Létrehozva: 2019.11.02.

Idegenek foglalták el a nagymama urnáját az Új Köztemetőben

Baj van, nem találjuk a sírt! – ezzel hívta fel Vass Zoltánt édesanyja, amikor a halottak napja előtt rokonokkal kilátogatott Zoltán nagyszüleinek sírhelyéhez Budapesten, a rákoskeresztúri Újköztemetőbe. A férfi rögtön kiment, és kiderült: megdöbbentő dolog történt…

„Édesanyám és a rokonaim a szokásos temetőlátogatásra mentek kedden – meséli a Ripost-nak a megdöbbent férfi. – Mikor odaértek, látták, hogy nagyszüleim sírhelye az urnafalban eltűnt. Egy darabig keresték, de miután nem találták, bánatosan és feldúltan távoztak.

„Megtaláltam a helyét, más neve volt ott”

”Meghatalmazást kaptam édesanyámtól, hogy menjek vissza a temetőbe, és intézkedjek a nevében, mert mint mondta, ő képtelen most erre. Az egész családunk megrendült. Visszamentem, és én is meggyőződtem arról, hogy a sírhely valóban eltűnt.

A szerződésünkön feltüntetett szám alapján megkerestem a fülkét, ahol a nagyszüleim maradványainak helye lenne. Megdöbbenésemre egy másik ember nevével ellátott fedlapot találtam ott. Nem volt beragasztva, csak úgy be volt állítva.„

„A nagymamám hamvai megvannak, de kié a másik urna?”

Megnéztem, mi van a fedlap mögött – a mi táblánk eltűnt, ám találtam két urnát. A temetést végző cégtől annak idején azt az infót kaptam, hogy ők minden urna aljára ragasztank egy címkét az elhunyt nevével.

Most kivettem az urnákat és megnéztem. Az egyiken a nagymamám neve szerepelt, de a másikon semmi címke nem volt. Vajon kinek a hamvai találhatók a másik urnában? – kérdezi döbbenten Zoltán.

A másik család régi fedlapját valaki félredobhatta

”A nagyszüleim sírhelyén lévő fedlapon feltűntetett szám nem illett a környező számok közé, ezért megkerestem annak a helyét is. Ekkor döbbentem meg igazán! Az történt ugyanis, hogy abban a fülkében is volt egy fedlap, ugyanannak az elhunytnak a nevével. A születési és elhalálozási dátum is azonos volt. Annyi különbség volt a két tábla között, hogy az eredeti helyén lévő új táblába a 2006-ban elhunyt férj mellett már az elhunyt feleség neve is fel volt tüntetve 2016-os dátummal„ – tette hozzá Zoltán.

Ki lehet az önkényes urnafülke-foglaló?

Vagyis a másik család tagjai ott nyugszanak a másik fülkében, és csináltattak egy új urna-fedlapot, a régit, amin csak a férj szerepel, pedig félredobhatták. A másik család valószínűleg nem tud arról, hogy a régi márvány-fedőlapjukat a férj nevével valaki felhasználta egy önkényes urnafoglaláshoz…

„Most hova fognak kimenni a családtagjaim?”

”Az egész család ki van borulva, hogyan történhet ilyen – mondja Zoltán, hozzátéve: a legfelháborítóbbnak a temető vezetésének közönyös hozzáállását tartja.

Még jegyzőkönyvmásolatot is csak úgy adtak, hogy erőteljesebben szóltam nekik. Semmilyen együttérző magatartást nem tanúsítottak. Azt mondták, ők nem nyúltak a sírhoz, nem csináltak semmit, ezért őket semmilyen felelősség nem terheli. Kértem, hogy mielőbb állítsák vissza az eredeti állapotot, de elzárkóztak. Kérdeztem, hogy akkor most kihez fognak kimenni a családtagjaim? Erre a válasz annyi volt, hogy szám alapján meg lehet találni a sírhelyet.”

A temető felajánl egy vak-fedlapot

A Ripost megkereste az Újköztemető ügyében illetékes Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.-t, és lapunknak úgy reagáltak, hogy „Valóban egy másik névvel és számmal ellátott zárólapot támasztottak be a fülke nyílásához. Mivel ez a szokásos módon nem volt rögzítve, így feltételezzük, hogy a korábbi lapot eltulajdonították és a nyitott fülkére – számunkra ismeretlen személy/személyek – egy teljesen más és nem oda tartozó zárólapot helyeztek el.”

A cég állítja: az elhunytak mindkét család esetében a jelen pillanatban is a megfelelő helyen vannak. Zoltán azonban úgy tudja, hogy a nagypapa urnájára is ráírták a nevét, ugyanúgy, ahogy a nagymama meglévő urnáján is rajta van – az urnafülkében pedig, amelyről leszedték az ő nagyszülei tábláját, most a nagymamáé mellett egy olyan urna van, amire nincs ráírva, kié.

A temetkezési intézet közölte: „méltányosságból és tekintettel a Mindenszentek és Halottak napjára felajánl a család részére egy név nélküli col-lapot (úgynevezett „vaklapot”), hogy ne legyen fedetlen a fülke.”

Kártérítést kér a család a temetőtől

„Valami mulasztás történhetett, de nem akarják beismerni. Az egész családomat padlóra rakták, ráadásul pont halottak napja előtt” – mondja ezzel szemben Zoltán, hozzátéve: kártérítési igénnyel fognak előállni.

Ellopták a több száz kilós sírkövet

Ugyanitt, a budapesti Újköztemetőben történt idén áprilisban, hogy ellopták egy asszony több száz kilós gránit sírkövét, és a 200 ezres sírkövet kicserélték silányra. A család nem kapott kártérítést, mondván: az nem a temető felelőssége, hogy őrizzék is a sírokat. Ugyanazt javasolták a családnak, mint a fenti esetnél: hogy tegyenek rendőrségi feljelentést.

7-től 20 óráig vannak nyitva a temetők

A hétvégén hosszabb nyitvatartással, reggel 7-től 20 óráig, a temetői irodákban pedig ügyelettel várják az emlékezőket a Budapesti Temetkezési Intézet által fenntartott temetőkben. Vasárnap estig a temetők környékére sűrítették a járatokat, és sok közlekedési változás van érvényben a fővárosban a mindenszenteki és halottak napi megnövekedő forgalom miatt. A hétvégén érdemes a tömegközlekedést választani, mivel megnövekedett autóforgalomra kell számítani a temetők környékén.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

Az RTL egykori sztárja lerántotta a leplet a Pressman-bébik szörnyű titkáról

ripost.hu

Tragédia a Gyáli úton, egy ember meghalt a szörnyű balesetben

magyarnemzet.hu

Izraeli Merkava tankot pusztított el az egyiptomi hadsereg + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

travelo.hu

Magyar fotós készített bravúros képeket az Etna füstölgő krátere felett

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal