Létrehozva: 2020.07.24.

Gyöngyöspatai iskolaügy: megkezdődött a kártérítések kifizetése

Megkezdődtek az utalások, és egy hónapon belül befejeződnek.

Péntek reggel minden jogosultnak átutalták a számára megítélt kártérítés felét, az összeg hiányzó részét egy hónapon belül ugyancsak megkapják – jelentette be Horváth László miniszterelnöki megbízott a helyi szegregációs iskolaügyben tartott pénteki sajtótájékoztatóján, Gyöngyöspatán. Ezzel lezárult egy fejezet, újabb pedig nem lesz – fogalmazott a fideszes országgyűlési képviselő, aki szerint a leckét megtanulták, a tanulságokat levonták, a tanulópénzt megfizetik.

Ugyanakkor leszögezte: ami Gyöngyöspatán megtörtént, az csak egyszer fordulhatott elő, és a jövőben sehol nem történhet meg Magyarországon. A közelmúltban a parlament nagy többsége által támogatott törvénymódosítás szerint ugyanis a továbbiakban hasonló perekben a bíróságok pénzbeli kártérítést nem ítélhetnek meg – emlékeztetett. Amennyiben bárkit hátrány ér a tanulás során, azt oktatással és képzéssel kell majd orvosolni, „több pénzszerző szegregációs perre nem lesz lehetőség„ – húzta alá Horváth László, jelezvén, aki tanulni és dolgozni akar, azt a kormány támogatja, de aki iskolakerüléssel, vagy erőszakkal próbál pénzhez jutni, annak határozottan útját állja.

Horváth László felidézte: az iskolaper kapcsán többször elmondták, hogy a kormány álláspontja alapján az ügyben született bírósági ítélet igazságtalan, túlzó, egyoldalú és felrúgja a társadalmi békét. Azt is jelezték és tényekkel támasztották alá, hogy a procedúra mögött „politikai indíttatású pénzszerző akció áll, hiszen egy olyan alapítvány tervezte, szervezte és valósította meg azt, melynek legfőbb támogatója Soros György”.

Ebben a jogi eljárásban a szegregáció csak ürügy volt, a cigány tanulók és családjaik pedig eszközök, az igazi cél a konfliktusgerjesztés és ezen keresztül Magyarország, valamint a kormány lejáratása. Az eljárás során javasolták: a megítélt 100 millió forintos kártérítést készpénz helyett természetben – oktatásban, képzésben – lehessen megtéríteni. Ez a megoldás hosszú távon nagyobb jót hozott volna az érintetteknek és a béke megőrzését is segítette volna, a felvetés azonban nem talált meghallgatásra sem a bíróságnál, sem az érintetteket képviselő alapítványnál.

Horváth László hangsúlyozta: jogállami keretek között a jogerős bírósági döntés kötelező, azt végre kell hajtani akkor is, ha nyilvánvaló, hogy Gyöngyöspata a rá kirótt kártérítési kötelezettséget nem tudja teljesíteni, a település egészét csődközeli helyzetbe sodorná. A Heves megyei város ebből a harapófogóból kiutat keresve, a kormánytól kért és kapott segítséget, mely lehetővé teszi a megítélt összegek kifizetését.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki