Létrehozva: 2021.03.18.

Dr. Rusvai Miklós elárulta, mikor fog véget érni a járvány

A virológus nemcsak a harmadik hullám kapcsán osztott meg fontos információkat, de azt is elmondta, mikor lehet már vége.

Dr. Rusvai Miklós virológus a Metropolnak elárulta, hogy a számítások szerint mikor térhet vissza a normális élet Magyarországon.

A jelenlegi vírus variánsok ellen hatékonyak a védőoltások, de létrejöhet e olyan mutáció, amely ellen nem? Ha igen, mennyi idő lenne ma előállítani egy új vakcinát? Illetve mutálódhat-e a végtelenségig a Covid-19?

Dr. Rusvai Miklós virológus elmondta, várhatóan mikor nem kell már maszkot hordanunk
Fotó: Origo – Talán Csaba

Dr. Rusvai Miklós virológus a Metropolnak elárulta azt is, hogy mikor és milyen áron érhetjük el a 3. hullám tetőpontját, illetve beszélt arról is, hogy mikorra szabadulhatunk meg a maszkoktól és kaphatjuk vissza a normális életünket.

Ha kíváncsi vagy az interjúra, keresd a Metropol pénteki számát az utcai terjesztőknél vagy keresd fel a Metropol oldalát.

A Magyarországon terjedő brit vírusmutáció miatt rendkívüli mértékben nőhet a fertőzöttek száma – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön. Müller Cecília hozzátette: a járványgörbe meredeken ível felfelé, az elmúlt napon 6502 új fertőzöttet azonosítottak. Hangsúlyozta, ezért nagyon fontos a higiénés, illetve a távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó szabályok betartása, a szükségtelen kontaktusok elkerülése. Közölte, hogy a beoltottak száma elérte az 1 442 000-et, közülük több mint 400 ezren a második oltást is megkapták. A 6752 kijelölt oltópontból 6000 aktívan működik – tette hozzá. Elmondta: csütörtökön 54 ezer adag Moderna- és 21 600 adag AstraZeneca-vakcina érkezett Magyarországra; ez utóbbi a várt mennyiségnek kevesebb mint egyharmada. Az oltóanyag mennyisége szab határt az oltás ütemének – emelte ki. A védőoltás iránt folyamatosan nő az érdeklődés: 3,3 millióan már regisztráltak, és csaknem felük megkapta az oltást – mondta a tisztifőorvos. A következő napokra a házorvosok 10 beteg beoltásra elegendő AstraZeneca-vakcinát kapnak, az oltópontokra pedig átlagosan 44 pácienst irányíthatnak, ott Szputnyik V és Pfizer-vakcinák állnak rendelkezésre – tudatta. A háziorvosok a szakértelmet nem igénylő szervezési feladatokban az önkormányzatoktól adminisztratív segítségét kérhetnek, ez sok helyen jól működik – mondta Müller Cecília. Kórházban 10 386 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1170-en vannak lélegeztetőgépen, az elmúlt napon 207 koronavírusos beteg halt meg, közöttük fiatalok is – mondta Müller Cecília. A szakember úgy fogalmazott, „messze nincs itt a nyitás ideje”. Azt kérte mindenkitől, következetesen tartsa be a járványügyi előírásokat, maximálisan figyeljen oda magára és embertársaira is. A járványügyi szakemberek, a matematikusok előrejelzései és a szennyvízvizsgálatok adatai szerint is a fertőzöttek számának növekedésével kell számolni az elkövetkező hetekben – tudatta a tisztifőorvos. Közölte, a szakcikkekben több olyan vírusvariánst is leírtak, amelyeket a hagyományos PCR-vizsgálatok nem tudnak megfelelően kimutatni. Magyarországon azonban más országokkal szemben nem egy-, hanem háromféle antigén kimutatására alkalmas vizsgálatot végeznek, így a jelenleg ismert vírustörzseket azonosítani tudják. Müller Cecília kitért arra, hogy a Debreceni Egyetemmel közösen a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztonsági laboratóriumában tart a magyar oltóanyag fejlesztése. A munka során a Magyarországon izolált vírustörzseket dolgozzák föl, ezért bízik abban, hogy az új oltóanyag hatásossága legalább olyan jó lesz, mint a jelenleg Magyarországon használt öt vakcináé. A főorvos közölte, a szabadtéri séta, az egyéni sportolás megengedett, és arra biztatott mindenkit, iktassa be ezt napirendjébe, mivel a testmozgás a fizikai és mentális egészségnek is jót tesz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria