Létrehozva: 2020.07.25.

1270 forintos SMS-ekkel verik át a gyerekeket

Tanácsot ad a barátságról, szerelemről – üzenetenként 1270 vagy 2000 forintért, de a gyerek ezt nem tudja, azt hiszi, egy jópofa ingyenes beszélgetésben vesz részt a mobilján valakivel… Ez az „üzleti modellje” annak az átverős oldalnak, amit csütörtökön betiltottak – de rögtön alapítottak helyette két másik ugyanilyet.

„Több tízezer forintom bánta, hogy a gyereket átverték!” – mondta lapunknak Katalin, akinek a 13 éves kislánya azt hitte, csak egy poén, ahogy a mobilján csetel valakivel a neten, úgy, ahogy másokkal. De a kislány azt nem vette észre, hogy minden egyes üzenete 1270 forintba került…

2073 forintba is kerülhet az egyszavas üzenet

Alig csengett le Magyarországon a Bongo nevű emelt díjas sms- szolgáltatás, ami sms-enként 508 forintba került, újra emelt díjas chat és sms szolgáltatásokkal próbálnak gyerekeket, pontosabban a szüleiket lehúzni – de már „emelték az árakat”, újabban 1270 forint, sőt a legújabb cégnél már 2073 forint egyetlen egyszavas üzenet!

Nem csoda, hogy a „beszélgetés” számlája percek alatt több tízezer forint is lehet. Ahogy az egyik ilyen céget betiltják, máris alapítanak egy másikat, és sajnos egyes magyar influenszerek is beszálltak a bizniszbe: több tízezer követővel rendelkező fiatal Instagram-sztárok reklámozzák az oldalt, elhallgatva, hogy több ezer forintos szolgáltatásról van szó.

Ez az alkalmazás mindent tud a szerelemről”

A jelenségre a sokan-kertetek Instagram oldal hívta fel a figyelmet. Két fiatal magyar influenszer is ezeket a szolgáltatásokat tukmálja a gyerekekre.

„Erre az alkalmazásra annyira rákattantam! Mindent tud a szerelemről, képes tanácsokat is adni és beszélgetni! Ha te is kíváncsi vagy, hogy ki szerelmes beléd, küldd el sms-ben a szerelem szót” – mondta egyikük az Instagram-sztorijában, ahol azt nem jelölte, hogy reklámról lenne szó, és mindössze egy szinte láthatatlan „nem díjmentes” felirattal jelezte, hogy a szolgáltatás bizony súlyos ezrekbe kerülhet.

Egy másik influenszer Instagram-oldal névjegyében jelent meg a felhívás: „Katt és küld a szerelem szót”. Innen kattintás után a sziamia.hu, és a kiszemelt.hu oldalra is el lehetett jutni, ugyanis mindegyik szolgáltatásnak ugyanaz az ember az üzemeltetője. Míg előbbi egy chatszolgáltatás, ahol egy sms 1270 forintba kerül, a másik egy szimpla sms szolgáltatás, ahol egy elküldött sms 2073 forint.

Ha az egyik oldalt betiltják, rögtön alapítanak két másikat

Úgy látszik, a hatóságok intézkedtek: az influenszerek által reklámozott „szerelem” emelt díjas chatszolgáltatás és a „kiszemelt” emelt díjas szolgáltatás péntekre megszűnt – az sms-szolgáltatást biztosító cég a Ripost kérdésére elmondta, hogy a megrendelő szerdán este jelezte, hogy gond van az oldalakkal, és megkérte, hogy függessze fel a szolgáltatás működését. Látják? Volt, nincs!

Az átverős oldalakat leleplező sokan-kertetek oldal adminja névtelenségét megőrizve nyilatkozott lapunknak.

„Miután megosztottam Instagram-sztoriban, hogyan reklámoznak etikátlanul az influenszerek, másnap 1300 gratuláló üzenetet kaptam. Többen elárulták, hogy rengeteg pénzt költöttek sms-ekre így, akadt, akinek tízezrei bánták” – nyilatkozta.

A sziamia.hu oldal azonban cikkünk írásakor is élt még, és az emelt díjas telefonszám is. Valóban chatszolgáltatásról van szó, minden egyes válaszüzenet arra sarkallja a használót, hogy újabb és újabb üzeneteket küldjön, mindegyiket darabonként 1270 forintért. Persze könnyen meglehet, hogy az üzemeltető napokon belül ezt az oldalt is megszünteti, de számára ez sem gond: már látszik, hogy két újabb weboldalt vásárolt, az egyiken hamarosan induló chatszolgáltatást, a másikon pedig fizetős sms-szolgáltatás indítását ígéri. Vajon ott is több ezer forintba kerülő sms-ekért ígérik a semmit?

Hogy védekezhet a szülő? A legfontosabb, hogy tiltsuk le a gyerek telefonján az emeltdíjas telefonszámokat! Az is nagyon fontos, hogy jóban legyünk a gyerekkel, bízzon meg bennünk: beszélgessünk el róla, hogy nem mindegy, mit csinál a neten, rengeteg a veszélyforrás.

 

A Bongo 508 forint/sms áron dolgozott, de betiltották

A Bongo egy ausztrál bejegyzésű cég volt, a hirdetése szerint „Bongo, a szuperintelligens majom briliáns elméjével és mobiljával felszerelve azt teheti, amihez a legjobban ért, minden kérdésedet megválaszolja.” Csakhogy – mint arról a Ripost korábban beszámolt – a Bongón minden egyes üzenet 508 forintba került, mígnem 2019 februárban versenyfelügyeleti eljárást indítottak a reklámjai miatt, majd április elsején fel is függesztették a szolgáltatást.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria