Létrehozva: 2019.09.16.

Ezért jött újra divatba a házasság

Egyre többen kötnek Magyarországon házasságot és egyre kevesebb a válás, ennek köszönhető, hogy 200 ezerrel többen élnek ma házasságban, mint 2010-ben – derült ki a Nagycsaládosok őszi találkozóján. A világon egyedülállóan a magyar kormány már a házasságkötéstől kezdve támogatja a családalapítást, és a családvédelmi akciótervnek máris érezhető hatásai vannak

Öt párnak adták meg a kezdő lökést a nagycsaládos lét felé a Nagycsaládosok Országos Egyesületének őszi találkozóján a szentendrei Skanzenben.

Idén június végéig 24 ezer 20 pár mondott igent a közös életre, ez azt jelenti, hogy most közel 200 ezerrel többen élnek házasságban, mint 2010-ben„ – hangsúlyozta Novák Katalin, az EMMI államtitkára a Szabadtéri Néprajzi Múzeum amfiteátrumában tartott ceremónián.

„A házasságkötés, a gyermekvállalás, a családalapítás magánügy, de nagy hatása van a közösségre, ezért ez a legszemélyesebb közügy” – tette hozzá. Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre négygyermekes polgármestere azt hangsúlyozta, hogy nagycsaládosnak lenni sajátos gondolkodásmódot jelent. A fiatal pároknak, akik a rendezvényen házasodtak össze, Szentendre elengedte a szokásos költségeket, és további nászajándékként neves autómárkák modelljeit tesztelhetik a mézeshetek alatt. Természetesen ők is felvehetik a 10 millió forintos babaváró hitelt, igénybe vehetik a fiatal házasoknak egy éven át járó ötezer forintos adókedvezményt és a családi otthonteremtési kedvezményt is.

 

Idén már több mint 25 ezren kötöttek házasságot

Magyarországon a házasságkötések száma 2010-ig csökkenő tendenciát mutatott a KSH adatai szerint. 2010-ben volt a mélypont, akkor 35,5 ezer pár járult anyakönyvvezető elé. 2010 óta folyamatosan nő a házasulók száma, 2016-ban már meghaladta az 50 ezret, idén pedig eddig már több mint 25 ezer pár kötötte össze az életét. Ezzel párhuzamosan csökken a válások száma, 2010 óta 23 százalékkal kevesebb házasság végződik válással.

 

3,3 milliárd forint maradt az újházasoknál tavaly

Négy év alatt megnégyszereződött azoknak a száma, akik kihasználták az első házasoknak járó adókedvezményt – közölte Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. A személyi jövedelemadó bevallások alapján 2018-ban a 85 ezer első házas összességében 3,3 milliárd forintot spórolt, 2,8 milliárddal többet, mint 2015-ben.

A kormány a gyermekek után járó családi kedvezményt egészítette ki 2015-től az első házasok kedvezményével, amellyel Magyarország Európában egyedülálló módon segíti már a kezdetektől a családalapítást – emlékeztetett az államtitkár. A havi ötezer forintos állami nászajándékhoz rendkívül egyszerű módon hozzá lehet jutni: csak le kell adni a munkáltatónak egy nyilatkozatot erről.

Nagyon népszerű a babaváró hitel

A kormány tájékoztatása szerint eddig több mint 31 ezren igényelték az ifjú házasok babaváró hitelét, és közel 19 ezer házaspár már meg is kapta a pénzt, 88 százalékuk a maximális 10 millió forintot.

 

Példamutató a magyar családpolitika az olasz lap szerint

Az Il Giornale című olasz napilap a szeptember 9-én Budapesten rendezett nemzetközi demográfiai konferencia kapcsán ír a magyar családpolitika eredményeiről. A lap szerint „Orbán Viktor Magyarországának adatai ellentétben állnak a legtöbb európai országéval”, például az ország az OECD-átlag kétszeresét költötte el családok támogatására. A szerző idézi, hogy 2010 óta a házasságkötések száma 42 százalékkal, míg a termékenységi mutató 21 százalékkal emelkedett, az abortuszok száma pedig jelentősen csökkent.

Nagy Anikó négy gyermeket nevel férjével, a két kisebbel, Endre Elekkel és Flóra Mártával utazott Debrecenből a találkozóra. „ A két nagy már kamasz, nekik más programjuk van, de a kicsik nagyon élvezik a programokat„ – mondta a Ripostnak.
Cserháti Györgyi és férje, Szabó Béla öt gyereket nevel Veszprémben: Hédit, Donátot, Lénát, Dórát és Hannát.„ Mivel a gyerekek között kicsi a korkülönbség, egy ideig nehéz volt velük kimozdulni, de kárpótolt bennünket az a sok öröm, ami velük jár” – árulta el az anyuka.

 

A nagycsaládosok összefognak, egymást is támogatják. Példát mutatnak erre dr. Eszlári Zsolték: Emődön fogják össze a helyi közösséget, rendezvényeket szerveznek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

mandiner.hu

Hont András páros lábbal szállt bele Nagy Ervinbe, mert a színész nem ment el az ATV-be (VIDEÓ)

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Felforr a levegő Tolvai Reni merész fotójától, melltartóra vetkőzött

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka

INSIDER

Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk