Létrehozva: 2020.12.29.

Veszélyes álhírek terjednek az oltásról

Megérkezett a koronavírus elleni oltás, és vele az újabb és egyre cifrább álhírek. Az interneten úgy terjed a hülyeség, mint a vírus: „nem is hagyták jóvá az oltást”, „többen belehaltak”, „agyhártyagyulladást okoz”, a leggyakoribb pedig, hogy „képtelenség ennyi idő alatt megbízható oltást kifejleszteni”. A Ripost utánajárt, mi az igazság.

Álhír:

„Fontos felismerni, hogy a Pfizer Covid vakcinát az FDA nem hagyta jóvá. Csak a sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyt (EUA) kapta meg, vagyis az oltóanyag nem ment át a szokásos eljáráson” – írják egy furcsa cikkben egy magyar weboldalon, amit aztán lelkesen osztogatnak a Facebookon.

Fotó: Facebook

Valóság:

Valójában az amerikai-magyar fejlesztésű oltóanyag az első vakcina, amit engedélyeztek az Egyesült Államokban már december 12-én. Sőt, az FDA – az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság – 95%-os hatékonyságúnak minősítette az oltóanyagot. December 21-én kapott engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) a Pfizer-BionTech vakcinája, amivel most Magyarországon is oltanak.

Álhír:

A Moderna vakcinájába még azok is belehaltak, akik placebót kaptak. „Néhány eltérés között szerepelnek a „cseresznyeválogatott” résztvevők, hogy elérjék a kívánt eredményeket az EUA megszerzéséhez, valamint a vizsgálatokban összesen 13 haláleset – 6 az oltott csoportban és 7 a placebóban” – jegyzi ugyanaz az oldal.

Fotó: Facebook

Valóság:

A placebónak a kísérletekben pont az a lényege, hogy hatóanyag nélküli oltást, gyógyszert kapnak az alanyok, ami legfeljebb pszichológiai hatást válthat ki, halált semmiképp nem.

Álhír:

Terjed az interneten egy fotó, amelyen több tucat súlyos betegség van felsorolva, többek közt agyhártyagyulladás, agyvérzés, trombózis – sőt, a halál is. Mindezt úgy tálalják, mint az összes koronavírus elleni vakcina lehetséges mellékhatását.

Fotó: Facebook

Valóság:

Ez nem a mellékhatások listája, hanem egy úgynevezett „utánkövetési lista”, amely azt tartalmazza, milyen mellékhatásokat vizsgál az FDA, és ehhez milyen adatbázisokat használ. A szakemberek aláhúzzák: ez minden oltásra és gyógyszerre vonatkozik.

Álhír:

A vírustagadó Gődény támogatói és az általuk alapított Facebook-csoportok folyamatosan azt sulykolják, hogy ennyi idő alatt nem lehet megbízhatóan kifejleszteni egy vakcinát és ezzel azokat is elbizonytalanítják, akik egyébként oltáspártiak.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech közösen fejlesztett vakcinát

Valóság:

A Pfizer-BionTech vakcina alapjául szolgáló eljárás, az mRNS-technológia már tavaly készen volt, azt egy magyar tudós, Karikó Katalin és tudóstársai korábban kifejlesztették. Egyik munkatársa, a Pennsylvania Egyetem víruskutatója, Pardi Norbert tegnap arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy éppen az influenza elleni oltás továbbfejlesztésén dolgoztak.

„Annak, hogy a technológia nem tudott kibontakozni a korábbi években, az az oka, hogy nem volt rá égető szükség, így komolyabb anyagi forrás sem. A járvány kitörése az mRNS vakcinák fejlesztését évekkel előrehozta. Idén ugyanis kaptunk mindent: pénzt, paripát, fegyvert... olyan irdatlan mennyiségű pénz és akarat összpontosult erre, hogy ez nagyon előre vitte a dolgokat” – mondta a kutató.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Ámulattal nézi Dallos Bogit a kisfia: „Gyönyörű szeme van a Kishercegnek” - Fotó

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

mandiner.hu

Czutor Zoltán: Magyarországnak nincs esélye kilábalnia abból a bűzlő pokolból, ahol most tart (VIDEÓ)

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal