóból és nézik az arra járó medvéket, sőt etetik őket. A netre felkerült egy olyan videó, amin látszik, hogy egy medve egy kislány tenyeréből eszik.

„Nem szabad arra szoktatni a medvéket, hogy jöjjenek az út mellé, mert ott kapnak enni! "- figyelmeztet az Arges megyei hegyimentő szolgálat vezetője, Ion Sandoloiu. Õ a szabadtéri hússütést is betiltaná, mert ha az állatok megérzik a hús illatát, támadhatnak.

 

Hogy elkerülje a medve…

…keltsen zajt az erdőben.

…ne hagyjon maga után szemetet, ételmaradékot.

… ne kínáljon neki ennivalót.

… ha meglátja, ne szálljon ki az autóból.

 

Hogy elkerülje a támadást…

…próbáljon halkan, feltűnés nélkül elosonni.

…ne fényképezze.

…ne nézzen egyenesen a szemébe.

…ne tegyen hirtelen, gyors mozdulatot.

…ne fordítson neki hátat.

…ha közel jön, feküdjön hasra és védje a fejét a karjával.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

Az RTL egykori sztárja lerántotta a leplet a Pressman-bébik szörnyű titkáról

ripost.hu

Tragédia a Gyáli úton, egy ember meghalt a szörnyű balesetben

magyarnemzet.hu

Izraeli Merkava tankot pusztított el az egyiptomi hadsereg + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

travelo.hu

Magyar fotós készített bravúros képeket az Etna füstölgő krátere felett

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal