Létrehozva: 2019.12.06.

Életveszélyes új divat: füstbombával szelfiznek a fiatalok – két nagymágocsi lány majdnem belehalt

Súlyosan megsérült két kislány keze, amikor színes füstgránáttal akartak fotózkodni és az egyikük kezében felrobbant a pirotechnikai eszköz. A Ripost megtalálta az egyik sérült lány nagymamáját, aki elmondta: a robbanás ereje kirepítette az útra a kislányt, csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj. A füstbombával szelfizés divatja egyre gyorsabban terjed.

Még mindig a kórházban ápolják azt a két gimnazistát, akik advent első vasárnapján Nagymágocson egy füstbombával akartak szelfizni. Az eszköz felrobbant a lányok kezében, súlyos károsodást okozva. Nagymágocson azt beszélik, hogy egy interneten rendelt, tízes csomagolású gránát okozta a bajt. A Ripost az egyik kislány, Jázmin nagymamájával beszélt a helyszínen.

Fotó: Keller Mátyás-Ripost A robbanás ereje a járdáról az útra repítette a lányt

 

„Jázmin vasárnap kora délután átment a barátnőjéhez, Johannához„ – meséli Magdi néni. „Összefutottak egy ismerősükkel, egy nyolcadik osztályos fiúval, akinek a nagymamája ugyanabban az utcában lakik, ahol Johannéák. A fiú videókat mutatott nekik és javasolta, hogy fényképezkedjenek, nála van olyan füstbomba. Az unokám először nem is akarta ezt, de a fiú győzködte, hogy biztonságos, próbálják ki.”

Magdi néninek csak hétfőn reggel mondták el, mi történt Jázminnal, de ő megérezte.

„ Felébredtem éjjel, és elővettem az imakönyvem, pedig nem szoktam. A fiam reggel 6-kor jött és akkor mondta el, hogy Jázmin megsérült. Aznap volt a születésnapja, azt mondta, ez a legboldogabb, mert életben maradt a lánya„ – sírja el magát a nagymama.

Fotó:Keller Mátyés

„Jázminék a ház előtt álltak, a járdán, de az unokám kirepült az útra, akkora volt a robbanás. Lehet, hogy ha nincs rajta szemüveg, nagyobb baj történik, mert alatta és fölötte is a kis arcán piros foltok voltak.”

Magdi néni hozzáteszi: a kisunokája nagyon jó tanuló, szófogadó gyerek. Elég baj, hogy megsérült a keze, mert gyorsírást is tanul, az adóhatóságnál szeretne majd dolgozni. Jázminnak három, Johannának négy ujja sérült meg súlyosan. A helyiek nem értik, hogyan került a nyolcadikos fiúhoz egy ekkora teljesítményű pirotechnikai eszköz.

Fotó: Instagram

A helyiek szerint egész héten nem volt iskolában.

A polgármester lapunknak elmondta: a település segítséget nyújt a sérült kislányok családjának, nagyon sajnálják, ami történt. Szabó Szilvia, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés miatt indítottak nyomozást, a lányok maradandó kézsérülést szenvedtek.

Egyre népszerűbbek a színes füstgránáttal készített fotók, az új őrület körülbelül egy éve kezdett el terjedni. Ma már rengeteg ilyen kép van az Instán, a Facebookon, a Youtube-on, még az esküvői fotósok is használnak füstbombákat, sőt füstbombafotó-tanfolyamok is indultak.

Fotó: 123RF

A füstgránátokat több helyről is be lehet szerezni: hivatásos pirotechnikai boltokból, szurkolói üzletekből, de az internetről is. A legális árusítóhelyen vásárolt füstgránátok többnyire biztonságosak, amennyiben azt a használati utasítás szerint alkalmazzák.

Fotó: Shutterstock

A füstgránát a pirotechnikai eszközök között a P1-es, azaz leggyengébb kategóriába tartozik, még zárt térben sem engedélyköteles, ráadásul egész évben engedély nélkül lehet vásárolni és birtokolni. A Ripost-nak nyilatkozott egy olyan hazai forgalmazó, akinek pirotechnikai gyártó végzettsége is van. Mint elmondta: kizárt, hogy gyári, engedéllyel árult füstbomba robbant volna fel a lányok kezében.

„Ezek nem képesek robbanni, durranni. Az alapjuk leggyakrabban cukor, az oxidálószer kálium-nitrát, ami pedig a színt adja, az ételfesték„ – mondta a szakember. „A legtöbb Kínában készül, de ami megfelel az Európai Unió szabványának, azon megtalálható a CE felirat. A legolcsóbb „füstölő” a füstlabda, ebből egy hat darabos csomag már 400-500 forintért is beszerezhető.”

A füstlabdákat már 14 éves kor felettiek is használhatják, füstbombát viszont csak 18 éven felüliek használhatnak, ezek ára 1-2 ezer forinttól 20 ezerig terjed. Olyan is van, amelyik egy egész futballpályát képes beteríteni 1 perces működése során. A szakember hangsúlyozta: egy érvényben lévő kormányrendelet értelmében Magyarországon semmilyen pirotechnikai eszközt, így füstbombát sem szabad kézből működtetni.

Kapható dörzsgyújtós füstbomba is, amit úgy kell elképzelni, mint amikor meggyújtunk egy gyufát, vagyis a bomba egyik darabját a másikhoz kell dörzsölni.

„ Ezek a legálisan kapható dolgok a szigorú szabályozás miatt kisebb teljesítményűek, tehát rövidebb ideig füstölnek és kisebb maga a füst„ – mondja a pirotechnikus.

Az interneten azonban külföldről, ismeretlen forrásból lehet rendelni két-háromszor nagyobb teljesítményűt, ami már korántsem biztonságos. Sok fiatal pedig otthon barkácsolt füstgránáttal próbálkozik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Mindkét szerelmet jelző bolygó hazatért: elérkezett a nagy egymásra találások ideje

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal