Létrehozva: 2019.11.29.

Ha te is autózol, ezt kell tudnod az új benzinről

Januártól egy új jelöléssel találkozhatnak az autósok a hazai kutakon. Az eddigi E5 helyett, az E10-es matricákat ragasztják ki, ami azt jelenti, hogy a 95-ös benzinnek emelkedik a bioetanol tartalma. Az átállás már decemberben elkezdődik. Egyes szakértők szerint a régebbi autók motorja károsodhat az új benzintől, és a fogyasztás is emelkedhet, de a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint semmi ok a félelemre.

 

Forrás: MTI

Az intézkedés kizárólag egyes benzinfajtákat fog érinteni, a gázolajok összetétele 2020. január 1-je után is változatlan marad. De miért is szorgalmazzák az Európai Unióban a magasabb bioetanol arányt a benzinben? Többek között azért, mert a bioetanol növényi alapon (pl. kukoricából) előállított alkohol, és használata során a növények által megkötött szén-dioxid kerül vissza a levegőbe, vagyis az autónak sokkal kedvezőbbek lesznek az emissziós értékei. Magyarul környezetkímélőbb. Sokakban felmerül: mennyivel nő a benzinben a bioetanol aránya.

„Jelenleg a 95-ös szuperbenzin (E5 jelölés a kútoszlopon) bioetanol tartalma maximum 5 százalék lehet, ám ez a gyakorlatban 3-4 százalék körül van. A környezet védelme érdekében januártól legalább 6,1 százalék bioetanolt kell tartalmaznia ennek a benzinfajtának, de a mértéke nem emelkedhet 10 százalék fölé – mondta a Ripost-nak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A szakember elmondása szerint a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalataihoz tartozó kutakon az egyéb prémium benzinek bioetanol tartalma nem fog változni.

Noha Nyugat-Európában már korábban megjelent az E10-es üzemanyag, sehol nem történtek tömeges meghibásodások. Nem bizonyíthatóan az 1990-előtt gyártott néhány típusnál fordult elő, hogy rendszerint filléres gumitömítések, összekötőelemek mentek tönkre idővel.

Fotó: AFP

A Magyar Autóklub békéscsabai szervizpontjának vezetője azonban óvatosságra int.

Én az 1990 előtt gyártott autókba nem tankolnék ilyen benzint, és a 2001-ig gyártott típusoknál sem rendszeresen. Ezekben az autókban egyes gumialkatrészek károsodhatnak hamarabb, mint egyébként, és azok a fém alkatrészek oxidálódhatnak erősebben, melyek találkoznak az üzemanyaggal. A mai néhány éves kocsikba abszolút biztonsággal tankolható ez az új benzin, ám a 18 év körüli francia és japán autók némelyike is érzékeny lehet erre – mondta a Ripost-nak Kliment László szervízvezető.

Fotó: MTI

Grád Ottó szerint alaptalanok a félelmek.

„Azokban az országokban, melyekben a járműpark átlagszínvonala a mienknél is alacsonyabb és ahol már megkezdték az E10-es üzemanyag forgalmazását, fél, illetve egy évvel ezelőtt, semmilyen műszaki meghibásodásról nem jutott el hozzánk információ. Vagyis a bolgár és a román példa alapján nyugodtan lehet tankolni a régebbi kocsikba is ilyen benzint„ – mondta lapunknak a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, aki a fogyasztás növekedését is cáfolta, noha a bioetanolnak harminc százalékkal kisebb a fűtőértéke, mint a benzinnek, ezért azonos teljesítmény eléréséhez több kell belőle. Minél nagyobb arányban keverik a benzinbe, annál nagyobb a fogyasztás.

„Bár a bioetanol energiatartalma valóban alacsonyabb, az oktánszámnövelő komponens miatt érezhető fogyasztásnövekedést senki nem tapasztal majd” – tette hozzá Grád Ottó.

Vajon az autósok hallottak már az új benzinről? A Ripost munkatársai olyan embereket kérdeztek, akik szemre tíz évnél idősebb kocsival járnak. Kiderült, sokan közülük még nem is hallottak a változásról, de igyekeznek majd tájékozódni. Ketten a nevüket és arcukat is vállalva mondták el véleményüket.

„Nem hiszem, hogy kárt okozhat ez az új összetételű benzin, szerintem csak hiszti és felhajtás, ami körülötte van, személy szerint engem a dízelbotrány jobban érdekel. Az én autóm már 20 éves, de szerintem gond nélkül megveszem majd az új fajta benzint„ – mondta a Ripost-nak Nagy Zoltán.

Nagy Zoltán
Fotó: Ripost-Sulyok László

Zsuzsa, akinek a kocsija már több mint 18 éves, nem akart elhamarkodott véleményt mondani.

„Utána fogok nézni, mennyire érdemes ezt a fajta benzint használni. Ha valóban károsíthatja az autómat, akkor semmiképp sem fogom használni, hiába olcsóbb” – mondta Zsuzsa.

Zsuzsa
Fotó: Ripost-Sulyok László

A Ripost megkérdezett egy benzinkutast is, hogy mit tud és mit gondol erről az egészről, ő azt mondta lapunknak, hogy csak annyit tud, hogy valamilyen változás lesz. A kutas kollégái bekapcsolódva a beszélgetésbe elmondták: szerintük semmiféle veszélyt nem jelent a régi autókra ez az új benzin, nyugodtan lehet használni ugyanúgy, mint bármelyik másikat.

Azok számára, akikben kételyek merülnek fel az új benzinnel kapcsolatban, azt lehet tanácsolni, hogy kérjék ki a kocsijuk típusához tartozó márkaszerviz véleményét, illetve, ha végképp nem bíznak abban, hogy a kocsijuk jól működik majd az E10-zel, tankoljanak 98-as benzint, amely összetételében nem változik.

Az Európában évek óta szabványos motorbenzint egyébként már több országban bevezették, a közép-európai régióban Románia és Bulgária is használja.

Közel 9 éve jelent meg az unióban az E10-es benzin

Az Európai Unió 2011. január 1-jétől bevezette az E10-es benzint, amely legfeljebb 10 térfogatszázalék etanolt tartalmazhat. Az unió egyes országai és az üzemanyag-forgalmazók döntenek arról, hogy bevezetik-e az E10-as benzint, és azt is, hogy mikor. A finnek, a franciák, a németek és a belgák az elsők között kezdtek árulni a kutakon E10-es benzint.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

travelo.hu

Kiskacsákat mentettek meg a tűzoltók

ripost.hu

Dallos Bogi megmutatta kisfia cuki arcát: „Gyönyörű szeme van a kishercegnek” - Fotó

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal