Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2020.11.19.

Három beteg jut egy lélegeztetőre, az ebédlő lett a sürgősségi osztály

Műtőkből alakítanak ki koronavírusos szobát, étkezőből sürgösségi osztályt Spanyolországban és három beteg jut egy lélegeztetőgépre. Németországban már felmerült, hogy behívják dolgozni a koronavírusos orvosokat és ápolókat, a belga kórházak már nem tudnak új beteget fogadni.

Drámai a helyzet Európában, összeomlás előtt áll számos ország egészségügyi rendszere. Belgiumból és Franciaországból is Németországba visznek át betegeket. Az Euronewsnak egy belga intenzíves ápoló azt állította: el kellett küldeniük a betegeket, nincs ágy, nincs orvos. Pedig Németországban sem állnak valami jól: Jens Spahn, a német szövetségi kormány egészségügyi minisztere azt nyilatkozta: a koronavírusos, de enyhe tüneteket produkáló vagy tünetmentes orvosokat és nővéreket is munkába akarják állítani, a nem életmentő operációkat elhalasztják.

Ott gyógyítanak, ahol tudnak

Spanyolországban megtelt az Infanta Sofia Kórház, a betegeket már a műtőkben helyezik el, amiket koronavírusos szobákká alakítottak át.

Fotó: Getty Images

A kórházban egy lélegeztetőgépre átlagosan 2,75 lélegeztetést igénylő beteg jut – vagyis az orvosnak el kell döntenie, kit ment meg. Malagában a kórházban bezárták az étkezőt és ott rendeztek be újabb intenzív osztályt húsz ággyal.

Már csak a gyerekosztályon van szabad ágy

Uniós segítséget kért a romániai Szeben megyei járványhelyzet kezelésére a helyi Európa parlamenti képviselő, mert a Covid osztályokon egyetlen hely sincs felnőtteknek, a gyerekosztályon helyezik el a betegeket.

Fotó: AFP

Múlt hétfőn a romániai Temes megyében hat koronavírusos fertőzött azért halt meg mert nem volt elég hely az intenzív osztályon. Ezt Virgil Musta, a temesvári Victor Babeş járványkórház orvosa jelentette be:

„Nincs mindenkinek intenzív terápiás ágy, nem tudunk számukra gépi lélegeztetést biztosítani. Magasnyomású oxigénen tartjuk őket ilyenkor, de ez sajnos sokszor nem elég„– mondta.

„Romániában mindenkinek magának kell értesítenie a járványügyet és tesztelést kérni” – mondta el a Ripost-nak az Erdélyben élő Bíró Anna. „Aki nem tud románul, annak ez gondot okoz. Bezzeg a járvány terjedése ellenére a kocsmák nyitva vannak.„

Egy ápolóra 60 beteg jut

Ukrajnában beteltek a kórházak, hiányos a felszerelés, nincs elég segédeszköz.

Fotó: Facebook

A novomoszkovszki kórházból olyan felvétel került napvilágra, amin látszik, hogy a covid-osztályon nincs víz, eldugult a csatorna és olyan kórterem is van, ahol nincs világítás, mert nincs aki kicserélje az izzót. A betegnek úgy kötik be az infúziót, hogy a többi beteg a mobiltelefonjával világít közben.

A parkolóban kötik be az infúziót

Hamarosan elérik a kapacitás határát Olaszországban is. „Nincs messze az a nap” – mondta Luca Cabrini, Lombardia egyik legnagyobb kórházának intenzív osztályvezetője. A szintén nápolyi Catugno kórház parkolójában a saját autójukban kötötték oxigénpalackra a betegeket, mert nem volt szabad ágy.

Getty Images

Dönteni kell, kinek jut lélegeztetőgép

Rudolf Anschober osztrák miniszter is arról beszélt, hogy vannak olyan tartományok, ahol már felélték a kórházak minden tartalékukat és ha napokon belül nem javulnak az adatok, arról kell majd dönteni, kinek jusson lélegeztetőgép.

A magyar helyzet még istenes!

Magyarországon több mint 13 ezer szabad kórházi ágy van, ebből 1634-en tudnak intenzív ellátást biztosítani, vagyis még a háromszorosa áll rendelkezésre, mint amennyi foglalt. A védekezésben részt vesz a katonaság, mától a kórházakban is segítséget nyújt olyan feladatokban, amikhez nincs szükség egészségügyi végzettségre. Számos önkéntes diák vesz részt a munkában, nem csak medikusok, hanem olyanok is, akik segédápolói, logisztikai feladatokat látnak el. Lélegeztetőgépből, felszerelésből van bőven, ezt senki nem vitatja, a szakembereket pedig átszervezéssel, vezényléssel biztosítják. Nálunk ez a szűk keresztmetszet: hogy jusson minden betegre elég orvos és ápoló, lassítani kell a járvány terjedését, ez pedig a járványügyi szabályok következetes betartásával és betartatásával lehetséges. Az egymillió lakosra jutó fertőzöttek száma az Európai Unióban átlagosan másfélszer annyi, mint Magyarországon, 16 tagállamban van több fertőzött a lakossághoz viszonyítva, mint nálunk. Míg az Európai Unióban átlagosan egymillió ember közül 481 hunyt el a járványban, addig Magyarországon 317.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Veszélyes túra az andalúziai El Caminito del Rey

origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

hirtv.hu

Bayer show - Schmidt Mária: Magyar Péter az anyák napját is a saját törtetése érdekében használja fel + videó

metropol.hu

Ennél édesebbet ma nem látsz, Hosszú Katinka újra megmutatta a kislányát

vg.hu

Eladóvá vált az Andy Vajna által bérelt villa: 2,7 milliárd forintot kér érte a tulajdonos

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Top 5: Ekkor nézz az égre és minden vágyad teljesül

INSIDER

„Betörte a fejét és addig rugdosta, míg leszakadt a lépe, mégis visszament a bántalmazójához” - családja aggódik Andreáért

INSIDER

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

INSIDER

Gyász: meghalt Simon István