Létrehozva: 2020.08.26.

Szijjártó Péter: a magyar külpolitika célja a gazdasági érdekek érvényesítése

A következő időszakban arra kell törekedni, hogy minél több beruházás valósuljon meg az országban – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a nagyköveti értekezleten.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán élőben közvetített beszédében azt mondta, hogy Magyarországnak teljesen egyedi versenyelőnyt jelent, hogy a diplomáciát gazdasági fókuszúvá alakították, mert így az országnak világméretű hálózata van ahhoz, hogy sikeres legyen a globális kapacitás-újraelosztási versenyben. A koronavírus-járvány gazdasági következményeként a nagy nemzetközi vállalatok visszafogták termelési kapacitásukat. Ezek a vállalatok a válságból való kilábalás után nem nyitnak automatikusan ugyanolyan ütemben újra, mint ahogy bezártak, az új világgazdasági helyzet ugyanis arra ösztönözi majd őket, hogy újrastrukturálják és olcsóbbá tegyék működésüket.

Fotó: Borsos Mátyás / MTI

Ez óriási lehetőség a magyar gazdaságnak – emelte ki. Kijelentette: a következő időszakban minél több, a termelését átstrukturáló vállalatot meg kell győzni arról, hogy gazdasági teljesítményüknek és működésüknek Magyarországon van a legjobb helye.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar külpolitikát továbbra is a kölcsönös tiszteletre alapozzák, a magyar külpolitikai álláspontokat nem Brüsszelben, New Yorkban vagy Genfben, hanem Budapesten hozzák meg. Szólt arról is, hogy a kormány továbbra is kiegyensúlyozott és hazafias külpolitikát folytat, vagyis a gazdaság dimenzióváltásához szükséges technológiai beruházásokat nemcsak nyugatról, hanem keletről is be akarja vonzani az országba.

Az EU és a NATO továbbra is lojális szövetségesként számíthat Magyarországra, de a többi tagállamhoz hasonlóan a külpolitikai látószögünket „nem csak egy szűk mezőre koncentráljuk” – mondta. A miniszter elvárja, hogy a nagyköveti kar az eddigi karakánsággal tegye a dolgát, álljon ki Magyarországért, a nemzetért és a magyar emberekért.

Szijjártó Péter továbbá köszönetet mondott a külszolgálatban dolgozóknak a járvány első szakaszában végzett emberfeletti, kiváló munkájukért, amellyel hozzájárultak a védekezés sikerességéhez. Mint mondta, békeidőben nem nehéz az egészségügyi eszközök beszerzése, de veszélyhelyzetben, amikor az egész világ maszkot, lélegeztetőgépet és orvosi védőruhát akar vásárolni, igazi kihívás. A diplomáciai kar sikerrel vette ezt a kihívást, így mindvégig sikerült biztosítani a magyar egészségügyi rendszer sikeres működéséhez szükséges eszközállományt – emelte ki. Ismertette: a járvány elleni védekezés első fázisában 185 repülőgép közlekedett Magyarország és Kína között, és 93 millió maszkot, 40 millió védőruhát, 800 ezer gyógyszert, valamint 15 ezer lélegeztetőgépet importáltak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az egyik legjelentősebb víziút, ami nem jöhetett volna létre magyar mérnökök nélkül

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

mandiner.hu

Czutor Zoltán: Magyarországnak nincs esélye kilábalnia abból a bűzlő pokolból, ahol most tart (VIDEÓ)

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka

INSIDER

Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka