Létrehozva: 2019.12.08.

Új módi: kézzel írnak új rendszámot, ha elveszett

Sokan vagy hamisítani akarnak maguknak egy rendszámot autójukra, vagy egyszerűen valamilyen oknál fogva nincs meg a rendszámtáblájuk, ezért előkapnak egy tollat és papírt, és gyártanak maguknak egy sajátot. Ám nem árt tudni: ezért csúnyán megüthetik a bokájukat.

 

police.hu

Már évek óta előfordul, hogy a rendőrök döbbenetes rendszám-bakikkal csípik el a járművezetőket. Tavaly március 9-én például egy rajzolt, és még ki is színezett rendszámú Opellel furikázott egy miskolci férfi az M3-as autópályán. Szeptember másodikán pedig az M5-ös autópályán ellenőriztek a rendőrök egy kamiont, aminek az elején és hátulján található rendszámok nem egyeztek, az utolsó két karaktert megcserélték – végül kiderült, hogy a hátsó rendszám volt a valós. A sofőr az eltérő rendszámokat kihasználva többször is elbliccelte az útdíj fizetést.

Fotó: police.hu

Nemrég, október 28-án hasonló eset történt: autójára ragasztotta fel egy sofőr a papírlapra filccel rajzolt rendszámot, majd még kölcsön is adta az autót egy ismerősének, akit egyből lekapcsoltak. Elmondta, barátja elhagyta az eredeti rendszámot, ezért úgy döntött, gyárt magának egy újat és felragasztja a régi helyére. A rendőrök mind a két férfit egyedi azonosító jel meghamisítása miatt gyanúsítottként kihallgatták.

Fotó: police.hu

A Ripost megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) is, ám arról nem kaptunk tájékoztatást, hogy hány hasonló esettel találkoznak átlagosan. A rendőrség honlapján feltüntetett tájékoztatások alapján elég gyakori esetnek tűnik, ha valaki szabályos rendszám helyett önkényesen házilag barkácsol valamit, vagy akár rendszám nélkül kocsikázik.

Fotó: police.hu

Ezek a szabályok vonatkoznak a rendszámokra

Egyedi azonosító jellel visszaélést követ el, aki a rendszámot eltávolítja vagy meghamisítja. Akinek rendszámtáblája elveszett, megsemmisült, megrongálódott, elhasználódott, vagy azt ellopták, kezdeményezheti a rendszámtábla pótlását a közlekedési igazgatási hatóságnál, ahol nyilvántartásban ellenőrzik a rendszámot. Az engedély megadása és a szolgáltatási díj befizetését követően, ami jelenleg 12300 forint, gondoskodnak az új megrendeléséről, és a megrongálódott rendszámtáblát bevonják. Átlagosan 3 hét, mire újra gyártanak egy rendszámot. Az utángyártás ideje alatt, azaz az új rendszámtábla átadásáig, és maximum 30 napig egy rendszámtáblával is lehet közlekedni. Abban az esetben, ha mindkét rendszámtábla egyszerre elveszett, ellopták, vagy megsemmisült, nem engedélyezik az új igénylését. Akkor sem lehet engedélyt kapni, ha a rendszám már másodszor tűnt el. Ilyenkor teljesen új rendszámot adnak, ami azzal is jár, hogy új törzskönyvre, és új forgalmira is szükség lesz. A rendszámtábla 5500 forint, két ára 8500 forint, az új forgalmi 6000 forintba kerül, az új törzskönyv pedig szintén 6000 forintért pótolható, azaz érdemes nagyon vigyázni a rendszámtáblákra, ha nem akar valaki emiatt a zsebébe nyúlni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

hirtv.hu

Magyar Péter és az ő 2019-es árulása

metropol.hu

Kitálaltak kapcsolatukról a Házasság első látásra párjai

magyarnemzet.hu

„Budapesti Prókátor”: Gyurcsány polgármestere saját SZDSZ-es vejének köreit látta el több tíz milliós értékű szerződésekkel

origo.hu

Nevet változtatott és külföldre költözött a Megasztár egykori énekesnője

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Top5: Brutális karambol Környén, hazugsággal kampányolt Magyar Péter, tizenkét ember vert félholtra az utcán egy férfit…

INSIDER

Változtak az otthonfelújítási támogatás feltételei: többen és könnyebben élhetnek a lehetőséggel!

INSIDER

Dráma Tatán: minden előzmény nélkül esett össze holtan egy 50 éves nő

INSIDER

Szentesi késelés: ismerte gyilkosát az áldozat, személyes bosszú állhat a háttérben