Létrehozva: 2020.07.14.

Hiába zöld kategóriás Görögország, sorra mondják le a magyarok a buszos utakat

Bár zöld kategóriába tartozik Görögország, a járványveszély szempontjából sárga és piros besorolású országokon át vezet az út. Nem csoda, hogy az utazási irodák és az utazók is sorra mondják le a buszos utakat. Most belföldön a legbiztonságosabb nyaralni.

Átírta az idei nyaralási terveket a járványveszély. Miután Európa több országában is nő a fertőzöttek száma, a magyar emberek érdekében a kormány szigorította a határátlépést. Az első csatát a koronavírussal szemben közös összefogással megnyertük, a gazdaságot újraindítottuk, most ezeket az eredményeket kell megvédeni, megelőzni a második hullámot.

Napról napra is változhat a helyzet

Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából, és annak érdekében, hogy a vírust ne hurcolják be külföldről, a kormány három csoportba sorolta az országokat az Operatív Törzs javaslata alapján, és szabályokat hozott külön a magyar állampolgárok és hozzátartozóik, külön a többiek számára. Az országok besorolását hetente áttekintik, de ha valahol jelentősen nő a fertőzöttek száma, azonnal is változtathatnak az ország járványügyi minősítésén.

Fotó: Ripost Grafika

Az itthoni nyaralás most a legbiztonságosabb, és úgy tűnik, erre a megállapításra jutottak sokan, akik külföldi utat terveztek korábban: sorra mondják le az emberek a görögországi buszos és autós nyaralásokat, mivel kockázatos országokon kell keresztülhaladni a tengerpartig.

Más országokban sem egyszerű átlépni a határt

A turistáknak a Görögországba történő belépés előtt kérdőívet kell kitölteniük és szúrópróbaszerű vírustesztelésen kell átesniük. A görög hatóságok bejelentették, hogy július 15-én reggel 6 órától a Bulgáriával közös határon, a promahonaszi határátkelőhelyen érkező személynek a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív koronavírus tesztet kell bemutatnia, miután az utóbbi időben több tucat koronafertőzött turistát találtak az országban. Szerdától a magyar kormány a magyarok védelme érdekében a súlyos vagy enyhébb fertőzöttségű országokból hazatérők számára karantént ír elő. Bár Görögországban a fertőzöttség mértéke alacsony, a busszal vagy autóval odautazók sárga, illetve vörös kategóriájú országokon kelnek át, így hazaérkezésük után karantén vár rájuk. Az intézkedés célja, hogy megakadályozzák a vírus behurcolását külföldről, számos országba ugyanis fertőzött turisták juttatták be újra a kórt. A horvát tengerpart ugyan zöld zónába esik, de a horvátoknál is ki kell tölteni kérdőívet. Hétvégén több mint két órát kellett várni a határátlépésre.

Letenye, 2020. július 11.
Várakozó autósok az M7-es autópályán a magyar-horvát határátkelő előtt, Letenyénél 2020. július 11-én. A határátkelőnél 2 órás várakozással kell számolni, mert a horvát hatóságok kötelezően regisztrálják belépőket.
MTI/Varga György

Kevesen vállalják be nyaralás után a karantént

Egyre többen mondják le az utakat, erről szólnak a görögországi Facebook-csoportokban megjelent posztok is:

L. Marianna: „Én érintett vagyok a hétfői lefkadai úttal. Teljesen korrekt módon felhívtak. Tájékoztattak, hogy a busz reggel indul Budapestről, mert 14-től kötelező lesz a görög határnál a covid teszt. Így azt még 13-án átlépjük. Viszont hazaérkezéskor is kötelező lesz a teszt és 14 nap karantén, vállalom-e az utat? (…) Sajnos így én most nem megyek. 4 hét „szabadság” és ekkora stressz... Sajnos nem fér bele...”

M. József: „(…) lemondtuk az idei nyaralásunkat, vissza is kaptuk a pénzt. Jól jártunk.”

L.-né E. Hédi: „Hát, fájó szívvel, de mi is lemondtuk.”

F. Alex: „(…) lemondtuk és visszakaptuk a pénzt is. Inkább megyek jövőre kétszer.”

Az irodák is igyekeznek segíteni

Az elsősorban Görögországra szakosodott Grand Tours utazási iroda a hétvégén bejelentette, hogy július 29-éig minden görög útját törölte. A már kint lévő utasokat igyekeznek szerdán éjfél előtt hazahozni, hogy ne kelljen karanténba vonulniuk. A bizonytalanság miatt az egész szezonra törölték a török, spanyol és olasz útjaikat, az utasok pedig átfoglalhatnak vagy visszakaphatják a befizetett teljes összeget.

Az Ibusz a hétfőn indult Olymposz autóbuszjáratuk utasait – hogy elkerüljék a karantént – repülővel hozza majd haza – a repülőjegy felárát pedig átvállalják.

Biztonságos itthon nyaralni

Magyarország egy biztonságos sziget a környező országok között, ezért meg kell akadályozni, hogy külföldről behurcolják a koronavírust. Felejthetetlen és koronavírus szempontjából is biztonságos nyári kalandok széles kínálata várja a pihenni vágyókat Magyarországon.

Van olyan utasbiztosítás, ami karanténra is fizet

„Olyan területre vagy régióban, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt térségek között, az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus fertőzés kapcsán felmerülő kárigényekre” – mondta a Ripost-nak korábban Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője. Annak, aki sürgősségi orvosi ellátásra szorul vagy igazolt koronavírus-fertőzés miatt kerül kórházba vagy karanténba, annak járhat térítés. Ám időközben megjelent a hazai piacon egy olyan utasbiztosítás, amely akkor is térít, ha valaki karanténba kerül, de nem kapta el a fertőzést. Megtéríti a többletköltségeket és egy adott összeghatárig az azonnali hazautazást is fedezi.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális viharpokol jön, ki is adták a riasztást több vármegyében

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

magyarnemzet.hu

Az orosz mesterlövész lesből támadt az ukrán katonákra a háborúban + videó

life.hu

Kiderült: megható tisztelgés Erzsébet királynő emléke előtt Sarolta 9. születésnapi fotója

mandiner.hu

Kizárná az EU-ból Magyarországot a volt svéd miniszterelnök

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián

INSIDER

Egy gyönyörű, fiatal lányt keres a rendőrség: nem láttad véletlen Laurát?