Létrehozva: 2020.08.27.

Hosszabb lesz a tanítási nap a vírus miatt

A hagyományos tanítással indul a tanév kedden, az iskolák most dolgozzák ki a járványügyi védekezés részleteit az Emberi Erőforrások Minisztériuma 70 pontos intézkedési ajánlása alapján. A Ripost értesülései szerint a vírus elleni védekezés miatt sok helyen hosszabb lesz a tanítási nap.

A Ripost számos iskolát megkérdezett, hogyan oldják meg a járványügyi ajánlások betartását.

Fotó: Pixabay.ciom

„Sok szervezést igényel az idei tanévkezdés. A tanárokkal közösen ötleteltünk a héten, kitaláltuk, hogy az udvarhasználathoz is órarendet készítünk. Úgy tervezzük, hogy az osztálytermek takarítását akkor végezzük, amikor a gyerekek ebédelnek„ – mondta egy IX. kerületi általános iskola igazgatója.

„Nálunk most végzik a fertőtlenítő takarítást, készítjük az új házirendet és reméljük, hogy nem kell újra bezárni az iskolát” – mondta egy Baranya megyei igazgató.

Fotó: Getty Images

Központilag nem változtattak az iskolakezdés időpontján, ám sok iskola saját hatáskörben úgy döntött, később kezdi az oktatást. Egy III. kerületi iskolában az első néhány napban 8 óra helyett 8:30-kor csengetnek be az első órára, majd az így szerzett tapasztalatok alapján döntenek arról, maradjon-e az új időpont.

„ Tisztában vagyunk azzal, hogy a fél kilences kezdés kitolja a napot, később végeznek a diákok, de így elkerülhető, hogy a reggeli csúcsforgalomban utazzanak a diákjaink„ – indokolja az intézmény helyettes vezetője.

A megszokott 10 helyett 15 perces szünetek lesznek egy budai iskolában.

„Két tanóra között fertőtlenítik a tantermeket, arra pedig nem elég 10 perc ”– indokolta a döntést az egyik tanár. Sok iskolában az ebédidő tolódik ki, turnusokban ebédeltetnek, hogy az osztályok ne keveredjenek egymással.

Fotó: AFP

A szülők különböző fórumokon vitatják meg, mely intézkedésekkel értenek egyet. Sokan aggódnak, hogy ha kitolódik a tanítási idő, nem érnek oda időben a gyerekek a különórára, edzésre.

„Egy iskolába járnak a gyerekeim, a kicsi tavaly volt elsős. Biztonságot adott neki, hogy a szünetben odamehetett a testvéréhez, ezért nekik rossz, hogy az osztályokat szétválasztják az udvaron„ – mondta a Ripost-nak Tóth Réka. „Megértem, hogy szükség van a járvány elleni intézkedésekre, de nehéz lesz ez a tanév”.

„Elképzelni sem tudom, hogyan lehet a gyerekek között távolságot tartani, miként fognak érintkezés nélkül játszani„ – magyarázza Varga Kata. „Reméljük, megússzuk fertőzés nélkül és nem kell megint átállni a digitális oktatásra!”

 

Jó példával enyhíthető a gyerek félelme

„Önmagában is szorongást okoz az iskolakezdés, ezt még erősítik a vírus miatti szabályok „– mondta a Ripost-nak Csehák Hajnalka pszichológus. „A szülők úgy tudnak segíteni a gyereknek, ha természetesnek veszik ezeket a szabályokat. Beszélnek róluk, de csak röviden, tényszerűen. Ha azt látja a gyerek, hogy a szülő nem fél és elfogadja a járványügyi szabályokat természetesnek, akkor ő is úgy tesz. Érdemes gyakorolni a maszkviselést, ha ugyanis játékosan kipróbálhatja otthon azokat a szituációkat, amikkel találkozhat, már ismerősek lesznek számára.”

 

A külföldi diákoknak nehezebb

Romániában a fertőzöttebb régiókban távoktatásra készülnek, ott, ahol kevesebb a fertőzés, két csoportra osztják a tanulókat, egy részük otthon tanul, a többiek iskolába mennek, majd cserélnek. Ahol kevés a fertőzött, ott hagyományosan indul a tanév. A görögországi diákok számára kötelezővé teszik a maszk használatát az iskolákban és 17-re csökkentették az osztályok létszámát. Németországban egy hete kezdődött a tanév, de két iskolát máris bezártak.

 

Tankönyvet, tanszercsomagot kapnak

Idén már a közoktatásban minden tanuló ingyen kapja a tankönyveket. Több mint százezer tanszercsomagot osztanak ki országszerte a rászorulóknak – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

borsonline.hu

Hét éve hunyt el a Kisváros sztárja: máig nem tudni, hová temették Usztics Mátyást

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

metropol.hu

Házasság első látásra műsor közleménye

vg.hu

Fenntarthatóság az élelmiszer-ellátásban: itthon is terjed az új modell – olcsóbb birs, tokaji és méz a jutalom

origo.hu

Azonnal kórházba kellett szállítani a stúdióból a TV2 sztárját

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Imádják a TikTokon Nagy István agrárminisztert, kóstolós videóját több mint százezren látták már!

INSIDER

Teljesült élete legnagyobb álma Dorcinak, aki halva született

INSIDER

Felzúgtak a szirénák, ötéves kislányhoz rohantak a mentők Budapesten

INSIDER

Eddig tartott a tavaszias idő? Nem várt fordulatot vesz az időjárás