Létrehozva: 2021.03.24.

A nagy kérdés: Meddig tart a védelem a koronavírus ellen?

Egy kutatócsoport több hónapnyi mintavétel és elemzés után kiadta az eredményeket, melyek választ adnak arra a kérdésre, ami mindenkit foglalkoztat. Meddig maradunk védettek a koronavírussal szemben?

A semlegesítő antitestek szintje nagyon eltérő lehet a COVID-19-betegségből felépült betegek esetében; míg egyesek szervezetéből az antitestek néhány nap leforgása alatt eltűnnek, addig másokéban hónapokig, vagy akár évtizedekig kimutathatók ellenanyagok. A semlegesítő antitestek szintje és változása nagyban függ a betegség átvészelésekor megjelenő klinikai tünetek súlyosságától; komolyabb betegség esetén magasabb antitestszint alakult ki, ami hosszabb ideig fenn is marad a szervezetben. Az alacsonyabb ellenanyagszint azonban nem jelenti azt, hogy az illető ne lenne védett a koronavírus ellen, az erős T-sejtes immunválasz ugyanis hosszú távú védelmet biztosít. Ezekre az eredményekre jutott egy új kutatás, ami a The Lancet Microbe című orvostudományi szakfolyóiratban jelent meg – írja az Origo.

A szingapúri Duke-NUS Medical School kutatói összesen 164 beteget vizsgáltak 6-9 hónapig. A szakértők a vérmintákban található semlegesítő antitestek, T-sejtek és immunmolekulák mennyiségét elemezték, majd a kapott adatokat felhasználva gépi tanuló algoritmussal megbecsülték, hogy idővel miként fog változni a páciensek ellenanyagszintje.

A semlegesítő antitestek mennyisége és változása alapján 5 csoportot állapítottak meg.

  • Az első, úgynevezett „negatív„ csoportba tartozó személyeknél szinte egyáltalán nem volt kimutatható ellenanyag, ők a betegek 11,6 százalékát tették ki.
  • A második csoportba tartozó embereknél a betegség kezdetétől számított körülbelül 20 napig magas, majd nagyon gyorsan csökkenő semlegesítő antitestszintet mértek. Sok esetben 180 nappal a tünetek kezdetétől már nem volt kimutatható ellenanyagszint. Utóbbi csoport képviselői a páciensek 26,8 százalékát tették ki.
  • A harmadik csoportba azokat sorolták, akik szintén magas semlegesítő antitestszintet produkáltak az első 2-3 hétben, de a csökkenés lassú volt, és még 180 nap után is volt egyértelműen mérhető ellenanyag. A betegek 29%-ánál írták le ezt a jelenséget.
  • A negyedik csoport tagjainál a betegség kezdetétől számított 6 hónap múlva is magas semlegesítő antitestszintet mértek. A páciensek többsége (31,7 százaléka) ebbe a kategóriába tartozott, és jellemző volt rájuk, hogy súlyos tüneteket mutattak a kórlefolyás alatt.
  • Végül az ötödik csoportba tartoztak azok a személyek, akiknél a felépülés szakaszában jelentkezett jelentősebb antitestszint-növekedés. Ők abszolút kisebbségbe tartoztak, a betegek mindössze 1,8 százalékát tették ki.
  • A kutatás másik fontos tanulsága, hogy az alacsonyabb – vagy éppen kimutathatatlan – ellenanyagszint nem jelent védtelenséget a kórokozóval szemben.

    Hat hónappal a fertőzés után ugyanis még a ”negatív„ csoport esetében is magas volt a sejtes immunitás alapját képező T-sejtes immunválasz.

    Fotó: Virológia Pécs

    A tanulmány legfontosabb megállapításai

    Dr. Jakab Ferenc virológus Facebook-bejegyzése szerint a tanulmányból négy fontos tanulság vonható le.

  • A semlegesítő antitestek szintje nagyon eltérő lehet a COVID-19-ből felépült betegek esetében. Minden esetben ezt csak egyéni szinten lehet mérni.
  • 61%-ban az átvészelt fertőzötteknek a tünetek kezdete utáni 180. napon is van „elégséges” semlegesítő antitestszintjük, tehát rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel.
  • A semlegesítő antitestek szintje és változása nagyban függ a betegség átvészelésekor megjelenő klinikai tünetek súlyosságától. Súlyosabb betegség esetén magasabb antitestszint alakult ki, ami hosszabb ideig fenn is maradt a szervezetben.
  • Mivel az átvészelt betegek legalább 39%-ánál alacsony (vagy teljesen negatív) a semlegesítő antitestszint, így nagyon fontos a járványügyi intézkedések folyamatos betartása (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés).
  • A hosszabb távú, tartós immunitás elérése érdekében nagyon fontos az oltás felvétele és az átoltott lakosság arányának emelése.
  • Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

    origo.hu

    Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

    borsonline.hu

    Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

    magyarnemzet.hu

    Orosz–ukrán háború: Moszkva ütemet vált az ukrán fronton

    ripost.hu

    Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

    hirtv.hu

    A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

    origo.hu

    Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

    ripost.hu

    Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    ripost.hu

    A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

    INSIDER

    Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

    INSIDER

    Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

    INSIDER

    Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

    INSIDER

    Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

    INSIDER

    Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

    INSIDER

    „Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka

    INSIDER

    Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom