Létrehozva: 2021.01.16.

Hideg és járványhelyzet, veszélyben a hajléktalanok!

Jön a hajléktalanok rettegett időszaka, a hideg: hétvégén éjszaka mínusz 18 fok is lehet. A járvány különösen megnehezíti a dolgukat, ahogy a velük foglalkozókét is. A Ripost hajléktalanszállókon érdeklődött, negatív teszt nélkül is fogadják-e a rászorulókat.

A járvány miatt kerülni kellene a zsúfoltságot az intézményekben, de a zord időjárás és a józan ész azt kívánja, hogy mindenkit befogadjanak a menhelyek. Hogy a járványügyi szabályok ezt hogyan teszik lehetővé, arról Breitner Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai vezetője és Aknai Zoltánt, a Menhely Alapítvány igazgatója beszélt a Ripost-nak.

Fotó: Máté Krisztián (MK)
Ripost

„Senkit nem fogunk elküldeni, aki nálunk kopogtat”

„Mielőtt beköszöntött a tél, a járvány miatt megpróbáltuk csökkentett létszámmal működtetni az átmeneti szállóinkat. A nagyobb szobákat például csak 75 százalékban engedtük feltölteni” – mondta a Ripost-nak Breitner Péter.

Breitner Péter (Fotó: BMSZKI)

„A hideg miatt azonban az intézményeink most nem korlátozzák a befogadást. Az átmeneti szállásokon egész nap bent lehetnek az emberek és bár többen vannak egy szobában, még sincs akkora mozgás, mint például az éjjeli menedékhelyeken, ahol folyamatos a jövés-menés. Az elkövetkező napokban senkit nem fogunk elküldeni, aki nálunk kopogtat.”

Mindig ugyanazokat várják az éjjeli szállásokra

„Minden évben készül egy krízisterv, amikor összehangoljuk, ki mennyi embert tud fogadni. Egyes helyeken kérhetnek ugyan tüdőszűrést igazoló papírt vagy igazolást, hogy az illető közösségbe mehet, de a hideg időjárás ezt is felülírhatja – mondta Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója.

Aknai Zoltán (Fotó: Menhely Alapítvány)

„Az éjjeli menedékhelyek igyekeznek úgy elosztani a lakóikat, hogy egy szállón mindig ugyanazok aludjanak, így csökkentve a kontaktok számát.”

Nincs szükség vírustesztre

A nappali melegedőnél is él a beléptetési protokoll, de alapvetően nincs létszámkorlátozás. Az átmeneti szállókon kérnek negatív gyorstesztet, a beköltözés után pedig PCR-tesztet kell csináltatni.

A BMSZKI Aszódi úti éjjeli menedékhely dolgozói és az orvosi stáb. (Fotó: BMSZKI)

Belépéskor minden dolgozót és lakót kikérdeznek és ellenőrzik a hőmérsékletüket. Kötelező a maszkviselés, a kézfertőtlenítés és látogatási tilalom van érvényben. Az éjjeli menedékhelyek és nappali melegedők igénybevételéhez azonban nincs szükség negatív Covid-tesztre.

Kevésbé félnek a vírustól

A nagyvárosok lakóinak félelme, hogy a hajléktalanok is terjesztik a koronavírus-járványt. Kétségtelen, ők kevésbé higiénikusak és egészségtudatosak, az oltásra sem nagyon jelentkeznek, pedig az ingyenes. A kormányhivatal a hajléktalan intézményeknek megküldte a jelentkezési lapot, a munkatársak segítenek a lakóknak kitölteni azt. A BMSZKI folyamatosan teszteli őket és a munkavállalóit is. A mintavételt az intézmények szociális szakmai stábja készíti elő és a BMSZKI orvoscsapata végzi, intézményről intézményre járva. A Menhely Alapítvány Vajdahunyad utcai intézményében csak fertőzésgyanú esetén tesztelnek, a nyilvános tesztelő pontokon azonban mindenki teszteltetheti magát. Aknai Zoltán szerint ez viszont nem egyszerű. „A hajléktalanokat nehéz rávenni a tesztelésre, ha nincsenek tüneteik, ugyanígy az oltásregisztrációra is. Az a tapasztalatunk, hogy kevésbé félnek a koronavírustól. A maszkot, a kézmosási kötelezettséget, a testhőmérséklet mérést akadálynak tekintik, bosszankodnak a sorban állás és a korlátozások miatt.”

Hívjon segítséget az utcán élőkhöz!

A Menhely Alapítvány a hidegben két krízisautót is működtet a fővárosban. Aki utcán élőt lát, a Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálatnál kérhet számára segítséget a 06-1-338-41 86 számon.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

life.hu

Tragédiába fulladt az esküvő: 80 vendéget szállítottak kórházba, sokukat eszméletlen állapotban

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 1.: a Szűz hallgasson a megérzéseire, a Bak kapcsolódjon ki

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal