Létrehozva: 2020.12.29.

Ha elegen beoltatják magukat, nyáron eldobhatjuk a maszkot

Mindenki alig várja, hogy vége legyen a járványnak és letehessük a maszkot, visszakapjuk a járvány előtti életünket, szabadságunkat. Jövő nyáron eldobhatjuk a maszkot, de a kézfertőtlenítésre és távolságtartásra továbbra is ügyelni kell!

Megkezdődött az oltás három budapesti, egy debreceni és egy nyíregyházi oltóponton, egyelőre az egészségügyi dolgozók kérhetnek vakcinát. Az első szállítmánnyal december 26-án 4875 személy számára elegendő oltóanyag érkezett, tegnap délig 1094 embert oltottak be, eddig senkinél nem tapasztaltak különösebb oltási reakciót. A következő, 35 ezer ember oltásához elegendő vakcina december 31-én érkezik és akkor további 16 oltópont csatlakozik a munkához. Azt követően hetente remélhetünk szállítmányt a Pfizer-BionTech mínusz 70 fokon tárolt oltóanyagából, de a jövő év első felében további oltóanyagok engedélyezése várható. A magyar kormány 17,5 millió oltóanyagot kötött le több gyártónál, többek közt a Modernánál, az Astra-Zenecánál és a Novavax-nál – emlékeztetett az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályvezetője. A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények dolgozói és lakói következnek, tömeges oltásra pedig márciustól lehet számítani, akkortól összesen 25 oltópont várja majd azokat, akik jelentkeztek. Egy kérdésre válaszolva hozzátette: remélhetőleg a nyár hozhat könnyítéseket, akkorra lehet olyan mértékű az átoltottság, hogy a maszkviselésre már nem lesz szükség, de a személyes higiéniára, kézmosásra és távolságtartásra azután is ügyelni kell.

Fotó: Ripost

Nyájimmunitásról akkor lehet beszélni, ha a vírus nem tud terjedni, mert lényegében nem talál olyan embert, aki fogékony lenne rá.

Korábban Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa is arról beszélt, hogy nyárra elérjük a veszélyeztetett csoportok védelmét, és aki be van oltva, nem kapja el a fertőzést, vagy ha el is kapja, nem betegszik meg súlyosan, nem kerül kórházba.

Nyíregyháza, 2020. december 27.
Leszkoven János, a Covid-intenzív részleg egyik vezetõ fõorvosa megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelõjének épületében kijelölt dolgozói oltóponton 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdõdött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsõként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
MTI/Balázs Attila

Az oltás menete * Aki szeretné beoltatni magát, regisztráljon, azok fognak meghívást kapni a legközelebbi oltópontra, akik regisztráltak. * Az oltásra jelentkezőnek ki kell töltenie egy adatlapot és beleegyező nyilatkozatot. * Az adatlap és az egészségi állapot alapján az oltóorvos dönt arról, az adott jelentkezőnek beadható-e a vakcina. 16 éven aluliakat, állapotos nőket, a vakcina bármely összetevőjére allergiásakat és lázas akut betegeket nem oltanak. * Az oltás beadását követően 25-30 percre megfigyelésre az oltóponton kell maradni, minden, először felvett oltást követően ez a gyakorlat. * Az oltásról a beoltott igazolást kap.

Aki volt covidos, az is regisztrálhat

Felmerült, hogy azok, akik átestek a fertőzésen, beoltathatják-e magukat, érdemes-e. Erre egyrészt Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora adta meg a választ, aki azt mondta: még két hónapot vár, azután ő is felveszi az oltást, tudniillik egy hónapja elkapta a vírust.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Galgóczi Ágnes, a NNK járványügyi főosztályának vezetője pedig azt mondta, érdemes beadatni az oltást azoknak is, akik korábban fertőzöttek voltak, a betegség lefolyása után három hónappal.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián