Létrehozva: 2020.11.06.

A magyar kutatók áttörő sikert értek el a koronavírus szövődményeinek kezelésében

A Semmelweis Egyetemen (SE) már a klinikai teszteket végzik a kezelés kapcsán.

November elején kezdődnek a Semmelweis Egyetemen (SE) és egyes hazai járványkórházakban azok a klinikai vizsgálatok, amelyek a koronavírus-fertőzés következtében fellépő tüdőhegesedés kezelésében (tüdőfibrózis) hatékony fluvoxaminterápia eredményességét vizsgálják – közölte az orvosegyetem.

Az SE közleménye idézi Merkely Bélát, az intézmény rektorát, aki elmondta: a koronavírus-fertőzés kétféle módon károsíthatja szervezetet. Az egyik eset, amikor a már meglévő alapbetegségek – szív- és érrendszeri problémák, a vesebetegség vagy az onkológiai tünetek – erősödnek fel. A másik esetben a vírus túlzott immunreakciót vált ki a szervezetből, úgynevezett citokinvihart okozva, amely komoly tüdőgyulladást és többszervi károsodást eredményezhet. Ennek leküzdésében a tüdőhegesedés kezelésében lehet segítségünkre a fluvoxaminterápia – emelte ki.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Mint írták, ez a terápia két ponton fejti ki védő hatását. A koronavírus következtében kialakult tüdőgyulladás akut szakaszában az úgynevezett citokinvihart gátolja oly módon, hogy a gyulladást beindító anyagok termelődését csökkenti. Emellett pedig hosszú távon a tüdőgyulladás miatt kialakuló hegszövet termelődését is mérsékli, ezáltal kisebb felületen károsodik a tüdő, vagyis nagyobb marad a légzőfelület.

A szakemberek azt várják a terápia hatásaként, hogy a koronavírus szövődményként kialakuló és gyakran elhúzódó légzési nehezítettség is rövidebb ideig áll majd fenn.

A száz középsúlyos, kórházi kezelésre szoruló beteg bevonásával és egyéves követésével zajló vizsgálat novemberben kezdődhet a Semmelweis Egyetemen, ahol a betegek a kórházi kezelés részeként, és ezt követően bizonyos ideig otthon is kapják majd a fluvoxamin hatóanyagú tablettát.

Fotó: MTI / Árvai Károly / kormany.hu

A közlemény idézi Szabó Attilát, az SE I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóját, aki szerint a munkacsoport nagyon gyorsan és kreatívan reagált a pandémia kapcsán kialakult helyzetre. Megvizsgálták annak lehetőségét, hogy a Covid-19 vírusfertőzés során jelentkező akut tüdőgyulladás és a hosszú távú szövődmények terápiájában segíthet-e a fluvoxamin. Az orvosokból, vegyészekből, biomérnökből és biológusokból álló multidiszciplináris kutatócsoport rekordsebességgel végezte el a szükséges állatkísérleteket – mondta.

A meggyőző eredményeikre alapozva az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) gyorsított eljárásban engedélyezte a klinikai vizsgálatok megkezdését – mondta.

Fotó: Bors / Végh István

Fekete Andrea, a kutatócsoport vezetője kiemelte, nagyon ritkán fordul elő a magyar gyógyszerkutatás történetében, hogy egy hazai szabadalom eljut az úgynevezett klinikai vizsgálatok kettes fázisába, amikor lehetőség nyílik a betegeken történő alkalmazásra.

Hozzátette: bíznak abban, hogy az alapkutatástól a klinikai alkalmazásig tartó teljes folyamat kizárólag hazai tudósok és támogatók összefogásával valósul meg, és az új terápia segítheti a koronavírus-betegek gyógyulását.

A kutatási program a Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a SigmaDrugs egyetemi spin-off cég együttműködésében valósul meg, Fekete Andrea vezetésével – közölte a Semmelweis Egyetem.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámaian megváltoztak a Beverly Hills 90210 sztárjai az elmúlt harminc év alatt - képek

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Instagram kontra valóság: Salma Hayek fotósorozatán szakadunk

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

hirtv.hu

Újabb influenszereket látott vendégül David Pressman

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal