Létrehozva: 2021.03.10.

A magyarok többsége elutasítja az oltástagadókat

Az emberek nagy része szerint emberéletek múlhatnak az oltásellenes kijelentéseken.

Szerző Ripost

A friss kutatást a Századvág Alapítvány készítette, és arra voltak kíváncsiak, mi a magyarok véleménye az oltástagadó közszereplőkről – írta a Mandiner.hu

Elfogadhatatlan az oltásellenesség

A felmérésből kiderült, hogy a magyarok igencsak nagy hányada élből elutasítja az oltástagadókat, a válaszadók 73 százaléka ugyanis teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy a járvány alatt egy politikus, vagy akármilyen közszereplő oltásellenes legyen.

Emberéletekkel játszanak

A kutatás további részéből az is kiderült, hogy az emberek szintén nagy része vélekedik úgy, hogy az oltásellenes közszereplők egyenesen az emberek életével játszanak: a megkérdezettek 62 százaléka azt vallotta, hogy emberéletek múlhatnak azon, ha a politikusok és közszereplők vakcinák ellenek kampányolnak.

Az Alapítvány hozzátette, hogy az egészségügyi dolgozók és virológus szakemberek egyöntetűen álljtják, hogy a vírus megfékezésének és a korlátozások feloldásának egyetlen módja a tömeges oltás és a teljes átoltottság lehet.

Ütemesen és jól halad a koronavírus elleni oltás Magyarországon, a következő egy hétben is több százezren kaphatnak vakcinát – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Galgóczi Ágnes elmondta, több százezer adag oltóanyagot szállítottak ki az oltópontokra és a háziorvosokhoz.

Az utóbbiak most a 60 év feletti embereket oltják – tette hozzá.

Szólt arról is, a felmérések szerint egyre nő a vakcinák iránti bizalom, amit alátámaszt az is, hogy egyre többen regisztrálnak a vakcinainfo.gov.hu oldalon, már majdnem hárommillióan jelezték, hogy szeretnének oltást.

Galgóczi Ágnes tájékoztatása szerint a most pusztító brit vírusmutáns fertőzési rátája meghaladja a hármat, vagyis egy ember három másiknak adja tovább. A normál koronavírus fertőzési rátája kettő és három között volt.

„Ebből következően sokkal több ember kerülhet kórházba és szorulhat akár intenzívosztályos kezelésre” – tette hozzá.

A főosztályvezető elmondta azt is, április elejéig szeretnének mintegy kétmillió embert beoltani, ami nagyban függ attól, hogy a védőoltások időben megérkeznek-e. Reményei szerint nyárra már nagyon sok embert olthatnak be, akár elérhetik a nyájimmunitást is.

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 107 791 fő a beoltottak száma, ebből 317 906 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek hétfőn léptek életbe. 5653 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 480 860 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 179 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 325 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 340 844 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 123 691 főre emelkedett. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A háziorvosok többsége mától veszi át az AstraZeneca-vakcinát, és a feladatuk, hogy a praxisukban még nem beoltott regisztrált legidősebbek oltását végezzék vele. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik. A múlt hétvégén elhalasztott 60 év alatti krónikus betegek AstraZenecával való oltása csütörtök és vasárnap között lesz a kórházi oltópontokon, az érintettek erre SMS-ben már megkapták a behívót.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek hétfőtől léptek életbe. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépett újabb védelmi intézkedések a következők.

  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
  • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
  • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
  • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta
  • Szerző Ripost

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

    origo.hu

    Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

    borsonline.hu

    (rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

    hirtv.hu

    A magyar sajtófőnök cáfolta a szövetségi kapitányról szóló sajtóhíreket

    metropol.hu

    Nincs kegyelem: zivatar, eső, felhőszakadás – 15 vármegyére adtak ki riasztást

    origo.hu

    Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

    mindmegette.hu

    Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

    ripost.hu

    Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

    ripost.hu

    Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

    ripost.hu

    Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

    travelo.hu

    A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    „A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

    INSIDER

    Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

    INSIDER

    Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

    INSIDER

    Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

    INSIDER

    "Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának

    INSIDER

    Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

    INSIDER

    Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

    INSIDER

    „Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt