Létrehozva: 2020.10.25.

Elkezdődött a téli időszámítás

A téli időszámítás ma kezdődött, amikor hajnali három órakor az órákat kettőre állították vissza; ez néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, de a menetrendet emiatt nem kellett módosítani. A fővárosban az éjszakai buszok többsége a nyári és a téli időszámításkor is elindul.

A Mávinform tájékoztatása szerint a belföldi járatok közül a Nyugati pályaudvarról a hajnali órákban Szobra és Szolnokra induló vonat a nyári időszámítás szerint közlekedik a teljes vonalon.

A Nyugati pályaudvarról hajnali kettő óra után induló vonatok már a téli időszámítás szerint indulnak.

A nemzetközi forgalomban a Lőkösházáról hajnali két órakor induló, Budapesten át Bécsig közlekedő 346-os számú Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáról már a téli időszámítás szerinti 2 órakor indul el.

A 347-es számú Dacia nemzetközi gyorsvonat a Keleti pályaudvarról 23:10-kor indul Bukarestbe, Lőkösházáig nyári időszámítás szerint közlekedik, majd onnét a téli időszámítás szerint, 2:39-kor folytatja útját.

Néhány nemzetközi vonatot a külföldi vasúthálózaton ér majd az óraátállítás. Ezek az IC 407-es és IC 406-os számú Corona, az IC 473-as és az IC 472-es számú Ister, az EN 462-es és az EN 463-as számú Kálmán Imre, az nj 466-os és az nj 467-os számú Wiener Walzer, az EN 476-os és az EN 477-es számú Metropol – berlini és varsói vonatrész kocsijait továbbító – vonatok.

Közölték: az óraátállítás miatt a jegyértékesítő és e-Ticket rendszerben vasárnap hajnalban 2:45-től 3:30-ig nem lehet majd jegyet váltani. A jegyértékesítés rövid ideig szünetel a pénztárakban, a vonatok fedélzetén, a MÁV applikációban és az e-Ticket internetes jegyértékesítésben is – írták.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a fővárosban a legtöbb éjszakai járat hajnalban 2 és 3 óra között a nyári és a téli időszámítás szerint is elindul, más járatok menetrendjét a BKK egyedileg szabályozta.

A 909-es busz 2:14-kor a Deák Ferenc tértől, a 931-es busz 2:11-kor és 2:26-kor a Deák Ferenc tértől, a 941-es busz 2:15-kor a Móricz Zsigmond körtértől, a 956-os busz 2:07-kor a Széll Kálmán térről, a 973-as busz 2:14-kor és 2:44-kor a Keleti pályaudvartól, valamint a 998-as busz 2:07-kor Cinkotáról csak a nyári időszámítás szerint indul.

A 940-es busz 2:52-kor a Budaörsi lakóteleptől, a 990-es busz 2:46-kor Rákoskeresztúrról, a 992-es busz 2:50-kor Gödöllőről, a 996-os busz 2:37-kor Újpestről csak a téli időszámítás szerint indul.

A 918-as busz 2:23-kor és 2:53-kor a Kelenföld vasútállomástól indulva csak Óbuda, Bogdáni útig közlekedik, nem érinti az Óbudai autóbuszgarázs megállót.

Felhívták a figyelmet, hogy az óraállítás miatt vasárnap kora hajnalban a közterületi FUTÁR kijelzők nem működnek majd, a mobilalkalmazásban pedig duplán jelenhetnek meg azok a járatok, amelyek épp az átállás időszakában indulnának, ezért ebben a rövid időszakban érdemes figyelni az adott jármű pozícióját is.

A Magyar Alvás Szövetség napokban közzétett értékelése szerint az évi kétszer történő óraátállításnak az Európai Unióban eldöntött megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény. Az alvás és az ébrenlét évmilliókon át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges (intézményes) megzavarása ugyanis az emberi szervezetre negatívan ható fázis eltolódási következményekkel jár. A fáziseltolódáshoz való alkalmazkodás ideje alatt a közérzet rosszabb, a teljesítményszint alacsonyabb, a koncentráló képesség, a toleranciakészség csökkenhet, elalvási és alvási nehézségek léphetnek fel, annak ellenére, hogy az élő szervezetek előbb-utóbb alkalmazkodnak a megváltozott viszonyokhoz. A nyári időszámítás bevezetése, az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett, azt jelentené, hogy a korai kelést télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat legtöbbünket a munkahelyünkön érne. A Magyar Alvás Szövetség az egészségtudományoknak azokkal az irányzataival ért egyet, amelyek szerint a nyári időszámítás (Daylight Saving Time) alkalmas az emberi bioritmus megzavarására.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók