Létrehozva: 2019.11.08.

Ennyivel költenek többet a magyarok a karácsonyi ünnepekre

Folyamatosan nőnek a bérek, így egyre több jut karácsonyra: csaknem 50 ezer forintot szánnak az ajándékokra az internetezők az idén, 20 ezer forinttal többet, mint 4 éve.

Már elkezdődött a karácsonyi roham a webáruházakban, minden ötödik internetező már októberben megkezdte az ajándékok beszerzését! Nem véletlen, hogy az egyik nagy cég jövő péntekre hozta előre a november 29-i nagy leértékelési akciót, a Black Friday-t.

Mivel folyamatosan emelkednek a fizetések, a magyarok egyre többet tudnak költeni: a tavalyi 41 ezer forint helyett az idén már átlagosan 48 400 forintot terveznek a karácsonyi ajándékokra az aktív internetezők, ami több mint 20 ezer forinttal haladja meg a négy évvel ezelőtti keretet – derül ki az Árukereső.hu és a GKI Digital közös kutatásából.

Átlagban 8 embert ajándékoznak meg a karácsonyra készülődők, akik egyre inkább a neten vásárolnak: már a rendelés előtti tájékozódásban is megelőzi az internet az olyan „régimódi” megoldásokat, mint a bolti nézelődés, vagy az akciós újságok és egyéb hirdetések, reklámok.

„Nem csoda, hogy nőnek a költések karácsonykor, hiszen folyamatosan emelkednek a fizetések” – mondta a Ripost-nak Vámos György, a Kereskedelmi Szövetség főtitkára, hozzátéve: az összefüggés nagyon egyszerű, hiszen ha folyamatosan emelkednek a fizetések, akkor egyre többet költhetnek a boltokban – és ez már évek óta így van.

A kiskereskedelmi forgalom már 75 hónapja folyamatosan nő, szeptemberben rekordközeli 6 százalékkal, vagyis az emberek többet tudnak költeni. A gazdaság növekedése is folyamatos, idén Magyarország a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést érheti el az EU-n az Európai Bizottság friss előrejelzése szerint.

„Az, hogy ki mennyit költ karácsonyra, az már egy bonyolultabb kérdés, amit nehéz pontosan kiszámítani” – teszi hozzá Vámos György, akinek becslése szerint egy átlagos magyar család 25-30 ezer forintot költ kifejezetten az ajándékokra – ebben az ünnepi asztalra való vagy a készülődés egyéb költségei nincsenek benne. Sokan előrehozzák a karácsonyi költést az akciók miatt, erre példa a Black Friday, ráadásul az aktív internetezők általában magasabb keresetűek, így többet költenek, mint az átlag. De az megállapítható: több pénzük van az embereknek, így az ünnepekre is több jut.

Külföldről már most kockázatos rendelni

A posta figyelmeztetett: a Távol-Keletről érkezett megrendelések átfutási ideje akár 6-8 hét is lehet a karácsonyi szezonban, így már most is kockázatos Kínából karácsonyi ajándékot rendelni. Az Európai Unión belülről 2-3 hét a maximális átfutási idő az ígéretek szerint.

Tovább nő a minimálbér januártól

A minimálbér és a garantált bérminimum jövőre – az ideihez hasonlóan – 8-8 százalékkal emelkedik a tavaly év végén kötött, 2019-re és 2020-ra szóló megállapodás szerint. Így a minimálbér januártól bruttó 161 111, nettó 107 065 forint lesz, míg a szakképzetteknek járó garantált bérminimum bruttó 210 600, nettó 140 049 forint lesz. Az állami vállalatoknál lejárt a korábbi, 3 évre szóló bérmegállapodás, ezért újabb, akár többéves rendezésről állapodhatnak meg a szociális partnerek. Erről a Magyar Nemzet szerint megkezdődtek a tárgyalások. Az állami cégek dolgozói 2017 és 2019 között átlagosan 30 százalékos bérfejlesztésben részesültek.

Hetedik éve folyamatosan nőnek a keresetek

80. hónapja, vagyis bő hat és fél éve tartósan nőnek a keresetek – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter annak kapcsán, hogy augusztusban az átlagkereset 11,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A bruttó átlagkereset 358.900 Ft volt augusztusban, a nettó pedig kedvezmények nélkül 238.700, a kedvezményeket is figyelembe véve pedig 246.000 ezer Ft.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

borsonline.hu

Ámulattal nézi Dallos Bogit a kisfia: „Gyönyörű szeme van a Kishercegnek” - Fotó

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

vg.hu

Meghalt a férfi, aki hajléktalanból lett lottónyertes

origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

travelo.hu

Matuzsálemi korú hajót újítottak fel a Balatonon, hogy újra felülhessünk rá

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Nyugdíjjogosultság: tényleg lehet szolgálati időt vásárolni?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Sokarcú lesz a tavasz folytatása: köd, zápor, napsütés, és erős szél is lehet

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki