Létrehozva: 2020.05.07.

Több ezer forinttal lehúzzák a bankok a hitelkártyásokat

Aki nem nyilatkozott, megszívja! Sok hitelkártyás lepődött meg az elmúlt hetekben, amikor több ezer forintot lehúzott tőle a bankja: nem gondolták, hogy ha nem kell fizetniük a hitelüket a hiteltörlesztési moratórium miatt, nem jelenti azt, hogy nem tartoznak pénzzel...

Azt hittük, tiszta a helyzet: a járvány miatt, aki nem akarja, nem fizeti a hitelét egy ideig. Csak az nyilatkozik a banknak, aki tovább akar törleszteni, de aki nem nyilatkozott, az most nem tartozik pénzzel – gondolhattuk.

De nem, sok hitelkártyás megszívta, ha nem nyilatkozott! Volt, akit 5500 forinttal húztak le, másokat más bankoknál 3-4 ezer forinttal, attól függően, mekkora a hitelkeretük.

A trükk a „minimális befizetendő összeg”

És hogy miért? Meglepő módon azért, mert a hitelkártyára is vonatkozik a törlesztési moratórium. Mivel nem jelezték a bank felé, hogy továbbra is fizetnének, a bank nem vonta le a díjat. Ám eközben a hitelkártyásoknál van egy befizetendő minimális összeg – ezt viszont a bank könyörtelenül levonja, akkor is, ha magát a hitelt nem kell törleszteni.

5 ezer forint körüli összeg az átlag

A minimális díj a szerződés szerint általában a hitelkeret 5-10 százaléka, átlagos hitelkártyáknál 5 ezer forint körüli összeg. „5500 forinttal vágott meg a bank, pedig azt hittem, nem kell fizetnem” – írta egy olvasónk, K. Zoltánné. „Nekünk hitelkártyánk van és egy számlára kapjuk a nyugdíjat. A hitelkártyával szoktunk vásárolni évek óta, amit a bank a nyugdíj folyósítása után kiegyenlít. Nem is gondoltuk, hogy ez is moratórium alá tartozik. Tájékozatlanságunk most 5500 forintba került” – panaszolja.

 

39 százalék kamatot fizethet, aki nem nyilatkozik

Ha nem a moratóriumot akarjuk választani, akkor nyilatkoznunk kell, hogy tovább szeretnénk fizetni. Mivel a bankok az automatikus pénzlevonást leállították, a jogszabály miatt nekünk kell utalnunk. Érdemes a fizetés mellett dönteni, ugyanis a moratórium alatt kamatozik az összeg, ráadásul a hitelkártyáknál nagyon durvák a kamatok, a legtöbb 38-39 százalék körül van!

A hitelkártyák esetében ugyanis 30 napig lehet vásárolni és 15 nap a türelmi idő. Ha 45 napon belül visszafizetjük a teljes összeget, akkor nincs kamat. Ha igénybe vesszük a moratóriumot, akkor elveszítjük a kamatmentességet – és a 9 hónapig halmozódó tartozás után fizethetjük a 30 százalék körüli kamatot…

Fotó: Shutterstock

A bankok csak általánosan tájékoztatnak

A jogszabály szerint akkor kell nyilatkoznunk, ha törleszteni akarunk, nem pedig akkor, ha élni szeretnénk a moratórium lehetőségével. A bankok viszont csak általában tájékoztatták az ügyfeleket arról, hogy a hitelük esetében érvénybe lépett a moratórium, és aki akar, nyilatkozzon – de a hitelkártyákhoz hasonló trükkökről például nem! Így mindenki figyeljen, és aki tudja, lehetőleg fizesse tovább a hitelét!

 

Nem mindegy, hogy március 18-a előtt vagy után költöttünk...

Minden hitelre vonatkozik a március 18-án életbe lépett moratórium, tehát a folyószámlahitelt, lízinget és a hitelkártyák hitelkeret-tartozását sem vonják annál, aki nem nyilatkozott, hogy mégis kéri. A hitelkártyáknál figyelni kell arra, hogy a hitelkeretek március 18-áig már lehívott részére vonatkozik a moratórium, a nem lehívott részre nem. Ha egy 500 ezer forintos hitelkeretű kártyánk van és abból 300 ezret költöttünk el addig, akkor csak arra a 300 ezerre érvényes a moratórium, a később elköltött részre nem. Ha ezt az összeget visszatöltöttük és újból felvesszük, akkor sem érvényes a moratórium, mert 18-a után felvett hitelnek számít.

 

Aki telefont vett, az is megjárhatja Sokan úgy vettek okostelefont az előfizetésük mellé, hogy az banki hitelnek minősül, mert a szolgáltatójuk egy bankkal kötött szerződést erre. Ilyenkor szintén életbe lépett a hiteltörlesztési moratórium, ha valaki nem nyilatkozott – vagyis nem vonják tőle a törlesztést, de az ügyfél elbukhatja a kamatmentességet az akár többszázezres telefonjára. Érdemes tájékozódni a szolgáltatónál!

 

A Ripost megkérdezett 100 embert!

A Ripost megkérdezte olvasóit, hogy élnek-e a lehetőséggel, és felfüggesztik-e a hitelfizetést egy nyilatkozattal, vagy inkább fizetik tovább a hitelüket. Kiderült: válaszoló olvasóink 70 százaléka inkább biztosra megy, és tovább fizet úgy, hogy nyilatkozott erről a bankjának.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

travelo.hu

Videó: Egy tanuló pilóta durván a kifutóhoz csapta a gépet, amelyen 345-en utaztak

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!