Létrehozva: 2020.11.24.

Rengetegen kérték az ingyenes internetet a szolgáltatóktól

Már több mint tízezer lakossági előfizető kérte az ingyenes internethozzáférést az arra jogosultak közül – közölték a szolgáltatók.

Tíz napja, november 14-én írta alá Orbán Viktor miniszterelnök azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban tanulók. Eszerint a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás 30 napra vehető igénybe ingyenesen a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszony esetén.

Fotó: Délmagyarország

A DIGI az MTI-nek azt írta: eddig mintegy 1500-an jelezték igényüket. A támogatás november 18. és december 4. között kérhető, egy adatlap kitöltésével igényelhető, és a vezetékes internetre vonatkozik.

A Vodafone Magyarország sajtóosztálya közölte: közel tízezren kérték már a vezetékes internetet használó ügyfelek közül az ingyenes hozzáférést. A Vodafone a középfokú oktatásban résztvevő diákoknak és az őket oktató pedagógusoknak a decemberi számlában egyhavi internetszolgáltatás előfizetési díját egy előfizetési címen írja jóvá. Az arra jogosultak a támogatást online tudják igényelni november 18. és 27. között. Ehhez az ügyfélszámra, a szolgáltatási címre, az oktatási azonosítóra és az oktatási intézmény nevére van szükség, illetve még szükség lehet a korábbi számlára is. További információt a támogatás benyújtásához a szolgáltató honlapján kaphatnak az érdeklődők.

Az ingyenes internetre jogosult Telekom ügyfelek a cég honlapján, a Flip ügyfelek a Flip honlapján jelezhetik igényüket a 30 nap ingyenes internet szolgáltatásra november 18. és 27. között. Az igény feladásához mindkét esetben egy számlára, valamint az oktatási azonosítóra van szükség. A 30 nap díjmentesség az ügyfelek decemberben kézhez kapott számláján jelenik meg. A 30 napos ingyenességet az integrált csomagot használó ügyfelek is igénybe tudják venni, mert a számlán az 5 százalék áfatartalmú vezetékes internetszolgáltatás külön tételként jelenik meg. A kedvezmény csak vezetékes internet szolgáltatásra érvényesíthető, mobilnet szolgáltatásra nem – közölte a cég.

Fotó: Észak Magyarország

A Telenor Magyarország lakossági ügyfeleinek vezetékes internetet nem szolgáltat, kizárólag mobilszolgáltatásokat nyújt, így ez az intézkedés nem érinti. Ugyanakkor az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) egyeztetve a Telenor minden előfizetője számára ingyenesen elérhetővé teszi az otthontanuláshoz szükséges legfőbb weboldalak elérését. Az ingyenes elérés a vírushelyzet miatt bevezetett vészhelyzeti intézkedések idejére szól és automatikusan, november 27-étől 2021. február 8-ig elérhető minden Telenor ügyfél számára, az előfizetőknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs.

Mi formálja a kormány politikáját a járvány idején?
A nemzeti konzultáció és az egyetértési pontok kijelölése a kormány számára nem formális vagy kommunikációs kérdés. Ez határozza meg azokat a politikai döntéseket, amelyeket a kormány meghoz még a járvány és az alkalmazandó válságkezelés idején is – mondta Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán kedden. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban az időseknek fenntartott védett idősáv bevezetése történt meg, amelyet a nemzeti konzultáció során az emberek 62 százaléka kért és támogatott.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint az emberek egyértelműen jelezték a koronavírus-járványról szóló konzultációban, hogy amíg lehet, meg kell tartani az ország működőképességét, emellett kijelölték azt is, milyen eszközöket támogatnak. Legnagyobb arányban a maszkviselést támogatták, ezt követte az országhatárok lezárása és a rendezvények korlátozása, majd a távolságtartás, a védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozása, az időseknek fenntartott vásárlási sáv, az ingyenes parkolás és a kijárási korlátozás.

Egyetértési pontok az emberekkel

„Az elmúlt napokban az időseknek fenntartott védett idősáv bevezetése történt meg, amelyet a nemzeti konzultáció során az emberek 62 százaléka kért és támogatott” – emelte ki, hozzátéve, hogy az Idősügyi Tanács is ennek bevezetését kérte. „Így elérkezett az ideje annak, hogy a védekezés eszközrendszerét ezzel is kiegészítsék” – folytatta. A nemzeti konzultációra kitérve elmondta, hogy a kabinet az emberekkel közösen dönti el a kormányzás legfontosabb irányelveit, ezért alakították ki „a nemzeti konzultáció intézményrendszerét”. Az így kijelölt egyetértési pontok köré rendezik a kormányzás legfontosabb céljait, eszközeit, döntéseit. Rogán Antal szerint az elmúlt 10 év legfontosabb egyetértési pontjai a munkaalapú gazdaság, a családvédelem, a határvédelem és a nemzeti szuverenitás ügye. A kormány a járvány első hulláma után éppen azért hirdetett konzultációt, hogy a nyár folyamán az emberek elmondhassák, mely eszközök váltak be és melyeket kell alkalmazni, ha visszatér a járvány, így a kormány a magyar emberek egyetértésével alakította ki a második hullámra vonatkozó politikát„ – értékelte a legutóbbi, a koronavírus-járványról lefolytatott nemzeti konzultációt.

Kommunikációs költések

Rogán Antal közölte azt is, hogy az idei év kommunikációs költései szinte kivétel nélkül a járványhoz kapcsolódnak. Emellett a hazai gazdaság támogatását is célul tűzték ki, és a kormány kommunikációs keretéből költöttek a ”Válaszd a hazait„ kampányra. Teljes egészében felfüggesztették a külföldi turistáknak szóló kampányt, ehelyett arra biztatják magyar embereket, hogy töltsék Magyarországon a pihenésüket, ezzel segítve a magyar munkahelyek megtartását” – tette hozzá.

Kormányzati intézkedések

A munkalapú gazdaságról szólva elmondta, a kormány az elmúlt 10 év gazdaságpolitikáját a segély helyett munka alapelvének megfelelően rendezte be, ami sikeres volt. Úgy értékelt: a koronavírus-járvány az európai gazdaságok közül a foglalkoztatásnak a legkisebb kárt talán éppen Magyarországnak okozta, nálunk nőtt legkevésbé a munkanélküliség. Ugyanakkor hangsúlyozta: segíteni kell a munkájukat elvesztő embereket, de ezt a kormány továbbra is elsősorban munkahelyteremtéssel, beruházások támogatásával és a vállalkozások adóinak csökkentésével képzeli el. Elmondta: a családvédelem kérdése szintén fontos egyetértési pont volt és óriási siker, hogy a baloldali kormányok időszakához képest lassan 2,5-szeresére nő a családtámogatásokra fordított összegek aránya a költségvetésben. Hangsúlyozta azt is: a baloldali kormányokkal ellentétben a mostani kabinet politikája a válság idején sem megszorításokról szól, sőt, új otthonteremtési programmal bővítik a családtámogatások körét.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem fogja kitalálni, hol van ez a vakítóan fehér homokos strand - képek

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Elittársaságba került Magyarország, már most teljes a siker

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

ripost.hu

„Ő volt az első rock and roll gitáristen” - Zokogva közölte családja, elhunyt a Grammy-díjas zenész

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki