Létrehozva: 2020.10.26.

Orbán Viktor: a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése

Bár vasárnap 3149 új koronavírus-beteget jelentettek, Magyarország európai viszonylatban a járvány tekintetében továbbra is a középmezőnyhöz tartozik. Orbán Viktor közölte: cél az, hogy a magyarok az elsők között juthassanak koronavírus elleni, megbízható minőségű vakcinához. Ám addig döntő fontosságú a maszkviselés.

Miközben meredeken ível felfelé a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb intézkedések segítik a járvány megfékezését. Péntek óta kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken, ma pedig a képviselők 50 ezerről 150 ezer forintra emelhetik a karanténszabályokat megszegők bírságát.

Fotó: ripost

Viseljük a maszkot!

Amíg nincs megbízható és elérhető koronavírus elleni vakcina, addig a megelőzés kulcsa a maszkviselés, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése.

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrum kórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a közmédiában egy komoly veszélyre hívta fel a figyelmet. Azt mondta, egész Európában megfigyelhető, hogy az emberek belefáradtak az állandó korlátozásokba és a szigorú maszkhasználatba. Hangsúlyozta: „Ez ellen harcolni kell és elmagyarázni, hogy tartsanak ki még egy darabig, hiszen a védőoltás már karnyújtásnyi közelségbe került”.

Fotó: Ripost

Ezt szolgálja több kormányrendelet is: a tömegközlekedési eszközökön hetek óta kötelező a szájat és orrot is eltakaró maszk viselése, péntek óta pedig a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is hordani kell a maszkot.

Magyarország az összes európai beszerzési programban részt vesz

Világszerte számos kutatás és fejlesztés zajlik a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében, melyek közül több is a harmadik fázisban tart. „Az összes európai beszerzési programban részt veszünk, de utasítottam az operatív törzset, hogy egyidejűleg tájékozódjon az orosz és a kínai vakcinák előállításának és beszerzésének körülményeiről is. A cél az, hogy Magyarország polgárai minél hamarabb, megbízható minőségben, de az elsők között juthassanak koronavírus elleni vakcinához” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook oldalán közzétett videóban.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Több oltóanyag is célközelben jár

A brit The Sun úgy értesült, hogy a szigetországban december elején elindulhat a nemzeti oltásprogram. A lap szerint a brit kormány 100 millió adagot vásárolt az Oxford Egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég koronavírus elleni oltóanyagából. A két részből álló injekciót 28 nap különbséggel kell beadni. Először a brit egészségügyi dolgozók, majd a 80 év felettiek kaphatnak belőle.

Sydney, 2020. augusztus 19.
Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyû gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetõen az ausztrál lakosok a világon az elsõk között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek.
MTI/AAP/Dan Himbrechts

Szintén ígéretesnek tűnik a wuhani vakcina, melynek sürgősségi felhasználását – a kedvező eredmények alapján – jóváhagyta az Egyesült Arab Emírségek.

Oroszország a Szputnyik V (Gam-Covid-Vac) vakcinával rukkolt elő, mellyel többek közt az orosz elnök, Putyin lányait is beoltották.

Szintén reményteliek a Karikó Katalin és amerikai kollégája, Drew Weismann szabadalmán alapuló oltóanyagok. Az egyiket a német BioNTech, az amerikai Pfizer és a kínai Fosun Pharma a másikat az amerikai Moderna fejleszti.

Ne találkozzanak a nagyszülők az unokákkal!

„Mivel a felnőttekhez képest a gyermekek nagyobb arányban hordozzák tünetmentesen a vírust, ezért az őszi szünetben „távol kell tartani” őket az idős és beteg rokonoktól” – tanácsolta dr. Szlávik János a közmédiában.

Negatív rekordok dőltek meg Európában

A 10,5 millió lakosú Csehországban pénteken 15 252 új fertőzöttet regisztráltak, az ország segítséget kért az Európai Uniótól. Hazánk 150 lélegeztetőgéppel támogatta a V4-es tagországot.

Szlovákiában kijárási tilalom lépett életbe a hétvégén, miután az 5,4 millió lakosú országban egy nap alatt 2890 új beteget jelentettek.

Két egymást követő nap is rekordszámú megbetegedést rögzítettek Bulgáriában a múlt héten, így Szófiában a járvány megfékezése érdekében két hétre bezártak a diszkók és az éjszakai szórakozóhelyek.

Az elmúlt napokban megdőlt a napi új betegszám Ausztriában, Olaszországban, Ukrajnában, Horvátországban és Romániában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Súlyos baleset érte Oszter Sándor özvegyét

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria