Létrehozva: 2020.10.03.

Orbán Viktor bejelentette: soha eddig nem látott mértékben növelik az orvosok bérét, eltűnik a hálapénz

Orbán Viktor a Facebookon jelentette be, hogy elfogadták az Orvosi Kamara javaslatát. Vége a kitömött borítékok korszakának.

Komoly lépések történtek az orvosok bérének növelése érdekében, és úgy tűnik, megoldják az orvos-beteg viszonyt megmérgező hálapénz ügyét is.

„Összefogásra van szükség, ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében egy áttörő erejű javulást kell elérnünk” – mondta Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Bejelentette: a kamara által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó bértáblát, javaslatot a kormány elfogadta, az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn benyújtják az Országgyűlés elé. Megállapodtak továbbá arról, hogy ezzel párhuzamosan a hálapénzt is kivezetik a magyar ellátórendszerből.

„Az orvosi kamara és a kormány között jó az együttműködés, az összefogás ezen a szinten is megvalósulhat. Ha összefogunk, akkor pedig sikerülni fog, hiszen egyszer már sikerült” – mondta a kormányfő.

Összefogásra van szükség. Áttörő erejű béremelés az orvosoknak. Együtt sikerülni fog // We must come together. A massive wage increase for our doctors. Together we will succeed! Összefogásra van szükség. Áttörő erejű béremelés az orvosoknak. Együtt sikerülni fog // We must come together. A massive wage increase for our doctors. Together we will succeed! Közzétette: Orbán Viktor – 2020. október 3., szombat

Bár az elmúlt években rengeteg törekvés irányult a hálapénz visszaszorítására, a hivatalos statisztikák szerint az egészségügyi dolgozóknak zsebbe csúsztatott összeg egyre nő, 2010 óta több mint a duplájára. Az idősek és a nők fizetnek a legtöbbet, a legvastagabb borítékokat pedig a kórházi orvosok kapják. A paraszolvencia a legnagyobb gondot a szülészeteken okozza, ahol szinte kötelező perkálni, és a legnagyobb összegek cserélnek gazdát.

A hálapénz vagy paraszolvencia fogalma magában foglal minden olyan nem hivatalos kifizetést vagy ajándékot, amelyeket egészségügyi dolgozók kapnak betegektől. A MOK ebben a kérdésben is kifejtette véleményét az elmúlt időszakban: véleményük szerint a paraszolvencia súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását.

A MOK szerint a betegek és az orvosok együttes és elemi érdeke, hogy a hálapénzt korrupciónak tekintse és büntesse az állam, és a társadalom. Emiatt azt is javasolják, hogy (a bérrendezést követően) a hálapénz adását és elfogadását a büntető törvénykönyvben szankcionálja a jogalkotó. Jelenleg a hálapénz be van épülve az orvosi keresetbe, és a kamara szerint ezen nem segít a lassú ütemű béremelés – ezért is javasolják az egylépéses, paraszolvenciát eltörlő béremelést. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara korábbi elnöke szerint attól is függ, korrupciónak számítjuk-e a hálapénzt, hogy a beteg előre, vagy utólag csúsztatja-e a borítékot:

Ha előre és az orvos elfogadja, akkor mindkét fél büntethető. Ez a korrupció. Ha a beteg a kezelés után meggyógyul, és háláját óhajtja kifejezni, az nem bűncselekmény, hanem hálapénz

- mondta el, és kifejtette, hogy a kamara a legszigorúbb etikai szigorral sújt le a korrupt orvosokra, a paraszolvencia kérdése viszont végletesen megosztja a szakmát. A kamara elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy helyi szinten az intézmények a rendelkezésükre álló eszközökkel küzdenek a hálapénz-rendszer ellen.

A házi- és szakorvosok egy-egy alkalommal 3000 forintot kaptak átlagosan, a kórházban dolgozó orvosok 10 000 forint feletti összeget. A legkisebb összeg az ápolóknak, orvosi asszisztenseknek, műtősöknek jutott, alkalmanként átlagosan 2000 forint. Viszont egy kutatás eredményei szerint, amely kifejezetten a szülészeti hálapénzzel foglalkozott, az derült ki, hogy a vizsgált esetek több mint háromnegyedében fizettek hálapénzt a szülésért, átlagosan 52 ezer forintot.

Hogyha megvizsgáljuk régiós szinten, hol mennyi hálapénzt fizetnek a betegek, az derül ki, Budapest toronymagasan vezeti a statisztikákat. Ennek hátterében állhat a magasabb végzettség, nagyobb egészségtudatosság, az eleve magasabb árak, stb. viszont jellemző a fővárosra egy eltérő szemlélet is a hálapénz kérdésében. Vidéken kevésbé jellemző az a vélekedést, hogy „pénzzel mindent el lehet intézni”, illetve nem ajándékokkal csikarnak ki több figyelmet, szívességeket a betegek – vagy fejezik ki hálájukat

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

metropol.hu

Óriási üzlet lehet, külföldre vinnék a Fradi sztárjait

mandiner.hu

Hont András: „Tóta W. is becsicskult!”

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria