Létrehozva: 2020.06.05.

Beperelik a Pesti úti idősotthont az áldozatok rokonai

Ügyvédhez fordult a gyászoló Csüri Krisztián és felesége, mert szeretnék, ha bíróság mondaná ki: ami Julika nénivel, Krisztián édesanyjával történt a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonában, az tűrhetetlen és nem ismétlődhet meg másokkal. Dr. Futó Barnabás ügyvéd szerint még a gondatlanságból elkövetett emberölés is felmerül, és valakinek vállalnia kell a felelősséget, büntetőjogi és anyagi szempontból is.

Pert indít az édesanyját gyászoló Csüri Krisztián és felesége a Pesti úti idősotthonban történtek miatt, mert nem tudnak belenyugodni abba a sok szörnyűségbe, amit Julika nénivel tettek ott.

Az ügyvédet is meglepték a tények és a fotók

Mint a Ripost megírta: tavaly november óta egyre embertelenebb körülmények között élt ott a néni, állapota rohamosan romlott, hagyták kiszáradni, éhezni-szomjazni, míg végül elhunyt. Oknyomozó riportsorozatunkból az is kiderült: nem csak Krisztián édesanyjával bántak így, a körülmények, személyi és tárgyi feltételek nem voltak adottak az idősek megfelelő gondozásához. Lapunknak több gyászoló hozzátartozó, volt és jelenlegi dolgozó nyilatkozott, most Csüri Krisztiánékat elkísértük az ügyvédhez is.

Fotó: Ripost

– Tessék elképzelni, ügyvéd úr, hogy az anyósom mellett fekvő néni a párnája sarkát rágta, olyan éhes volt – mondta az otthonban uralkodó körülményekről zokogva Csüri Krisztiánné dr. Futó Barnabásnak, mikor az ügyvéd a részletekről kérdezte. A házaspár mindent elmondott és fotókat, videót mutatott a szakembernek.

A következő megrázó videón az látható, hogyan itatta hosszan Krisztián és felesége Julika nénit az otthonban. Aztán a látogatási tilalom miatt nem tudtak bemenni hozzá, majd Julika nénit kiszáradással vitték kórházba, és el is hunyt...

[video width="640" height="352" mp4="https://staging.ripost-prod.mediaworks.hu/wp-content/uploads/2020/06/VID20200518WA0000.mp4"][/video]

– Súlyosabb a helyzet, mint gondoltam – mondta dr. Futó Barnabás.Most, hogy láttam ezeket a fotókat és videót a néniről, az iratokat a kórházi kezeléseiről és a halála körülményeiről, hallom ezt a sok borzalmat, amit a hozzátartozók elmesélnek, egészen el vagyok képedve. Itt több súlyos jogsértés is történt, ez teljesen egyértelmű. Így bánni idős emberekkel… ez egészen elképesztő – mondta a Ripost-nak a tapasztalt ügyvéd.

Kétféle jogcímen is jár kártérítés a hozzátartozóknak

Úgy gondolja, túl a felelősség megállapításán, Csüri Krisztiánéknak kártérítés is jár, mégpedig kétféle jogcímen. A család havonta 80-90 ezer forintot fizetett az otthonnak Julika néni ellátásáért, ezért cserébe az otthon szerződésben vállalta, hogy biztosítja az ápolást, gondozást, állandó orvosi felügyeletet és a kórházba szállíttatást szükség esetén, napi négyszeri étkezést és a gyógyszeres ellátást.

– Ebből szinte semmi nem valósult meg tavaly november óta – tette hozzá az ügyvéd. Ha valaki fizet egy szolgáltatásért, amit nem kap meg, akkora pénz visszajár.

Julika nénit 45 percen át itatta a menye, annyira ki volt száradva mikor utoljára nála jártak. Fotó: Csüri Krisztián

Ezért a befizetett összeg egy része visszakövetelhető, de emellett Csüriék – és a többi gyászoló hozzátartozó – sérelemdíjra is igényt tarthat az ügyvéd szerint, az átélt fájdalmakért és veszteségért.

A gyászolók az igazságért akarnak perelni

- Mi nem a pénz miatt akarjuk ezt a pert, hanem a felelősségre vonás részeként – hangsúlyozta Csüri Krisztián.

- Nincs az az összeg, ami édesanyám életéért kárpótol, de tudni akarom, ki miatt kellett idő előtt, szenvedések közepette meghalnia.

 

Mi derült ki eddig?

* Sokszor egyetlen gondozónak kellett ellátnia 80-160 idős, beteg lakót.

* Rühesen, kiszáradással, felfekvéssel kerültek kórházba a lakók, már a járvány előtt is.

* Nem etették, itatták, nem tették tisztába a rászorulókat.

* Nem mosdatták a betegeket és csak ritkán cseréltek ágyneműt.

* Nem volt és most sincs saját, állandó orvosa az otthonnak.

* Bizonyított, hogy több napon keresztül egyáltalán nem volt orvos az intézményben, a járvány kitörése után sem.

* Spóroltak a tisztítószerekkel, a nővérek saját pénzen vettek szappant, vécépapírt.

* A fenntartó nem készítette fel az intézményt a járvány kitörésére, kezelésére.

 

Több év börtönt is kaphatnak a felelősök A Nemzeti Nyomozó Iroda büntetőeljárást folytat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, egyelőre ismeretlen tettesek ellen. – A per megindításával meg kell várnunk, amíg a hozzátartozók megteszik tanúvallomásukat. A kártérítési igény érvényesítésére a büntetőper során is sor kerülhet, én biztosítani fogom a jogi képviseletet a tanúkihallgatás során is, és megtesszük a szükséges jognyilatkozatokat. Az elém tárt dokumentumok és tények alapján most úgy látom, megáll a gondatlanságból elkövetett emberölés is, ami egy elhunyt esetében 1-5, többek esetében viszont akár 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Arra a kérdésre, kik lehetnek majd gyanúsítottak, az ügyvéd azt válaszolta: ez a nyomozás eredményétől függ, de az ápolóktól a fenntartóig, az utóbbit képviselő vezetőkig elég nagy lehet a gyanúsítotti kör. – Vizsgálni kell, hogy a fővárosi önkormányzatnál kinek van abban felelőssége, hogy a hozzátartozók és az otthon között létrejött szerződést több ponton is megszegték, például azzal, hogy nem volt orvos. Azokkal az idősekkel szemben is megszegték a szerződést és komoly bűnt követtek el ellenük, akik túlélték az elmúlt hónapokat, de ugyanúgy szenvedtek – emelte ki Futó Barnabás.

 

Pertársaság jöhet létre Dr. Futó Barnabás szerint lehetőség van arra is, hogy pertársaságot alapítsanak az otthon lakói, a hozzátartozók és a gyászolók, hiszen minél többen vannak, annál erőteljesebben tudják képviselni az érdekeiket. A Ripost megkereste a korábban nyilatkozó J. K. Katrinát, aki a férjét veszítette el a Pesti úti otthonban és G. Attilát, akinek az édesanyja súlyosan elhanyagolt állapotban került kórházba, majd meghalt. Mindkét család szívesen csatlakozna, mindketten kiemelték: nem a pénz, hanem a felelősség megállapítása miatt. – Csak az a nehéz, hogy minden egyes alkalommal, amikor erről beszélni kell, újra felszakadnak a sebek – mondta sírva Katrina. Hozzátette: a férje emlékéért megteszi, mert fontos, hogy kiderüljön az igazság és a bűnösök elnyerjék a büntetésüket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

mandiner.hu

Az év betelefonálását élte át az ATV műsorvezetője, nem is bírta nevetés nélkül (VIDEÓ)

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián