Létrehozva: 2019.09.19.

Magyarországon is kampány indul az e-cigi ellen

Az Egyesült Államokban már bizonyíthatóan 6 halálos áldozata van az elektromos cigarettának, Donald Trump, az USA elnöke arról beszélt, hogy be kell tiltani az ízesített e-cigiket. A Ripost kérdésére a Dohányzás Fókuszpont vezetője elárulta: nálunk is gondolkodnak ezen a lépésen. Októberben nagyszabású felvilágosító kampány indul, hogy eloszlassák az elektromos cigarettákkal kapcsolatos tévhiteket.

Kalifornia 20 millió dollárt fordít az elektromos cigaretta veszélyeinek ismertetésére – erről írt alá rendeletet Gavin Newsom kormányzó, aki „a fiatalok járványának” nevezte a komoly megbetegedéseket okozó elektromos cigaretta használatának rohamos terjedését.

 

Amerikában válsághelyzetet hirdettek

„Azonnal cselekednünk kell, mert egészségügyi válsághelyzet van” – idézte a kormányzót a Los Angeles Times. Donald Trump elnök a kijelentette: az amerikai kormányzat az aromatizált elektromos cigaretták betiltására készül. Eddig mintegy 450, a tüdőt és a légzőszerveket súlyosan károsító megbetegedést diagnosztizáltak, Idahóban pedig újabb két fiatal hunyt el az elektromos cigaretta használatának következtében, ezzel a halálos áldozatok száma hatra nőtt.

Fotó: 123RF

Magyarországon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, az Országos Gyógyszerészeti Intézet és a Dohányzás Fókuszpont kíséri figyelemmel az ezzel kapcsolatos nemzetközi fejleményeket.

 

Ugyanolyan káros, mint a hagyományos cigi!

„A magyar egészségügyi kormányzat igazodik a WHO megállapításaihoz és irányelveihez, ami nemrég kimondta:

az e-cigaretta nem segít a leszokásban és semmivel sem kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta”

– szögezte le a Ripost kérdésére Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője. „Mind a használat, mind az árusítás terén a hagyományos cigarettával egyenlően kezeli, vagyis a nikotin tartalmú e-cigaretta is csak a Nemzeti Dohányboltokban kapható és ott alkalmazható, ahol egyébként is szabad rágyújtani. Elsősorban nem tiltással, hanem felvilágosítással próbáljuk visszaszorítani az egészségkárosító e-cigaretták alkalmazását.”

A tanév elején minden oktatási intézmény kapott egy interaktív, modern oktatási anyagot, amely a dohányzás, így az e-cigaretta használatának a megelőzését célozza, többek közt filmrészletekkel illusztrálva.

„A szülők példamutatása elsődleges, de a pedagógusok az óvodától a középiskoláig nagyon sokat tehetnek a megelőzés érdekében” – vélekedik a szakember.

Fotó: 123RF

Az általános iskolások és a fiatalok körében népszerű oldal a cikiacigi.hu portál is, ami az életkori sajátosságoknak megfelelően ad tájékoztatást és interaktív lehetőségeket a dohányzás megelőzése érdekében. Itt felhívják a figyelmet az e-cigaretta és a passzív dohányzás veszélyeire is.

Még az ősszel célzott ismeretterjesztő kampány indul az e-cigi visszaszorítására, ami a november 21-i Ne gyújts rá! világnap fő témája lesz. Magyarországon is napirenden van az e-dohánytermékek ízesítésének betiltása.

 

A nikotimentesben is van nikotin!

„Az ízesítés elősegíti a rászokást, különösen fiataloknál, és ezt célszerű megelőzni” – teszi hozzá Demjén Tibor. „Jelenleg dohány, gyümölcs és mentol ízesítésű e-cigit szabad forgalmazni Magyarországon. Azt is szabályozni kell, mennyi nikotint tartalmazhat az aerosol. A legtöbben nem tudják, de a nikotinmentesnek nevezett folyadék is tartalmaz nikotint!”

Fotó: 123RF

Igaz, hogy a nikotin 75 százaléka lebomlik a szervezetben, de egy része rákkeltő nitrózaminokká alakul akkor is, ha aerosolban kerül be a szervezetbe. Tévhit tehát, hogy az e-cigaretta nikotinja kevésbé káros.

Életveszélyes a netről rendelni

„Az e-cigaretta becsapás!” – szögezi le dr. Cselkó Zsuzsa megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos. „Egészségesnek próbálják feltüntetni, s bár a használatát nem kíséri büdös dohányfüst, attól még súlyos egészségkárosodást okozhat. A különféle ízesítések kifejezetten csábítók, pedig az ízesítő folyadékok adalékanyagai is komoly veszélyt jelenthetnek. Hiába hagytak jóvá ugyanis több vegyületet az élelmiszeriparban, azok összetétele az e-cigarettában hevítés során megváltozik.”

Fotó: 123RF

 

Az e-cigik összetételét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felügyeli, ott kell bejelenteniük a gyártóknak, illetve a forgalmazóknak minden információt: a pontos összetételt, az összetevők mennyiségét és arányát. Így nyomon követhető, mi kerül kiskereskedelmi forgalomba, de az interneten megrendelt e-cigik összetétele – ezáltal káros hatása – kiszámíthatatlan, ellenőrizetlen, ezért még veszélyesebb, mint a legálisan üzletben kapható termékek. Amerikában egyelőre még sokkal többen vásárolnak interneten, mint nálunk, és az aerosolt maguk a felhasználók is dúsítják, de nálunk is egyre divatosabb a netről rendelni e-cigit – miközben nem tudni, egész pontosan mit is kap a fiatal a pénzéért…

 

Meghökkentő módszerekkel próbálják beetetni a dohányzásra nemet mondó fiatalokat az e-cigivel, s ijesztő, hogy Magyarországon hány 15 év alatti próbálta már ki az elektromos bagót! További részletek a csütörtöki Ripost napilapban. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámaian megváltoztak a Beverly Hills 90210 sztárjai az elmúlt harminc év alatt - képek

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Instagram kontra valóság: Salma Hayek fotósorozatán szakadunk

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

hirtv.hu

Újabb influenszereket látott vendégül David Pressman

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal