Létrehozva: 2020.08.26.

Brutálisan emelni akarja a temetkezési díjakat Karácsony Gergely!

Csütörtökön szavaz a fővárosi közgyűlés a temetkezési díjak drasztikus emeléséről, Karácsony Gergely egyes tételek 20 százalékos emelésére tesz javaslatot. Az indok: Tarlós István évek óta nem emelte az árat, így hát visszamenőleg is érvényesítik a drágulást. Ez akár 100 ezer forintos többletköltséget jelenthet egy koporsós temetésnél.

Nemrég temette el a szüleit Dubrovszky Erzsébet. Csak a sírhelyért 300 ezer forintot kellett fizetnie, és ebben még nincs benne a szertartás.

„Valljuk be, ezt azért nyugdíjból nagyon nehéz volt kifizetni” – mondta a Ripost-nak. „Ha most 20 százalékot emelnek, az újabb 60 ezer forintot jelent majd. Így is a rokonok összefogásával adtuk össze a pénzt, ha ez most még 60 ezer forinttal több lesz, akkor hogyan fizessük ki? Ráadásul az embernek nincs választása, hiszen el kell temettetnie a szeretteit! Egyáltalán nem tartom korrektnek ezt a mértékű áremelést, nagyon bízom benne, hogy nem szavazzák meg!”

Fotó: Keller Mátyás/Ripost

Hasonló véleményen van Patkós Imréné Kati és Molnár Józsefné Marika, akikkel az Óbudai Temetőben beszélgettünk.

„Ez egyszerűen botrányos, hogy 20 százalékot emelnek, nem is értjük, hogy ezt hogyan képzelik!” – háborodott fel Kati. „Így is nagyon-nagyon drága a temetés, több százezer forint, és akkor még nem beszéltünk a szertartásról, a zenéről, a koszorúkról.”

Patkós Imréné Kati (Fotó: Keller Mátyás/Ripost)

Mind a ketten vidékről jöttek a rokonok sírjához.

„Ha legalább karban lenne tartva a temető és a környéke!” – mérgelődött Marika. „Az urnákhoz méteres gazon kell átlábalni, ez nevetséges. Mire emelnek árat, ha nem is ápolják rendesen a sírok környékét? Hová megy el az a sok pénz?”

Molnár Józsefné Marika (Fotó: Keller Mátyás/Ripost)

Ez valóban nagy kérdés, hiszen amíg például a Cegléd Város Református Temetőiben 25 évre a sírhelymegváltás 30 000 forintba kerül, a Debreceni Köztemetőben pedig egy ligetes sírhely megváltása 25 évre 72 910 forint, addig a Farkasréti Temetőben az egyes sírhely 25 évre szóló megváltása bruttó 263 017 forint, ami 52 ezer forinttal emelkedik, ugyanez a kettes sírhelynél már 486 347 forintról emelkedik 583 616 forintra. Ez majdnem 100 ezer forintos emelkedés! Ennyivel drágábban működnek a fővárosban a temetők? Tarlós István főpolgármestersége idején évek óta nem emelték a temetkezési díjakat.

Fotó: Keller Mátyás/Ripost

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az ATV Híradóban azt állította: a drasztikus áremelésre azért van szükség, mert az elmúlt három évben összesen 1,7 milliárd forinttal kellett kipótolni a Budapesti Temetkezési Intézet költségvetését. Ezt a főváros nem akarja tovább átvállalni. Arról nem beszélnek, hogy ebben az összegben többek közt benne van a nemzeti sírkert gondozása is és sok más közköltség. A hatósági áremelésre anélkül tesznek javaslatot, hogy a céget átvilágították volna, megnézve, milyen költségcsökkentés érhető el átszervezéssel, észszerűbb gazdálkodással.

A Ripost-nak egy fővárosi temetkezési vállalkozó arról beszélt, hogy sokszor már így is nagy nehézség árán, sokszor kölcsönökből fizetik ki az emberek a temetést. Ők is nehezményezik a jelentős hatósági áremelést, mert a hatósági árat kötelesek beépíteni a temetkezés árába, arra nem tehetnek rá nyereséget, de ahhoz jön még a szertartás költsége, a koporsó, a díszítés, a zene és minden más, igény szerint. Tapasztalatai alapján a legolcsóbb, legegyszerűbb temetés is több százezer forint, nem csoda, hogy egyre többen inkább hazaviszik az urnát – s a végén ki tudja, hol végzik a hamvak.

30-100 ezer forintot jelent temetésenként az áremelés

Az inflációt jóval meghaladóan, 10-20 százalékkal akarják októbertől emelni a budapesti temetkezési díjakat, erről csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén döntenek majd. A rendelettervezet szerinti a hatósági díjak emelésének mértéke a sírhely megváltás és újraváltás esetén 20%, a hamvasztásos temetéshez kapcsolódó szolgáltatások és urnafülke díjak esetén 15%, míg halotthűtés vonatkozásában 10% lesz, ami hirtelen és drasztikus emelkedésnek számít. Jelenleg például a Cinkotai vagy a Kispesti temetőben 145.828 forint a sírhelymegváltási díj 25 évre, ez majdnem 30 ezer forinttal emelkedik.

Fotó: Keller Mátyás/Ripost

Jóval olcsóbb vidéken

A Veszprémi Köztemetőben már 23 ezer forintért lehet megváltani egy sírhelyet 15 évre, de az ország legtöbb településén 100 ezer forint alatti sírhely árakkal találkoztunk, miközben a szolgáltatás voltaképpen ugyanaz. Miért csak a fővárosnak nincsen pénze arra, hogy polgárainak végső nyughelyet biztosítson?

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen tomboló, mocskolódó baloldali politikusokat május elsején! - videó

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

ripost.hu

"Csak házas pasikkal randevúzom és egyáltalán nem szégyellem magam"

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal