Létrehozva: 2020.04.29.

Türelmetlenek a magyarok: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást

Egyetlen nap alatt több mint 1200 esetben kellett a rendőröknek intézkedniük a kijárási korlátozás megszegése miatt, több száz esetben helyszíni bírság és feljelentés is történt.

A kormány szerdai ülésén tárgyalja a május 3. utáni új kijárási szabályokat – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes hangsúlyozta: a járvány elleni védekezés második szakaszába léptünk, amikor lehetőség van a korlátozások fokozatos, szigorú menetrend szerinti enyhítésére. Megjegyezte: a korlátozások enyhítésekor továbbra is fokozottan kell figyelni az idősekre – írja az MTI.

Gál Kristóf alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az operatív törzs nevében megköszönte a koronavirus.gov.hu oldal látogatóinak, hogy követik a járvány hivatalos tájékoztató oldalát. Mint mondta, március eleje óta 167 millió alkalommal tekintették meg az oldalt az érdeklődők, vagyis naponta több millióan keresik fel, ez pedig azt mutatja, hogy az emberek a koronavirus.gov.hu és az operatív törzs tájékoztatását tekintik hiteles forrásban. Gál Kristóf megköszönte a lakosság bizalmát és jelezte, a jövőben is friss adatokkal, információkkal fognak szolgálni a koronavírus-járványról.

Kiss Róbert alezredes. Fotó: MTI/Botár Gergely/ kormany.hu

Kiss Róbert tájékoztatása szerint kedden 696 hatósági házi karantént rendeltek el, így szerdán 10 071 volt érvényben. Hozzátette: kedden 16 esetben kellett intézkedniük a hatósági házi karantén szabályainak megszegése miatt, így március 12-e óta már 1325-ször intézkedtek.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, a külföldről hazaérkező magyar állampolgároknak a határon átadják a hatósági házi karantén elrendeléséről szóló dokumentumot, amiben felhívják a hazaérkező figyelmét, hogy a hatósági házi karantén hatálya a határátlépéssel megkezdődik és 14 napra hatósági házi karanténban kerülnek. Ezzel együtt átadnak egy piros figyelmeztető matricát is, amelyet az állampolgárnak a lakóhelyén, tartózkodási helyén kell kihelyeznie. A hatósági házi karantén elrendeléséről közigazgatási hatósági határozatot is kézbesítenek postán a külföldről hazaérkező magyar állampolgároknak.

Illusztráció/MTI/Komka Péter

Az alezredes jelezte: lehetőség van a hatósági házi karantén alóli mentesülésre, például, ha a hazatérő igazolni tudja, hogy a határátlépés előtt 14 napig járványügyi elzárás hatálya alatt volt külföldön, vagy ha a határátlépésnél az egészségügyi vizsgálat során nem mutatja a betegség tüneteit.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt kedden 1241-szer intézkedtek, ebből 559 esetben figyelmezettek, 371 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 311 esetben feljelenést tettek. Közölte azt is, hogy 296-ra nőtt a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma: már 78 eljárást rendeltek el rémhírterjesztés, 89-et csalás, 26-ot közveszéllyel fenyegetés, 17-et járványügyi szabályszegés miatt. Eddig 56 gyanúsítottat hallgattak ki a büntetőeljárásokban.

Illusztráció/ Fotó: MTI

Közölte azt is, a belépő teherforgalomban Röszkénél van egyórás várakozás, valamint Csanádpalotánál a be- és kilépő teherforgalomban. Az alezredes egy kérdésre válaszolva közölte: Budapest közigazgatási területén a sebességhatárok kialakítására az operatív törzsnek nincs hatásköre, az a Fővárosi Önkormányzat hatásköre.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő zagyvaságokat hordtak össze – a Házasság első látásra legjobb aranyköpései

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Sokat sírtunk" – Végre hazamehet családjához a másfél évig éber kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért