Létrehozva: 2020.10.13.

Így lehetünk hálapénz nélkül is hálásak az orvosnak

Januártól jelentős béremelést kapnak az orvosok, miközben börtönnel büntetik a hálapénz adását és elfogadását. Ugyanakkor a doki munkájával és hozzáállásával felettébb elégedett betegek ezután is kifejezhetik a köszönetüket – ajándékkal. Hogy utóbbi kategóriába mi fér bele és mi nem, annak járt utána a Ripost.

Nincs többé kényszer, se kényszerű szorongás: a kormány törvénnyel biztosítja az orvosok jelentős béremelését január elsejétől, kihúzva a hálapénzzel járó megalázó vagy éppen jogosulatlan kedvezményeket biztosító helyzet méregfogát. Sőt, egy év szabadságvesztést kockáztat az, aki hálapénzt ad vagy fogad el.

Így fejezhetjük ki a köszönetünket

Egy életmentő beavatkozás, egy sebészi bravúr vagy egy megnyugtató, lelkiismeretes gyógykezelés mind olyan helyzet, ami után az ember szívesen fejezné ki a háláját az egészségügyi szakemberek felé. A törvény pedig erre – szabályozott keretek között – lehetőséget biztosít. Az orvos, illetve az ápoló a kezelés után kéthavonta egyszer elfogadhat ajándékot. Ennek értéke a minimálbér öt százaléka, vagyis nagyjából nyolcezer forint.

Fotó: Shutterstock

Sok lehetőség közül lehet választani

Bár a 8000 forint körüli összeghatár nem feltétlenül tűnhet soknak, mégis rengeteg ajándékötlet közül válogathat a páciens, hogy mivel szerezzen garantátan örömet az orvosának, ápolójának. Ehhez persze nem árt a kollégái segítségével kipuhatolni, vagy egyenesen rákérdezni, minek is örülne. A kultúrára, szórakozásra fogékony vagy inkább a gasztronómia a gyengéje, esetleg a virágot, lakásdekorációt kedveli?

Borítékolható siker – könyv, film, zene, előadás

A legtöbb könyv, DVD vagy Blu-ray film, illetve zenei CD kényelmesen belefér ebbe az összegbe. Sőt, mozi-, színház- és operaelőadásra is lehet már ennyi pénzből páros jegyet váltani. A hagyományos multiplex élménynél jóval többet ad a Budapesten, Debrecenben és Győrött elérhető 4DX moziterem, ahol az aktuális sikerfilmek varázslatát mozgó székekkel, illatokkal, vízzel, hóval vagy éppen buborékokkal egészítik ki – két jegy 5900 és 6740 forint közötti áron kapható.

Fotó: Shutterstock

Sőt, olyan sikerdarabra is váltható két erkélyre szóló jegy 8000 forint alatt a Madách Színházba, mint A nyomorultak, Az operaház fantomja vagy a Mary Poppins.

Ízekbe, illatokba is csomagolható a hála

Egy gondosan összeállított virágcsokor vagy egy középárkategóriás, kellemes illatú kölni emlékezetes ajándék lehet a doktornőnek, ápolónőnek.

Fotó: Shutterstock

Az orvosok közül a borok szerelmeseinek már 5000 forintért alatt megkapható a 2020-as nemzetközi Decanter World Wine Awards-on aranyéremmel kitüntetett Szamorodni palackja. A sörkedvelőknek 7990 forintos fatartós prémium sörválogatás dobogtathatja meg a szívét. A minőségi töményet előnyben részesítőknek a legismertebb italmárkák közül válogathatunk, a legtöbbet 8000 forint alatt kínálják. Ugyanakkor mini ajándékcsomagot is összeállíthatunk svájci csokoládéval, kávékülönlegességgel, libamáj-specialitással és prémiumlekvárral – ha jól válogatunk, ez is megvan 8000 forint alatt.

Fotó: Shutterstock

Adjunk blokkot az ajándék mellé!

Ha nem tudunk dönteni vagy nincs időnk, lehetőségünk a megfelelő ajándék után járni, végső megoldás lehet a vásárlási utalvány is – ha plázába szólót választunk, azzal sokszorosára növelhetjük a megajándékozott választási lehetőségeit. Mindenképpen tegyük egy pár soros köszönőlevelet is az ajándék mellé, s a blokkot se hagyjuk ki, különösen akkor, ha a meglepetés csak akciósan érte el a 8000 forint alatti értékhatárt. Így az orvos egy esetleges ellenőrzéskor nem csak azt igazolhatja, kitől, mikor és mit kapott, de annak értékét is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

borsonline.hu

Meg van írva: 3 csillagjegy kapcsolata hamarosan véget ér!

mandiner.hu

Szalah-t úgy kellett lefogni, összebalhézott Kloppal (VIDEÓ)

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért