Létrehozva: 2020.10.18.

Potápi Árpád János: Magyarország mindig talpra állt

Magyarország a történelem során mindannyiszor talpra állt, levert forradalmak, vesztes világháborúk és megszállások után is képes volt a megújulásra – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap Dombóváron.

Potápi Árpád János a Nemzeti összetartozás terének avatásán mondott beszédében hozzátette: ma büszkén mondhatjuk, hogy „mi vagyunk a Kárpát-medence legnagyobb és legerősebb nemzete”.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j) és Pintér Szilárd (Fidesz-KDNP), Dombóvár polgármestere leleplezi Varga Gábor szobrászművész gróf Apponyi Albertet ábrázoló alkotását a dombóvári Nemzeti összetartozás terének ünnepélyes átadásán 2020. október 18-án. A város trianoni emlékművének helyet adó teret a Dombóvári Székely Kör, a Dombóvári Trianoni Emlékbizottság kezdeményezésére alakították ki a nemzetpolitikai államtitkárság és az önkormányzat támogatásával.
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A téren összegyűlt, mintegy kétszáz ünneplő előtt beszélt arról is, hogy 2020-ban, a nemzeti összetartozás évében nem csak a száz évvel ezelőtti trianoni békediktátumra emlékezünk, hanem arra is, hogy 30 éve vált újra demokratikussá Magyarország, tíz éve pedig gyökeres fordulatot vett a nemzetpolitika. Először a keretrendszerét teremtették meg a változásnak, ma már erre épülve működik a határon túli magyarságot támogató intézményhálózat – mondta.

„Ma is támogatjuk az állami szuverenitás elvét és a nemzeti közösségek önazonossága iránti, jogos igényeket egyaránt tiszteletben tartó, új közép-európai együttműködés megteremtését” – jelentette ki. Úgy fogalmazott, hogy a térség minden állama, nemzete és nemzeti közössége hasznára meghaladható a nemzeti kirekesztés, a jogfosztás és a korlátozás múltbéli öröksége.

Azt mondta: a száz éve történt népességi és gazdasági veszteségeket nem lehet pótolni, „de minden erőnkkel azon kell dolgozni, hogy megőrizzük azt, ami a magyaroké”. Az ország és a nemzet határai nem esnek egybe, ezért is fontos, hogy Magyarország intézményes formában támogatást nyújtson a határon túli és a diaszpórában élő magyaroknak – húzta alá. Azt mondta: a száz éve történt népességi és gazdasági veszteségeket nem lehet pótolni, „de minden erőnkkel azon kell dolgozni, hogy megőrizzük azt, ami a magyaroké”.

A város trianoni emlékművének helyet adó teret a Dombóvári Székely Kör, a Dombóvári Trianoni Emlékbizottság kezdeményezésére alakították ki a nemzetpolitikai államtitkárság és az önkormányzat támogatásával.

A korábban is itt állt turulszobor talapzatát felújították, és felavatták Varga Gábor szobrászművész rajta elhelyezett alkotását, amely az 1920-as békekonferencián a magyar delegációt vezető Apponyi Albertet ábrázolja, továbbá időkapszulát helyeztek el az építményben. Az új közterületen térkőminta idézi fel a történelmi Magyarországot, a közeli zöldterületen hamarosan a magyar címer mellett Horvátország, Szlavónia, Erdély és Fiume címerét helyezik el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

"Megmenthették volna a fiam életét" – 10 órát késett a mentő, belehalt a tini

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal