Létrehozva: 2020.09.03.

Saját szüleik, nagyszüleik életével is játszanak a vírustagadók

Egyre többen vannak és egyre hangosabbak azok, akik azt hangoztatják, hogy a koronavírus és a járvány valamiféle összeesküvés része vagy legalábbis nem jelent veszélyt. Tüntetésre készülnek a maszkviselés ellen, miközben minden eddiginél gyorsabban terjed a vírus hazánkban is. A napi új fertőzöttek száma újabb rekordot döntött: 365 beteget regisztráltak a szerda reggeli jelentés alapján.

Minél inkább terjed a vírus, annál komolyabb veszélyt jelent, hogy vannak, akik a szabályok semmibevételére, a maszkhasználat ellen uszítanak és tagadják, hogy a Covid-19 létezik. Szerda reggel minden eddiginél több, 365 új beteget jelentettek és hárman elhunytak a vírus következtében.

Közben Európa-szerte egyre többen hangoztatják, hogy nincs is járvány és tüntetéseket szerveznek. Az utóbbi időben Magyarországon is felerősödtek ezek a hangok, sőt Gődény György patikus, akit több mint 110 ezren követnek a Facebookon, országos tüntetés szervezésébe kezdett.

Berlin – Továbbra is engedélyezik a német fővárosban a vírust és maszkviselést tagadók tüntetéseit, de azokon csak maszkban lehet ezután részt venni. Fotó: AFP

Közben a tény az, hogy Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Pécsett és Székesfehérváron is nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvizekben – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Kiemelték: ez 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, tehát Budapest után várhatóan vidéken nő majd a fertőzöttek száma. Igaz, most jobbára a fiatalok körében terjed a vírus, de – amint azt külföldi példák mutatják – átadják a fertőzést az időseknek, krónikus betegeknek, ami az ő számukra súlyos, akár halálos végkimenetelű lehet.

Fotó: AFP

Az Ipsos felmérése alapján a magyarok ötöde már nem tart annyira a koronavírustól, mint tavasszal: akkor még első számú veszélyforrásként jelölte meg a többség, ma már csak a 6. helyen áll a pandémia.

Fotó: AFP

Mindez veszélyes tendenciát jelez: ha csökken azt éberség, a járványügyi fegyelem, annak súlyos következményei lehetnek. A Ripost az operatív törzset kérdezte, mi a véleményük a vírus- és maszkellenesek tevékenységéről és mit kockáztat, aki rájuk hallgat.

„Magyarországon egy hete folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, ami azt mutatja, hogy a vírus még mindig az országban van, a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy megvédjük és megtartsuk a magyar emberek egészségét, ezért a magyar kormány és az operatív törzs elhatárolódik minden olyan egyéni és társadalmi, hozzáállástól, amely elbagatellizálja, tagadja a COVID-19 vírus kockázatát, továbbá megpróbálja kisebbíteni az egyéni védekezés fontosságát. Aki a maszkellenesek tanácsaira hallgat, az veszélyezteti mind a közvetlen környezetében élők egészségét, mind a hazai járvány kezdete óta a kemény, közös erőfeszítések által megteremtett, élhető közösségi és gazdasági életet egyaránt” – szögezte le az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Müller Cecília tisztifőorvos figyelmeztetett: nagy most a fiatalok felelőssége

Hozzátették: az egyéni felelősségnek most kiemelt szerepe van a járvány elleni védekezésben.

„Maradjunk továbbra is éberek és fegyelmezettek, vegyük komolyan a megelőző védekező intézkedéseket és aki tüneteket észlel magán, azonnal hívja fel a háziorvosát!” – javasolják.

Agresszíven terjed a vírus

Oroszi Bernadett, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusa előadásában kiemelte: sokkal agresszívebben terjed már a koronavírus, mint korábban: gyakorlatilag mára egy ember akár háromnak is át adhatja. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem víruslaborjának vezetője kiemelte: nagyon veszélyes, hogy egyre többen vannak, akik nem tartják be az óvintézkedéseket, és inkább azoknak hisznek, akik szerint a járvány nem létezik.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Helyesírási kvíz: csak nagyon kevesek tudják hibátlanul kitölteni

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

life.hu

Lehet, hogy örökké tartó szerelemben élsz? Ezekre a jelekre figyelj

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Feljutás? Kiesés? Óriási a tét a hoki vb-n a magyaroknak

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián

INSIDER

Egy gyönyörű, fiatal lányt keres a rendőrség: nem láttad véletlen Laurát?

INSIDER

Hányingerkeltő: A Nébih azonnal bezárta a II. kerületi éttermet, olyan meghökkentő állapotok uralkodtak – Videó