Létrehozva: 2020.01.23.

Elképesztő: csatornabűzben, felújítás közben végeztek szemműtéteket Budaörsön

Nem csoda, hogy 2 ember megvakult, és másik 4-nek kérdéses, hogy megmarad-e a szeme világa: döbbenetes körülmények között végeztek nagyon kényes műtéteket Budaörsön, a Wittinghoff Tamás polgármester ismeretségi körébe, a nevelt fia által is „kiprivatizált” egészségügyi központban. Az épületben felújítás zajlott, a falakból vezetékek lógtak, a műtétek közben a betegek csatornabűzt éreztek – csoda, hogy fekáliafertőzést állapítottak meg? A járási hivatal most eljárást indít az egynapos szemészeti sebészet engedélye ügyében.

- Áradt a csatornabűz az épületben, miközben sterilbe öltöztetve 22-en ültünk a folyosón szemműtétre várva – mesélte a Ripostnak az egyik áldozat, Szabó István. Az idős férfi az egyik szemére megvakult, miután szürkehályog-műtétet végeztek rajta a budaörsi Egészségügyi Központban.

– Tavaly tavasszal ugyanott, Budaörsön, ugyanez a doktornő már megműtötte a bal szemem, akkor nem volt semmi gond. Ez egy 10 perces, abszolút fájdalommentes beavatkozás, hogy a beteg életminősége javuljon. – December 12-én kellett bemennem, hogy a jobb szememen is elvégezzék ugyanezt a beavatkozást. Ezeket zsinórban csinálják ilyenkor, aznap 22 beteg volt. Sterilbe öltöztettek minket, kaptunk érzéstelenítőt, pupillatágítót, és közben együtt várakoztunk, hogy majd sorrendben bemenjünk a műtétre. Furcsa volt, hogy ezúttal – nem úgy, mint tavasszal – irtózatos csatornaszagot éreztünk, de olyat, hogy az egyik beteg kérte is, hogy átülhessen egy másik helyre. Olyan volt, mintha a falból szivárogna a szag, a velünk várakozó adminisztrátor meg is jegyezte, hogy már szóltak miatta – meséli István, aki a látszólag sikeres műtét után haza is mehetett aznap.

Mindeközben az intézményben folyamatosan zajlott a felújítás, a csatornákat is beleértve. Tovább terjengett a fekáliabűz.

Még ma is zajlanak a munkák, lóg a zsinór... Ki tudja, milyen vezetéket vágtak át a műtétek idején...

Két nap múlva a beteg arra ébredt, hogy nem lát a jobb szemére. 12 sorstársával együtt rögtön újraműtötték, de hiába: ketten elvesztették az egyik szemükre a látásukat, még 4 embernél kérdéses, hogy látni fog-e az egyik szemére.

Utólag kiderült: valószínűleg fekáliafertőzés miatt betegedtek meg a frissen műtött betegek, amit műtét közben, a Budaörsi Egészségügyi Központban szedtek össze. Maga a központ közleménye is arról ír, hogy nem tartották be a higiénés előírásokat, bár ők a kézmosás elmaradására igyekeznek fogni a megbetegedéseket – miközben ugyanez a rutinos orvosi csapat végezte korábban is százával a hasonló műtéteket, sőt, a műtéteket vezető doktornő műtötte őket a Szent János Kórházban is újra.

 

A betegek beszámolóiból viszont egészen más kép rajzolódik ki. – Írásba is adták, hogy megtalálták a műtőben azt a bizonyos gennykeltő baktériumot, ami egyébként fekália. Mi végig éreztük a csatornaszagot. Én arra tippelnék, hogy ott valamit elvághattak, talán egy szennyvízcsövet – mondta lapunknak a fél szemére megvakult Szabó István.

Ilyen állapotok vannak most is az egynapos sebészeten

– Azt mindenki tudja, hogy az épületet felújítják, mi pedig a falból éreztük a csatornaszagot. Az is jellemző, hogy ahogy két nap múlva ott sorakoztunk a Szent János Kórházban az újraműtésre várva, a doktornő a fülem hallatára szólt az ÁNTSZ-nek, hogy Budaörsön azonnal állítsák le a műtéteket!

Ez az ablak sincs még kész... Itt zajlottak a kényes műtétek?

 

Itt, a leszedett ajtónál és lógó vezetékek alatt vártak műtétre a steril ruhába öltöztetett betegek...

UPDATE:

Most érkezett a hír, hogy az Érdi Járási Hivatal eljárást indít a fertőzéseket okozó budaörsi szakrendelő, egynapos szemészeti sebészet működési engedélyének ügyében. A Pest Megyei Kormányhivatal közleménye szerint a Budaörsi Egészségügyi Központban történt decemberi szürkehályogműtétek során kialakult fertőzéses megbetegedések miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által felkért három országos szakfelügyelő vizsgálta az intézményben zajló szemészeti ellátás körülményeit. A szakfelügyelői vizsgálatok további hiányosságokat tártak fel a szakrendelőben, ezért az Érdi Járási Hivatal az egynapos szemészeti sebészet működési engedélye ügyében eljárást indít – írták.

A fővárosi kormányhivatal korábban azt közölte, hogy a fertőzéseket a közegészségügyi-járványügyi előírások be nem tartása okozta, és a hiányosságok miatt ötmillió forint egészségügyi bírságot szabott ki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

"Megmenthették volna a fiam életét" – 10 órát késett a mentő, belehalt a tini

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal