Létrehozva: 2020.11.30.

Müller Cecília: többen gyógyultak, mint ahány új fertőzött lett

November 30-án, hétfőn is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.

Kiss Róbert nyitotta meg az Operatív törzs tájékoztatóját. Közölte: 682 esetben kellett intézkedni a rendőröknek a maszkviselés megszegése miatt. A hétvégén 1293 személy szegte meg a kijárási korlátozást. 85 boltban kellett intézkedni a járványszabályok megszegése miatt. Továbbá 9 fő szegte meg a kutyasétáltatás szabályát.

Karantén ellenőrzések: 58 208 helyszíni azonosítás történt a hétvégén. Az e-ellenőrzést 3782-en vállalták eddig.

Dr. Müller Cecília
Fotó: YouTube – M1

Dr. Müller Cecíliai közölte: 5595 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 151 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 63 860 fő, az aktív fertőzöttek száma 148 439 főre csökkent. 7734 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen.

Az utóbbi napokban a fertőzések számának a növekedésével sajnos számolni kell az elhunytak számának a növekedésével. Kiemelte: többen gyógyultak meg, mint ahány új fertőzött lett. Ez egy nagyon jó eredmény. Egy regisztrált fertőzöttet a 21. naptól tekintenek gyógyultnak.

„A kórházban ápoltak száma jelentős” – mondta az országos tisztifőorvos.

Fontos a védelmi szabályok betartása, ezen múlik az is, hogyan alakul majd a karácsony.Mint mondta a kormány hamarosan dönteni fog arról, hogy milyen karácsonyi ünneplés lehetséges majd. A járványgörbe esetében egyfajta lassulás látható, és abban bízik, hogy ez a görbe idővel kiegyensúlyozott lesz.

Arra is kitért, hogy akik tesztelésre várnak, előtte 2-3 órával korábban már ne egyenek és igyanak. Kedden fognak részletesen beszámolni a célzott tesztelés első hetének eredményéről.

Kérte: az idősek a számukra kijelölt idősávban vásároljanak, ha pedig van lehetőségük, kérjenek meg fiatal családtagot a vásárlásra!

Újságírói kérdésre megválaszolták:

- Azt kérik a 65 éve feletti korosztály 9 és 11 óra között menjen hétköznap vásárolni

- A magyar állampolgárok, akik külföldön üzleti és kereskedelmi tevékenységet folytatnak, és ezt igazolják, nem kell karanténba vonulniuk

- Magyarországon 78 intézményben látnak el koronavírusos betegeket. A leginkább leterhelt helyek között van a debreceni, a miskolci és a nyíregyházi kórház, valamint a Semmelweis Egyetem.

A horvát kormány hétfői ülésén szigorított a határátlépési feltételeken, éjféltől csak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztel lehet beutazni az országba – közölte Davor Bozinovic belügyminiszter.

A belügyi tárcavezető kifejtette: azon európai uniós országok állampolgárai, amelyek zöld besorolású tagállamból érkeznek Horvátországba, továbbra is korlátozások nélkül léphetik át a határt. Jelenleg azonban ebbe a kategóriába csak Finnország tartozik – jegyezte meg Bozinovic. Az új protokoll alól kivételt képeznek az átutazók, az egészségügyi dolgozók, a tanulók, a fuvarozók, a diplomaták és határmenti ingázók, abban az esetben, ha 12 óránál nem hosszabb időre hagyják el Horvátországot, vagy tartózkodnak az országban. A horvát belügyminiszter kiemelte ugyanakkor, hogy a nem uniós állampolgárok, néhány kivétellel nem utazhatnak be Horvátországba.Vili Beros egészségügyi miniszter ismertette azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint 500 kunára (24 000 forint) büntetnék azokat a fizikai személyeket, akik nem viselnek maszkot, valamint 10 ezer kunára (500 ezer forint) mindazokat, akik tíz főnél nagyobb magán összejöveteleket szerveznek. A rendeletet még a parlamentnek is el kell fogadnia. Horvátországban eddig csak azokat a jogi személyeket büntették, akik nem tartották be a járvány megfékezésére hozott korlátozásokat. Zdravko Maric pénzügyminiszter bejelentette: az állam 4000 kuna (190 ezer forint) fizetést ad azoknak a munkavállalóknak, akik a válságstáb intézkedései miatt nem dolgozhatnak, a munkáltatókat pedig felmenti a járulékfizetés alól. A likviditás megtartása érdekében úgynevezett Covid-hiteleket is kínálnak, összesen 1,3 milliárd kuna (61,7 milliárd forint) értékben. Azon vállalkozások számára pedig, amelyek forgalma 60 százalékkal esik vissza a tavalyi évhez képest, fedezi költségei egy részét. Zágráb újabb szigorításokat léptetett életbe szombattól karácsonyig. Bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, valamint korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Liverpool legendája nem látott még önzőbb játékost a csapat sztárjánál

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

magyarnemzet.hu

Újabb részletek derültek ki a bőnyi iskolában történt késelésről

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!