Létrehozva: 2021.02.12.

Orbán Viktor: Nem lesznek újabb szigorítások

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában számolt be a hazai koronavírus-helyzetről, és más fontos döntésekről.

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy hullámokban zajlik a vírus lefolyása. 310 448 beoltott ember van, és van 380 ezer fertőzésen átesett ember, tehát közel 700 ezer védett ember van. 1860 új fertőzött volt, és 99-en haltak meg, 299-en vannak lélegeztetőgépen. Tartani kell a szabályokat – tette hozzá.

Nem lesznek újabb szigorítások

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar számok javulása megállt, de sajnos erre nincsen igazolt válasz. A szakemberek szerint a brit mutáns megjelenése miatt romlik a helyzet – tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy két görbét kell nézni: az egyik, hogy mit viselnek el az emberek, és mi várható. Újabb korlátozások nem lesznek – tette hozzá. Ha gyorsan oltunk, akkor a jó hatás maga alá tudja szorítani a rossz hatást. Fotó: MTVA

Így néz ki az oltási terv

Az oltásokról azt mondta, hogyha a kínai vakcinával is elkezdenek oltani, akkor húsvétra közel 2,5 millió ember, míg június elejére már 6 millió ember lesz beoltva. Magyarország 3,5 millióval több embert tud majd beoltani, mint egy másik hasonló méretű és népességű uniós ország. Folyamatosan szükségesek a tárgyalások a vakcina beszerzéséről – tette hozzá. Arra is fel kell készülni, hogy hat és hét hónap múlva ismét oltani kell, tehát folyamatosan szükséges a vakcinák beszerzése.

Aki időt nyer, életet nyer

Elmondta, hogy az EU-val nem az a probléma, hogy rossz üzleti konstrukciókat hozott volna létre, a baj az idő. A bizottság az idő tekintetében mutat gyengeséget – tette hozzá. Aki időt nyer, életet nyer.

Folyamatosan vizsgálják a kínai vakcinát

Orbán Viktor elmondta, szóba került a kínai vakcina vizsgálata is. A miniszterelnök nem ért járványügyi kérdésekhez, ezért több orvossal konzultált a kínai vakcina ügyében – tette hozzá. Nem elegendő, ami eddig történt, mert az csak a behozatalra vonatkozott Minden szállítmányt meg kell vizsgálni – mondta a kormányfő. A vizsgálatok zajlanak, és később fel lehet szabadítani a kínai kontingenst.

Jók a magyar szakemberek

„Miért gondoljuk, hogy az európaiak okosabbak lennének, mint mi? Én nem bízok jobban a brüsszeli vizsgálatban, mint a magyar szakemberek vizsgálatában” – mondta Orbán Viktor. „Nekem nincs szükségem amerikai vagy brüsszeli vizsgálatra a magyar helyett. Nagyon jó szakembereink vannak.”

„Én nem várok az uniós ügynökség vizsgálatának a végére, mert naponta közel 100 ember meghal.”

Ők lesznek a védett személyek
Orbán Viktor a védettséget igazoló okmányról azt mondta, hogy arról lesz kérdés a nemzeti konzultációban. Három csoport lesz: a beoltottak, a fertőzésen átesettek nyilvános listája, és azok nyilvántartása, akiknek van antitest a szervezetükben, de nem voltak tüneteik.

Az oltottak számától függ a korlátozások feloldása

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a legfontosabb, hogy minél hamarabb annyi oltott ember legyen, hogy a korlátozásokat le lehessen zárni, és akkor a leginkább bajba került ágazatokban újraindulhat az élet. Ha már van elég beoltott ember, akkor legalább ők menjenek szabadabban a sérült ágazatokban. Az oltás a korlátozások feloldásának a legfontosabb eszköze. „A tízmilliós hitelt csak a kisvállalkozásoknak szánjuk” – mondta a kormányfő.

Eltörölhetik a felső korlátot a 10 milliós kkv-hitelek esetében

Orbán Viktor elmondta, hogy hamar elérik a felső korlátot a mikrohitelek esetében, és hamar el fogják érni a 100 milliárd forintot. A kormányfő arra tesz majd javaslatot, hogy ne legyen felső korlát – tette hozzá.

„Nehéz meló az újraindítás”

Péntektől indul a 13. havi nyugdíj első részletének a kifizetése. A miniszterelnök szerint ezzel sikerült a korábbi baloldali merényletet megszüntetniük. Nehéz meló lesz az újraindítás, de a magyar gazdaság gyorsabban tér vissza a válság előtti szintre.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Házasság első látásra szereplői hatalmas titkot árultak el a magánéletükről - videó

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

borsonline.hu

Figyelmeztet a szakértő: erre az 5+1 dologra soha ne keress rá a neten

magyarnemzet.hu

Niedermüller hallgat a vejével kapcsolatos kínos kérdésekről

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

travelo.hu

Nem mindennapi látványt nyújtó luxus magángép landolt Debrecenben

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

"Lehet, hogy még közöttünk jár" - Még mindig keresik a szentesi Andrea gyilkosát, rettegnek a helyiek

INSIDER

Sokarcú lesz a tavasz folytatása: köd, zápor, napsütés, és erős szél is lehet

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van