Létrehozva: 2019.12.04.

Helyreállító műtétet végez Csókay doktor a sziámi ikrek egyikén

Hatalmas műtétbe kezdett a szétválasztott sziámi ikrek egyikén dr. Csókay András, aki imádkozásra kéri a híveket. A koponyapótló műtétet azon a kislányon, Rukián kell végrehajtani, aki egyébként is szövődményekkel küszködik.

Helyreállító műtétbe kezdett kedden Bangladesben Csókay doktor: pótolja a koponyatetőt a szétválasztott sziámi ikrek egyikénél.

Fotó: Sulyok László

Ahogy a Ripost megírta, a Cselekvés a kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata nemrég világra szóló bravúrral kettéválasztotta a bangladesi sziámi ikreket. A világon senki nem vállalta ezt a bonyolult beavatkozást, amihez a magyar orvosok egy sor új eljárást fejlesztettek ki.

Rukia sokáig altatásban volt

A műtét sikerült, Rabia hamar elhagyhatta az intenzív osztályt, ám a másik kislány sokáig altatásban volt, egy vírusos lázat is elkapott, és állapotával kapcsolatban az orvosok nagyon óvatosan fogalmaztak. Ám nemrég a szövődményekkel küszködő Rukia is elhagyhatta az intenzív osztályt.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A kislányok speciális védősisakot kaptak, hogy ne sérüljön a frissen műtött koponyájuk. Mindkettejük állapota stabil hosszú ideje.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Egyesület

Veszélyes a műtét a bevérzések miatt

„Kedden és szerdán megint műtétre készülünk, a hiányzó koponyatető pótlására Rukiánál. Sajnos ez is hordoz veszélyt magában a korábbi bevérzések miatt. Akinek van szabad imakapacitása, azt tisztelettel kérjük„ – így buzdította imára az embereket indulása előtt Dr. Csókay András.

Az adventi időszakot Dhakkában kezdő orvos azért aggódik, mert komoly kockázata van a műtétnek.

Lehet, hogy ő nem élhet teljes életet

Rukia – nővérével ellentétben – amúgy sem biztos, hogy teljes életet élhet a jövőben, ugyanis a műtét utáni 33. napon súlyos bevérzés történt a kislány agyában. Mindeközben egy speciális vírusos lázzal is megküzdött a kicsik szervezete, ami nehezítette a felépülési folyamatot. A komplikáció miatt sokkal később hagyta el az intenzív osztályt, mint a testvére, lassabban is épül fel, és az agyi funkciói sem működnek tökéletesen – az is csoda, hogy életben maradt.

Az agyburok és a koponya hiányzó részeinek a pótlása viszont egy létfontosságú beavatkozás, nem csak esztétikailag fontos.

A gyorsabban felépülő Rabiánál szeptember 11-én egy 5 órás műtéttel elvégezték ezt a koponyarekonstrukciót és a hegplasztikát. Akkor Rukiának nem végezték el ezt a műtétet, mert a fertőzések szövődményeként jelentkező véralvadási zavar miatt féltek, hogy jelentős állapotromlást okozna.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Óriási magyar siker a műtétsorozat

A bangladesi ikrek szétválasztása hatalmas magyar orvosi siker, az egész világon a csodájára járnak. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette. Az endovaszkuláris módszert dr. Hudák István fejlesztette ki, és az ő vezetésével 2018-ban meg is történt a beavatkozás. , szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott, dr. Pataki Gergely vezetésével. Maga a szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt dr. Csókay András vezetésével. Sikerült megteremteni a jobb élet lehetőségét a két hároméves kislánynak, a lépések külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak, precedens értékűek és új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

Fontos a hit ereje

Csókay doktor mélyen vallásos ember, sokat tulajdonít a hit erejének. A sziámi ikrek kapcsán többször buzdította imára az embereket.

„Ahhoz újabb csoda kell, hogy ez a kedves kislány a kiváló rehabilitációs munkával elfogadható életminőségre jöjjön fel. Ehhez ugyanúgy, ahogy korábban, háttérimát kérünk magyar testvéreinktől. Nem hívő testvéreink csoportos lelki támogatásként gondolhatnak szeretettel Rukiára. Ezt a szociálpszichológia is elismeri, mint gyógyító módszert, mely az emberi tudomány által meg nem ismerhető valóság terében működik”– magyarázta korábban az ima jelentőségét az idegsebész.

Magyar példa: az ikrek egyike nagyon lemaradhat

Sajnos a szétválasztott sziámi ikreknél előfordul, hogy hiába sikeres a műtét, csak az egyikük élhet teljes életet, a másik lemarad a fejlődésben. Egy magyar ikerpárt, Melindát és Izabellát 20 éve műtöttek meg 3 hónapos korukban. Az egyikük később sikeresen leérettségizett, a másikuk viszont nem tud járni, fejlesztőpedagógus jár hozzá, és szellemileg is egy kisgyermek szintjén maradt – ám a kapcsolat örök és megbonthatatlan közöttük: nővére ápolja testvérét…

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lambo-ajtós Suzukit állítottak meg a rendőrök, de az igazi meglepetés bent várta őket - videó

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

magyarnemzet.hu

Migránspárti genderaktivistát indítottak Magyar Péterék a VII. kerületben, majd kihátráltak mögüle

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián