Létrehozva: 2020.03.30.

Megszegik a karantént a külföldi nyaralótulajdonosok

Elkeseredett csatát vív a polgármester a somogyi Karádon: hazajöttek a koronavírussal súlyosan fertőzött területekről a nyaralótulajdonosok, de elmászkálnak otthonról – mindenki attól fél, hogy megfertőzik a környék lakóit.

„Én már többször felszólítottam őket, de hiába vagyok polgármester, nincs hatásköröm, hogy otthon tudjam tartani őket” – panaszkodott a Ripost-nak Karád polgármestere, Schádl Szilárd. Az egyik helyi boltos is kiakadt: „Nem tartják be, volt, akire három este is rendőröket hívtak. Egy másik társulat inkább átmegy Látrányba a boltba, mert ott úgysem tudják, hogy karanténban kéne lenniük”.

A balhé oka, hogy még éppen a tilalom előtt sok külföldi nyaralótulajdonos érkezett a Somogy megyek Karádra, többen veszélyeztetett területről. Hatósági piros matricát még éppen nem kaptak. A legtöbben veszélyeztetett területről, Olaszországból és Ausztriából érkeztek meg második otthonukba. A többség éppen a saját országa vesztegzárát akarta azzal kikerülni, hogy Magyarországra költözik át, de egyáltalán nem tartják be a szabályokat. A karádi polgármester hozzátette: svájci, német és olasz tulajdonosok is tartózkodnak a településen. A többség 8-10 éve vásárolt ingatlant a településen, de akad külföldről hazajött magyar munkavállaló is köztük.

Keszthelyen sincs másképp, ott a város Facebook-oldalán tettek közzé kérést: „A nyaralók menjenek haza, a nyaralótulajdonosok maradjanak a nyaralókban, ha már egyszer eljöttek potenciális fertőzöttekként, és legyenek szívesek betartani az előírásokat. A külföldről hazajöttek egy része legalább betartja, de sajnos azt sem mindenki” – írták.

A Balatonnál egy hete már volt balhé: akkor főleg a budapesti nyaraló- és telektulajdonosok mentek le, és a helyiek megfogalmazása szerint „csapatosan bandáztak” a tóparti településeken, nyárias zsúfoltságot előidézve a nyaralóhelyeken, miközben most a fő szabály: mindenki maradjon otthon!

Egyszerű a szabály: maradj otthon! Ha valaki „piros matricás” hatósági karanténba kerül, még büntethető is, ha megszegi a szabályokat. De ha valaki külföldről tér haza, és nem „piros matricás”, akkor is arra kérik: maradjon otthon. Ez azt jelenti, hogy a szállását nem hagyja el, a javasolt idő 14 nap. Mit jelent az önkéntes karantén? - Otthon tartózkodik, és azt a szükséges ideig nem hagyja el. - Csak azokkal az emberekkel érintkezik, akik Önnel egy háztartásban élnek, velük is lehetőleg ritkán. - Látogatókat nem enged be. - Ha rosszul érzi magát, láz vagy légszomj, köhögés, egyéb légúti tünet jelentkezik, azonnal hívja orvosát (háziorvosát vagy a háziorvosi ügyeletet).

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

magyarnemzet.hu

Megvan a bűnbak, szétszedik a Bayern sztárját a Real elleni iksz miatt

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Jákob Zoltán átlépett egy határt! Nincs visszaút

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal

INSIDER

Menczer Tamás: Brüsszelben változás kell, hogy Európában béke legyen