Létrehozva: 2020.03.27.

Fotóknak tart misét a szegedi pap, a liturgiában ő mondja a válaszokat is

Még az imádságot is emailben küldi az atya: a járvány miatt elmaradnak a nyilvános misék, istentiszteletek. A papok március 22-e óta üres templomokban miséznek, sok helyen online közvetítik a misét Facebookon vagy YouTube-on.

Egy szegedi pap különleges módszerrel oldotta meg, hogy ne kelljen hívők nélkül megtartania a misét: kinyomtatta a gyülekezet tagjainak fotóit, a fényképeket pedig kiragasztotta a padokra.

Fotó: szegedtarjanplebania.hu

Benyik György a Tátra téri Szent Gellért templomban minden nap megtartja a misét a fényképeknek, a híveknek pedig megüzente, hogy azokban az időpontokban ők is imádkozzanak otthon. „A fényképeket a kérésemre a hívek küldték, és a járvány elmúltával eljöhetnek érte” –mondta el a Ripost-nak Benyik György atya.

Fotó: szegedtarjanplebania.hu

„Hát különös volt kettesben a Jóistennel, a liturgiában a válaszokat is nekem kellett mondani” – meséli a pap.

Fotó: szegedtarjanplebania.hu

Telefonon nyújt lelki segítséget

A járványhelyzetben is tartja a plébános a kapcsolatot a hívekkel, emailben imádságokat küld, a közösségi oldalon beszélget velük és lelki segítséget is nyújt telefonon, ha arra van igény.

„A plébániánk a többi plébániához hasonlóan fokozottan aktív az interneten, a hívek kis videókat érhetnek el a templomunk honlapján. Mi online miseközvetítést még nem tudtunk összehozni, de kisebb YouTube-videókkal pótoljuk a hiányt” – magyarázza.

Facebook-csoport a keresztény élő közvetítéseknek

Sok gyülekezet elkezdte élőben közvetíteni a szentmiséket. Sok egyházkerületben megegyeztek, hogy honnan közvetítenek és a környező települések hívei is bekapcsolódhatnak.

Felföldi László plébános szentmisét mutat be az üres nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban
Fotó: MTI

A keresztény közvetítések gyűjteménye Facebook-csoportban összegyűjtik az online miséket, megkönnyítve a hívők dolgát. A pár napja alakult csoporthoz már több mint 7 ezren csatlakoztak.

„Igaz, hogy az online közvetítés egyirányú, de legalább pótolja a misék hiányát” – mondta el a Ripost-nak a Szentkúti kegyhely igazgatója, Orosz Lóránt.

Pirer Gyuláné a szegedi Szent Rozália görögkatolikus kápolna által online közvetített misét nézi otthonában
Fotó: MTI

„Minden liturgiánkat élőben közvetítjük az interneten, a szentkut.hu oldalon bárki csatlakozhat. Ennek az az előnye, hogy bármelyik egyházközségből, a világ bármely pontjáról lehet nézni, bárki csatlakozhat hozzánk” – hangsúlyozta a ferences pap.

Temetés – csak röviden

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése értelmében szünetel a nyilvános liturgia a templomokban. Egyetlen kivétel van: a temetés. A rendelet azt is kihangsúlyozza, hogy a temetéseket egyszerűen és röviden kell megtartani.

Mivel böjtidőszak van, a húsvétra való készülésnek része a gyónás is. Ilyenkor sokkal többen szeretnének gyónni, mint általában. „A betegellátás, a gyóntatás és a rendkívüli áldoztatás tekintetében is mindenben kövessük az állami járványügyi előírásokat” – kéri a magyar püspöki kar. A rendkívüli helyzetre való tekintettel lehetővé teszik az általános feloldozás megadását.

Van lehetőség gyónásra

„Ha valakinek gyónási szándéka van, bármikor jöhet hozzánk, nem utasítjuk el, meggyóntatjuk” – mondta el a Ripost-nak Orosz Lóránt, a szentkúti kegyhely igazgatója. Hozzátette: természetesen betartjuk a higiéniás előírásokat. „Gyónni nem lehet telefonon, de lelki segítségért bárki fordulhat hozzánk, felhívhat”tette hozzá.

Fotó: szentkut.hu

„Gyónni természetesen csak személyesen lehet, telefonon viszont számos lelki tanácsot adtam, sőt a Skype-ot is bekapcsoltam már ilyen célra” – mondta el Benyik György.

„A veszély ismeretlensége, és a bezártság megviseli az embereket és ez az idő előrehaladtával még fokozódni fog. A kommunikációs eszközök nem tudják teljesen pótolni a személyes jelenlétet, de igyekszünk” – magyarázta.

„Ne legyen pokol a karantén”

„Az összezárt családok rákényszerülnek, hogy beszélgessenek egymással, de ha nem tudnak, vagy rejtett feszültségek voltak közöttük, amelyek miatt eddig elmenekültek egymástól, például a munkába, azok most fel fognak robbanni” – ecseteli a pap. „Elérkezett az idő és az alkalom, hogy szembenézzenek velük. Dönteni kell, pokollá tesszük-e a karantént, vagy felhasználjuk a problémamegoldásra, és elmélyítjük kapcsolatunkat egymással és Istennel” – összegzi.

Karanténban van a szenteltvíz is A koronavírus miatt szenteltvíz sincs a magyar templomokban. „A szenteltvizet a liturgikus előírásoknak megfelelően, arra alkalmas, általában zárt edényekben tároljuk, nem kerül a szenteltvíztartókba, amelyek így most ideiglenesen üresen maradnak” – közölte a Ripost-tal a Magyar Katolikus egyház sajtószolgálata.

Autós gyónás bekötött szemű papnál

A McDonalds-os autós behajtás módszerével gyóntat egy marylandi pap a koronavírus idején. Scott Halmer atya leül egy székre minden nap reggel és másfél órát áll a hívők rendelkezésére. A kocsisor elején a segítőjével találkoznak az emberek. Aki anonim szeretne maradni, az jelzi neki, ő meg szól a papnak hogy vegye fel a szemkötőt.

Emojikkal az arcán misézett az olasz pap

Bekapcsolva felejtette véletlenül a Facebook-filtert egy olasz pap. Paolo Longo, a Szent Péter és Szent Benedek templom plébánosa, s nem is sejtette, hogy mise közben kalap, szakáll, napszemüveg került az arcára, súlyzó a kezébe. Csak a mise után jött rá a bakira, de bosszankodás helyett csak nevetett saját magán. „ A humor mindig jó” – mondta.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dárdai Bence német magyar fociválogatott

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki