Létrehozva: 2019.11.19.

Több tízezres ösztöndíjakkal csalogatják a szakképzésbe a diákokat

Megéri szakmát tanulni! A jól tanuló szakképző iskolások akár havi 50 ezer forintot is kaphatnak, a technikumokban pedig az utolsó évben akár a teljes minimálbért is megkaphatják a diákok.

Jövőre átalakul a szakképzés, ma szavazhat az Országgyűlés a szakképzési törvényről. A csak érettségit adó gimnáziumok mellett kétféle szakmát adó iskola lesz: a 3 éves szakképző iskola és az 5 éves, szakmát és érettségit is adó technikum.

A mostani nyolcadikosok már ezekbe az iskolákba jelentkezhetnek a gimnáziumok mellett.

Jó hír a szakmát tanulni akaróknak és szüleiknek, hogy magas ösztöndíjakkal igyekeznek szakmatanulásra csábítani a gyerekeket – ha az nem lenne elég motiváció, hogy egy jó szakma ma biztos állást és magas, gyakran a diplomásoknál is nagyobb fizetést jelent…

Aki jobban tanul, többet kap

Hogy melyik diák mennyi pénzt kap, az a tanulmányi teljesítménytől függ. A szakképzési ösztöndíj a szakképző iskolák 9. évfolyamában egységesen 14 ezer forint, majd a teljesítménytől függően 10 ezer és 50 ezer forint közötti azoknak, akik nem vesznek részt duális képzésben. Akik részt vesznek, azok a tanulás mellett párhuzamosan egy cégnél is gyakorlatoznak fizetésért és egyéb juttatásokért.

A technikumokban a 9. és 10. évfolyamosok havi 7 ezer forintot kapnak, és további juttatásokra is jogosultak. Ösztöndíjat a munkaszerződéssel nem rendelkezők kaphatnak, a duális képzésben részt vevők a minimálbér 25-60 százalékára számíthatnak, ami az utolsó évben akár a teljes minimálbérre (jövőre nettó 107 ezer forint) is emelkedhet.

Százezres jutalom, ha sikerül a szakmai vizsga

Ráadásul nemcsak a tanulás idején segítik a diákokat, hanem százezres életkezdési támogatást is: a sikeres szakmai vizsga után a vizsga eredményétől függően egy összegben 150-300 ezer forintot. A tehetséges, de rászoruló tanulókat az Apáczai-ösztöndíjprogram keretében további 30 ezer forinttal támogatnák havonta.

„A mai gyerekeket igenis motiválja a pénz”

Kökényesi Renáta két gyermeket nevel Budapesten, a nagyobb fia hatodikos, a kisebbik még csak óvodás.

„Kristóf fiam művészeti iskolába jár, ha a zenei tanulmányait szeretné folytatni, minden erőmmel támogatni fogom, de ha mégsem, akkor szakmát fog tanulni „– szögezi le az édesanya.

„Érdekli őt a fényképezés és a közlekedés, ha elég jó lesz a tanulmányi eredménye, mehet akár technikumba. Nagyon örülök, hogy ösztöndíj rendszert vezetnek be, a mai gyerekeket igenis motiválja a pénz, ezt nem érdemes vitatni. Mindent megveszek a gyerekeknek, amire feltétlenül szükségük van, de luxusra nem telik. Ha valamit Kristóf szeretne, összegyűjti a rávalót, fényképezőgépet is így vett magának. Hátha a tanulásra is jobban összpontosít, ha cserébe megvásárolhatja, amire vágyik! A rendszeres és kiszámítható ösztöndíj, az, hogy már a szakmai képzés során fizetést kap, a család terhein is könnyítene. Annak pedig külön örülök, ha segítenek neki a pályaválasztásban, hiszen nem könnyű megtalálni, mi az, amit egész életében szívesen csinál majd.”

Mi az a szakképző iskola és a technikum?

2020/21-től felmenő rendszerben, vagyis a mai nyolcadikosoktól kezdődően kétféle szakmát adó iskola lesz: a 3 éves szakképző iskola és az 5 éves, érettségit és szakmát is adó technikum. A szakképző iskolákat régen évtizedekig szakmunkásképzőnek hívták, mai nevük szakközépiskola. A technikumok elődjét évtizedekig szakközépiskolának, ma szakgimnáziumnak hívják.

2020 őszétől a 3 éves szakképző iskolák első évében ágazati ismereteket tanítanak, és utána jön a szakmaválasztás. Az ezt követő két évben duális képzés formájában, elsősorban vállalatoknál, vállalkozóknál lehet elsajátítani a szakmai ismereteket.

Az 5 éves technikum egyesíti a gimnáziumok és a szakmai képzés előnyeit, a végén érettségivel. Matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagot, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban, a végén ugyanúgy érettségivel. A technikumban érettségiző szakmai vizsgája – emelt szintű vizsgaként – beszámít az érettségi tantárgyai közé. Az 5 év végén a tanuló egyszerre kapja kézhez az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, ami középvezetői szakmai ismereteket biztosít, és nagy előnyt jelent a szakirányú felsőoktatási felvételin.

A szakképzés átalakításával emelik a szakképzésben dolgozó pedagógusok és gyakorlati oktatók bérét, és hogy nagyobb fizetést kaphassanak, nem a túl merev bértáblával járó közalkalmazotti törvény, hanem a munka törvénykönyve hatálya alá fognak tartozni.

Itthon akar boldogulni a világbajnok bútorasztalos

Szeptemberben kapott miniszteri kitüntetést Simon Krisztián bútorasztalos, aki aranyérmet nyert a szakmák világversenyén.

„ Nagyon szeretem Magyarországot, itthon szeretnék boldogulni. Úgy gondolom, ha valaki jó a szakmájában, az megtalálja itthon is a számításait. Nagy álmom, hogy később egy saját családi céget hozzak majd létre„ – mondta a Ripost-nak a világbajnok fiú, aki tavaly az európai versenyt is megnyerte. Idén az oroszországi Kazanyban rendezték meg a szakmák versenyét, amelyen a világbajnok Simon Krisztián mellett 12 magyar diák kapott Kiválósági Érmet.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

magyarnemzet.hu

Összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel a munka ünnepén + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal