Létrehozva: 2020.12.18.

Biztosan velünk marad a koronavírus, méghozzá ezért!

Hamisnak bizonyult a remény, hogy a SARS CoV-2 néven ismert koronavírus úgy eltűnik, mint a 2002-2004-es járványt okozó „kistestvére”, a SARS CoV-1. Ezt Kemenesi Gábor virológus és Rusvai Miklós állatorvos-virológus arra alapozza, hogy vadállatokban is kimutatták az új koronavírust. Mindketten azt mondják: azon múlik a járvány vége, mennyien oltatják be magukat.

„...a SARS-CoV-2 vírus hosszú távon velünk marad. Vadállatok körében is kimutatták, ami nem meglepő, hiszen az emberiség teljes kiterjedésében érintett, csupán idő kérdése volt, hogy a velünk szorosan érintkező fogékony állatokon kívül (állatkerti macskafélék, nyércfarmok) a természetben is felüsse a fejét. A természet szerteágazó hálózatot alkot, ennek immáron része az újonnan megjelent koronavírus is, jó eséllyel talál majd utat más élőlényekbe...” – hívta fel a figyelmet Kemenesi Gábor virológus közösségi oldalán annak kapcsán, hogy vadon élő nyércekben is kimutatták a koronavírust.

Még egy adalék ami miatt a SARS-CoV-2 vírus hosszú távon velünk marad. Vadállatok körében is kimutatták, ami nem meglepő... Közzétette: Gábor Kemenesi2020. december 15., kedd

Rusvai Miklós állatorvos-virológus a Ripost kérdésére megerősítette: ezzel teljes bizonyosságot nyert, hogy velünk marad a SARS CoV2 és annak mutációi is.

„Számos állatfaj fogékony a vírusra, a nagymacskafélék, medvefélék, vadászgörények, nyércek, de a háziállatok is. Érdekes viszont, hogy a sertés nem, pedig próbálták nagy dózissal megfertőzni. Pontosan nem tudjuk, hogy melyik faj miért fogékony a SARS CoV 2-re. A válasz valószínűleg abban áll, hogy a vírusnak sikerül-e úgy mutálódnia, hogy a túlélése érdekében újabb és újabb fajok sejtjeihez képes kapcsolódni. A SARS CoV-2 is hihetetlenül változékony, mint a vírusok általában, akár nagyon rövid idő alatt képes alkalmazkodni a környezetéhez” – részletezte a Ripost-nak a szakember. Hangsúlyozta: mostanra már biztos, hogy ez a vírus nem fog úgy eltűnni, mint a korábbi kistestvére, a SARS-CoV-1.

Fotó: Pixabay.com

Ahhoz, hogy a nyájimmunitás természetes módon kialakuljon, még nagyon sok embernek kellene meghalnia. Az egyetlen megoldás ennek elkerülésére a védőoltás széles körű alkalmazása. Ugyanezen a véleményen van Kemenesi Gábor is:

„A vakcinák megoldást nyújtanak, hogy kezelhetővé tegyük a vírus jelenlétéből fakadó krízishelyzetet, az eddigi adatok azt mutatják ugyanis, hogy a vakcina képes lesz megvédeni a súlyos megbetegedéstől, a kórházak telítődésétől, ami miatt most a társadalom működése felfordult” – írja.

4 millió magyarnak kéne beoltatnia magát a nyájimmunitáshoz

MTI/AP/Pool/Jacquelyn Martin

Rusvai Miklós úgy becsüli, hogy hazánkban eddig a lakosság 15 százaléka eshetett át a fertőzésen. A teljes nyájimmunitáshoz még legalább 40 százaléknak, azaz körülbelül négymillió embernek kellene beoltatnia magát.

„Ez nagyon fontos lenne! Érthető, hogy nem teszik kötelezővé, de emberéletek múlhatnak azon, megértik-e ezt elegen. Ráadásul a nyájimmunitás eléréséhez idő kell: ha januárban elkezdik oltani az embereket, akkor nagyjából áprilisra rendeződhet a helyzet” – vélekedik a szakember.

Ellenáll a láznak

Míg a nátha vírusa 34-35 fokon „érzi magát jól”, addig a koronavírus akár 39 fokon is. Ezért van az, hogy a náthavírus nem képes tüneteket okozni testszerte, hiszen csak az orrunkban tud megélni, míg a koronavírus a lázzal szemben is sokáig ellenáll – tudtuk meg Rusvai Miklóstól.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hamarosan egy színpadra áll Magyar Péter a baloldal vezetőjével, Gyurcsány Ferenccel

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Mintha ikrek lennének: Nótár Mary megmutatta ritkán látott tesóját – fotó

magyarnemzet.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

mandiner.hu

Lejárt a jelöltállítási határidő, mutatjuk a nem kiesőket!

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián