Létrehozva: 2020.11.12.

Müller Cecília: egy 20 éves koronavírusos beteg is életét vesztette

November 12-én is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs. Több fontos témát is érintettek a járványügy kapcsán.

Kiss Róbert közölte: kijárási tilalom ellenőrzés során megállapították, hogy mind a fővárosban, mind pedig egész Magyarország területén gyér volt az emberek jelenléte este 20 óra után. Összesen 273 ember szegte meg a kijárási tilalmat.

Harminc napra bezárattak egy budapesti sörözőt, valamint egy presszót is. Újpesten és Encsen bezárattak üzleteket.

Kiss Róbert rendőr alezredes
Fotó: MTI

3646 esetben kellett a rendőröknek intézkedniük hatósági házi karantén megszegése miatt, 3608 esetben maszkviselés miatt, 139 esetben üzletek nyitvatartása miatt, 5742 esetben utazási korlátozok miatt. 4820 új hatósági házi karantént rendeltek el.

A kontaktusok számának csökkentése a cél, ezzel lehet ellaposítani a járványgörbét, ezt szolgálják a szigorított intézkedések. Az országos tisztifőorvos azt kérte, ne csak a bírságtól való félelem miatt tartsuk be a szabályokat, hanem felelősségünk teljes tudatában.

Müller Cecília: „Mindenkit kérek, tartsa be a védelmi intézkedéseket!”

Az egymillió lakosra kivetített fertőzöttek tekintetében Magyarország a tizedik, az elhunytak számában pedig a tizenötödik helyen áll.

3927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 87 többségében idős, krónikus beteg Köztük volt egy nagyon fiatal 20 éves beteg is. 29 302-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 94 704 fő, közülük 486-an vannak lélegeztetőgépen.

Elárulta: Magyarországon mindenkit koronavírusos elhunytként regisztrálnak, aki megfertőződött, még ha a halál oka nem feltétlen a vírus okozza.

Müller Cecília országos tisztifőorvos
Fotó: M1

„A magyar települések 85 százalékán már azonosítottak fertőzöttet, de mindenkire úgy kell tekinteni, hogy hordozza a vírust, akár tünetmentesen is” – mondta Müller Cecília.

Jelenleg 1600 intézményből 164-ben jelent meg a vírus. Mindössze négy százalék a gondozottak között a pozitivitási arány, a gondozóknál ez az arány egy százalék.

Ma van a szociális munkások napja, ezért külön köszönetet mondott nekik az országos tisztifőorvos.

Újságíró kérdésre megválaszolták:

- A látogatási tilalom ellenére, el lehet búcsúzni a kórházban a végstádiumban lévő betegektől a hozzátartozóknak, egyedi méltánylást követően.

- Bármely formátumú igazolás kiállítására lehetőség van, de a tartalmi követelményeknek meg kell felelnie. Az egyéni vállalkozó az igazolást maga állítja ki és írja alá.

Egész Európában felszálló ágban van a járvány, egyre nő a fertőzöttek, a kórházi betegek és a halottak száma. Az EU nagy részén súlyosabb a helyzet, mint Magyarországon. Hazánk az egymillió főre vetített adatok szerint a fertőzöttek számában a 10. helyen, a halottak számában a 15. helyen áll az EU-ban – közölte a kormányzati tájékoztató oldal.

Az egyes országok járványhelyzetét a járványadatok átfogó összehasonlításával és a legszélesebb intervallumban érdemes értékelni, hiszen a napi adatok összehasonlítása sok esetben nehéz, mert a különböző országok hatóságai adatközlési szokása eltérő. Fertőzöttek terén továbbra is a 10. legjobb helyen állunk, az uniós átlag továbbra is másfélszerese a magyar adatnak. 16 másik EU-tagállam előz meg minket az egymillió főre vetített fertőzöttek számában: Belgium, Csehország, Luxemburg, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Szlovénia, Ausztria, Portugália, Horvátország, Olaszország, Románia, Svédország, Lengyelország, Málta, Szlovákia, Írország – áll a közlésben. Az egyes országok más-más módszertant használnak a koronavírus miatt meghalt betegek adatainak közlésében. Fontos tudni, hogy Magyarország az egyik legátláthatóbb és legnyíltabb adatközlést folytatja, hiszen minden olyan halottat közöl, aki igazolt koronavírus-fertőzött volt, még akkor is, ha a közvetlen halálok nem a vírusfertőzés, hanem valamilyen meglévő alapbetegség. A járvány kezdete óta a mai napig 2784 halottat regisztráltak koronavírus-fertőzéssel, többségük idős, krónikus beteg, átlagéletkoruk 76 év. Az eddigi elemzések szerint a halottak mindössze 7%-ánál nem tudni meglévő társbetegségről. A magyar kórházak automatikusan jelentik, ha koronavírus-fertőzött halt meg náluk, ennek köszönhetően a halottak adatközlése nagyjából naprakész, a halottak adatai – az adatok visszaellenőrzése után – 24-48 órán belül megjelennek a hivatalos statisztikában. Ez sok európai országban nincs így, például Spanyolországban a mai napig előfordul, hogy még most is közölnek sok tavasszal elhunytat. Magyarország az 1 millió főre jutó halottak számában az uniós középmezőnyben van, a 15-dik legjobb az EU-ban. A magyar halottak aránya nagyjából az uniós átlag fele. Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svédországban, Csehországban, Hollandiában, Romániában, Írországban, Luxemburgban, Szlovéniában és Portugáliában is rosszabb a helyzet – összegzi a koronavirus.gov.hu oldal.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Liverpool legendája nem látott még önzőbb játékost a csapat sztárjánál

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

magyarnemzet.hu

Újabb részletek derültek ki a bőnyi iskolában történt késelésről

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!