Létrehozva: 2019.10.02.

Olaszliszkai lincselés: újabb részletek a családot illető kártérítésről

A lincselők közül már többen is beperelték az államot a rossz börtönkörülmények miatt, de a pénz nem hozzájuk érkezik majd.

Már négy olaszliszkai lincselő kapott milliós kártérítést a strasbourgi bíróságtól, ám a Szögi család jogi képviselője résen volt, így az egész összeg a gyászoló hozzátartozókat illeti.

Ha lassan is, de úgy tűnik, végre anyagi elégtételt kap a Szögi család a brutális, 2006-os olaszliszkai lincselésért. Bár újabb lincselőknek ítéltek meg milliós kártérítést a rossz börtönkörülmények miatt, ezek minden egyes forintja a Szögi családhoz kerül heteken belül.

Óriási megdöbbenést váltott ki, amikor ifjabb H. Dezső, a rossz börtönkörülményekre hivatkozva beperelte az államot, és ezért öt­millió forintos kártérítést ítéltek meg neki. Akkoriban az azóta már szabadlábon lévő fiatal a meleg víz hiányára, a szellőztetésre és a higiénia hiányára pa­naszkodott. H. Dezső azt hitte, az övé marad a milliós összeg, de minden pénzt zároltak a bírósági végrehajtók, majd az összeget átutalták Szögi Lajos özvegyének és árváinak. H. Dezső példáján felbuzdulva a többiek is perel­tek: a hatodrendű vádlottnak, F. Györgynek négy és fél milliót, a harmadrendű vádlottnak, Sz. Andrásnak közel másfél milliót, míg a hetedrendű J. Gusztávnak valamivel több, mint félmillió forintot ítélt meg a bíróság – szintén a rossz körülmények miatt.

Összesen tehát hat és fél millió forint sorakozik a három lincselő számláján, ám még így sem közelíti meg azt a 46 milliós összeget, amit a Szögi családnak ítéltek meg négy évvel a gyilkosság után. A pénzt a vádlottaknak kellett volna megfizetniük, erre azonban ifjabb H. Dezső kártérítéséig esély sem volt, a család tavalyig egy forintot sem látott. Ám ahogyan akkor, szerencsére a Szögi család ügyvédje ezúttal is résen volt,

„Mikor értesültem az újabb kártérítésekről, azonnal értesíttettem a végrehajtókat. Még egyelőre nem érkezett meg a pénz, de már csak a papírmunkától függ, a közeljövőben hozzájut a család” – erősítette meg a Borsnak dr. Helmeczy László, a család jogi képviselője.

A pénz valóban már heteken belül Szögiék számláján lehet. „A rossz börtönkörülmények miatt megítélt összeg egy belsős, a bv-intézeten belül vezetett számlára kerül” – tudta meg a lap Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. „Ha erről a végrehajtó értesül, akkor ő követelésfoglalással él, ami azt jelenti, hogy a végrehajtó letéti számlájára utalják az összeget” – magyarázta Schadl. Ebből a végrehajtónak, a minisztérium­nak és a végrehajtói karnak is átutalják az átalány díját. „Ezúttal ez most nem áll fenn, ugyanis mindenki lemondott az összegről, így a most lefoglalt hatmillió forint teljes egészében Szögi Lajos családjához kerül majd. Így, ha ez az összeg megérkezik, a végrehajtó in­tézkedhet a kiutalásról” – szögezte le. Hozzátette, erre már vélhetően nem is kell sokat várni, így a család valószínűleg hozzájut a többmilliós kártérítés újabb részösszegéhez.

origo.hu

Orbán Viktor fogadta a Magyarországra érkező kínai elnököt - kép

borsonline.hu

Házasság első látásra: Dobta Hildát és máris becsajozott Laci?

vg.hu

Az oroszok ismét áttörtek, az ukránok most Krasznohorivkánál tartóztatták fel őket, Csasziv Jarból szinte semmi nem maradt

ripost.hu

Súlyos daganattal küzd Tompos Kátya, megható összefogással segítenek neki

magyarnemzet.hu

Itt a világháború, EU-ország katonái mennek Ukrajnába

origo.hu

Berki Mazsi a gazdag barátjáról: Tudtam, hogy lesz köztünk valami

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

"Gyurcsány-árnyékkormány" vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Szervezhetsz szabadtéri programokat a hétvégére? - most kiderül, hogy mi vár ránk az időjárásban

INSIDER

Hatalmas akciót indít a Tesco és a Magyar Élelmiszerbank, itt vannak a részletek

INSIDER

Örömhír az autósoknak: nagyot esik az üzemanyag ára pénteken

INSIDER

Katonai ceremóniával köszöntötték Kína elnökét- fotók