Létrehozva: 2020.11.19.

Szijjártó: megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre – VIDEÓ

Megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre, a magyar szakemberek elkezdhetik a vakcina tanulmányozását, hogy a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az esetleges felhasználhatóság és engedélyezés ügyében – jelentette be közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter csütörtök délután.

Szijjártó Péter Facebook-videójában hangsúlyozta: mára mindenki számára világossá vált, hogy a legjobb, legbiztosabb megoldást a világjárványban a vakcina, az oltóanyag adja.

Ezért a kormány minden létező erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbb forrásból, a lehető legjobb és legbiztosabb minőségű, legjobb hatékonyságú és leggyorsabban elérhető vakcinát biztosítsuk a magyar emberek számára az életük és egészségük megvédése érdekében

- tette hozzá. A politikus elmondta: csütörtökön megérkezett Oroszországból az ott gyártott oltóanyag mintája. Magyarország az első olyan európai ország, amely ilyen oltóanyagmintát kap – tette hozzá. Tíz adag érkezett az oltóanyag-mintából, ezeket nagyon különleges körülmények között szállították légi úton Magyarországra, folyamatosan -18 Celsius-fokon tartva – ismertette.

Szijjártó Péter külügyminiszter

Megjegyezte: így szállítják a magyar hatósági laboratóriumba is a mintákat, ahol az elkövetkezendő időszakban a magyar szakembereknek lesz lehetőségük arra, hogy tanulmányozzák a vakcinát, és a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az „esetleges felhasználhatóság és esetleges engedélyezés” ügyében. Közölte: ezek az átfogó elemző vizsgálatok akkor kezdődhetnek meg, amint megérkezik az orosz gyártótól az oltóanyag teljes dokumentációja.

Ez is készül, és hamarosan itt lesz, és akkor a magyar szakemberek elkezdhetik az elemző munkát

- jelezte a külgazdasági és külügyminiszter.

Magyar fejlesztések, melyek segíthetik a világot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Cytocast: gyógyszerfejlesztési kutatás A gyógyszerfejlesztés folyamatát gyorsítaná fel a magyar Cytocast kutatása, a rendszert most a koronavírus elleni küzdelemben is hasznosítják. Az emberi sejtekben a DNS tárolja a sejt működéséért felelős gépek tervrajzait. Ezek alapján készülnek az egyedi fehérjék, amelyek összeállnak különböző komplexekké, mondhatni a sejt gépeivé a szervezetben. A Covid-19 fehérjéinek kölcsönhatása az emberi fehérjékkel már korábban is ismert volt. A cég a szimulációival most azt vizsgálja, hogy ezek a kölcsönhatások hogyan változtatják meg a különböző emberi szövetek sejtjeiben a fehérjekomplexeket. Ezzel a reményeik szerint képesek lesznek új célfehérjéket találni már létező gyógyszereknek, amelyekkel kezelhető lesz a betegség. A kész modellel majd azt lehet vizsgálni, hogy hogyan hathat a vírus terjedésére az egyedi intézmények lezárása, kinyitása, nagyobb rendezvények megtartása, és azt is, hogy a tesztelés és a fertőző emberek kapcsolatainak nyomonkövetése és karanténozása mennyire tud hatásos lenni a járvány terjedésének megfékezésében. Resysten: tartós higiéniai bevonat a közösségi felületekre Több órán át is életképes lehet a fémfelületeken a koronavírus, más felületeken pedig még tovább is. Erre kínál megoldást egy, magyar szakemberek által kifejlesztett bevonat, mely még a koronavírus felbukkanása előtt született meg. A bevonat sajátossága, hogy megakadályozza a vírusok (köztük a koronavírus), bacilusok és gombák megtapadását. A budapesti tömegközlekedésben már régóta használják, és már Olaszország, Amerika és Dubaj is érdeklődik iránta. Hároméves munkával sikerült egy olyan bevonatot létrehozni, mellyel a kárpittól a fémen, a műanyagon és a gumin át az üvegig bármilyen felület kezelhető, és azon onnantól kezdve, akár egy éven át, semmilyen gomba, baktérium és vírus, így az új koronavírus sem képes megtapadni. A bevonat kizárólag természetes anyagokat tartalmaz, színtelen, szagtalan és molekuláris szinten épül be a kezelt felületbe, s természetes vagy mesterséges fény mellett is védelmet nyújt, miközben nem letörölhető.

Omixon: a magyar PCR-teszt

Olyan PCR-tesztet fejlesztettek ki magyar kutatók, ami képes feleannyi idő alatt kimutatni a vírust, mint a korábbi, ugyanazzal a megbízható eredménnyel. Ezzel nemcsak időt, hanem munkaerőt is tudnak spórolni a laborok, és a betegek gyorsabban kaphatják majd meg az eredményt. Az új PCR-tesztet a Omixon Biocomputing Kft. fejlesztette ki, és a Semmelweis Egyetemen tesztelték. Az új teszt lényege, hogy „egy lépésben„ végzi el a diagnosztikát, mivel nem szükséges a mintából kivonni a vírus örökítőanyagát, az RNS-t az eredményhez. Így amellett, hogy időt takarítanak meg, kevesebb laboránsra lesz szükség. KC Struktur: újrafelhasználható maszk A jelenleg használatos maszkok közül még az FFP2-es és FFP3-as maszkok sem tudják 100 százalékosan kiszűrni a levegőben szálló vírusméretű, ultrafinom részecskéket. A KC Struktur Kft. saját fejlesztésű, újrafelhasználható maszkja viszont a – a cég állítása szerint – por és pollen szűrésére alkalmas maszkokkal ellentétben vírusok és baktériumok szűrésére is alkalmas, klinikailag tesztelt filterrel látták el. A klinikai tesztekben a koronavírusnál is kisebb vírusokkal és baktériumokkal tesztelt vírusszűrő 99,9 százalékos eredményt ért el. Ez az érték a normál teszten szűrt részecskékhez képest harmincszor jobb eredményt jelent.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal