Létrehozva: 2020.06.09.

A Ripost kiderítette, mikorra érdemes nyaralást tervezni

Most, hogy végre kiszabadultunk a karanténból és a külföldi utazás még kockázatos, egyre többen terveznek hazai vakációt. Erre július második fele és augusztus eleje, illetve vége lesz a legalkalmasabb a hosszú távú előrejelzések szerint. Nagy, hosszan tartó hőségre idén ne számítsunk, idén nyáron rengeteg lesz a felhős nap.

Egész héten esni fog, és sajnos a hétvégén is, amikorra véget ér az iskola. A sok fáradt szülő, ha teheti, és maradt még szabadsága, már tervezgeti a nyári vakációt a gyerekekkel. A nagy kérdés: mikor lesz jó idő?

A népi megfigyelések szerint ha enyhe volt a tél, hűvös lesz a nyár. Ráadásul tegnap volt Medárd napja, és a mondás szerint „Medárd, ha sírni kezd, 40 napig nem hagyja abba”. Sajnos a hosszú távú előrejelzések ezt alá is támasztják: a június nagyon esős lesz, és amikor nem esik, akkor is felhős lesz az ég, július elejéig nem számíthatunk tiszta napsütéses napokra.

Egész nyáron csak 4 nap lesz 30 foknál melegebb

Az AccuWeather hosszú távú előrejelzése szerint idén nem kell brutális hőhullámokra számítanunk.

A júniust el is felejthetjük, ha vízparti nyaralást tervezünk, hiszen a számok azt mondják, hogy még 30 fok sem lesz, viszont rengeteg lesz az eső. Júliusban mindössze 17-én és 27-én lesz 30 foknál melegebb, de akkor is csak 31 fok várható. Nyaralni július közepétől érdemes menni, például a július 12-18. közötti időszakra majdnem végig 30 fok körüli maximumok várhatók.

Sajnos az augusztus sem kényeztet el bennünket. A hónap első hete lesz a legmelegebb, 30 fok körüli maximumokkal, ám augusztus 6-tól a hónap végéig már 30 fok alatt marad a hőmérséklet – de legalább a hónap végén esni alig fog.

A Dávid-naptár is jó július végét, augusztus elejét jósol

Változékony nyarat jósol a Dávid-naptár is. Dávid Mihály nyíregyházi mérnökember évtizedek óta minden évben elkészíti sajátos, a korábbi évek időjárását figyelembe vevő számításával az egész éves előrejelzését.

Ebben az áll, hogy az idei nyáron nagyon ingadozó lesz a hőmérséklet. Ő július elejére is nyaralóidőt mond, aztán megerősíti az accuweather hosszú távú jóslatát is: július végén-augusztus elején, majd augusztus végén is nyaralóidőt mond, de nagy kánikula nélkül. Gyakori lesz a zápor, zivatar, a szokásosnál csapadékosabb lesz a nyár Dávid Mihály szerint.

Változékonyabbak lesznek a nyaraink

Németh Lajost máig sokan hiányolják a televízió képernyőjéről. A közkedvelt meteorológus már nyugdíjas, de még mindig sokan megállítják az utcán, hogy kifaggassák az időjárásról.

„Természetesen jólesik és igyekszem is segíteni, bár nem mindig rajtam múlik a végeredmény„ – mosolyodik el a meteorológus.

Németh Lajos szerint június végéig átlag alatti, maximum átlagos lesz a hőmérséklet és a további időszak is változékony lehet.

„Régebben, amikor megkérdeztek mindig azt mondtam, hogy július elején, közepén nagy bizonyossággal tervezhető egy itthoni nyaralás. Most már nem mondhatom ezt, mert sokkal változékonyabbá váltak a nyarak. Tartós frontmentes időjárás nem tud kialakulni, ami talán a globális felmelegedés miatt is van” – teszi hozzá Németh Lajos.

 

Most kezdődik egy mini jégkorszak?

A globális felmelegedést egy érdekes kutatás szerint most a Nap tevékenységének változása ellensúlyozza, ezért lehet most hűvösebb a nyár. Valentina Zharkova, a Northumbria University matematikusa egy mini jégkorszakot jövendöl, melynek oka egy 2020 és 2055 között bekövetkező „szoláris minimum” – írja a masfelfok.hu, az éghajlatváltozásokról író szakportál. A szoláris minimum azt jelenti, hogy a Nap látható felszínén megfigyelhető napfoltok száma a 11 éves ciklikus ingadozáshoz képest még alacsonyabb.  

Több lehet a baleset az időjárás miatt

Alaposan próbára teszi a szervezetünket az időjárás, ahogy jönnek-mennek a frontok.

„Ha a magas hőmérséklet, a párás napok sokáig tartanak, a fülledt időjárás nagyon leterheli a szervezetet, nehezíti az arra érzékenyek mindennapjait„- mondta el a Ripostnak Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója. A fülledt idő a légzési nehézségben szenvedők és a keringési problémákkal küszködők életét különösen megkeseríti. „Ha valaki érzékeny a magas hőmérsékletre és a párára, fáradtabb, és nem tud úgy aludni. Ha ez tartósan fennáll, az kimerültséghez, rosszullétekhez vezethet” – tette hozzá a szakember. „Ha az időjárásra érzékenyek fáradtabban vezetnek, nagyobb az esély a balesetekre is„ – magyarázta Pintér Ferenc.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lambo-ajtós Suzukit állítottak meg a rendőrök, de az igazi meglepetés bent várta őket - videó

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

magyarnemzet.hu

Migránspárti genderaktivistát indítottak Magyar Péterék a VII. kerületben, majd kihátráltak mögüle

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián