Létrehozva: 2021.03.10.

Kovács Zoltán: a magyar oltási program az egyik legeredményesebb Európában

A magyar eredmény sokak szemét szúrja Brüsszelben.

Álhír, hazugság jelent meg a magyar oltási programról Politico című lapban. Erre Kovács Zoltán Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára hívta fel a figyelmet, tételesen cáfolva az álhír minden egyes pontját. Kovács kihangsúlyozta, a lap azt próbálta cáfolni, hogy a magyar oltási program az egyik legeredményesebb Európában.

Kovács Zoltán három bekezdésben reagált a cikkre.

  • Újabb álhír és hazugság a Politico állítása. Ezt mindennél jobban cáfolja az a tény, hogy magyar oltási program az egyik legeredményesebb Európában, hazánk már a második az uniós ranglistán a lakosságarányos átoltottságban és a magyar lakosság 11%-a már beoltott, szemben az uniós 6%-os átlaggal.
  •  

  • A magyar eredmény nyilvánvalóan sokak szemét szúrja Brüsszelben, mert az egyben igazolja, hogy Magyarország helyes döntést hozott, amikor az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzést felismerve nemzeti hatáskörben is szerzett be vakcinákat, így a magyar lakosságot nem csak 3, hanem már 5 vakcinával tudják már oltani.
  •  

  • Magyarországon már 1 107 791 fő a beoltottak száma, ebből 317 906 fő már a második oltását is megkapta. A 2,1 millió felhasználható vakcinából 1,4 milliót már beoltottunk, több mint 530 ezer adagot pedig ezen a héten használunk fel az esedékes első és második körös oltásokra.
  • A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek hétfőn léptek életbe. 5653 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 480 860 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 179 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 325 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 340 844 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 123 691 főre emelkedett. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A háziorvosok többsége mától veszi át az AstraZeneca-vakcinát, és a feladatuk, hogy a praxisukban még nem beoltott regisztrált legidősebbek oltását végezzék vele. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik. A múlt hétvégén elhalasztott 60 év alatti krónikus betegek AstraZenecával való oltása csütörtök és vasárnap között lesz a kórházi oltópontokon, az érintettek erre SMS-ben már megkapták a behívót.

    A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek hétfőtől léptek életbe. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépett újabb védelmi intézkedések a következők.

  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
  • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
  • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
  • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta
  • Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

    origo.hu

    Kétszáz hajót süllyesztettek el az óceáni szörnyhullámok

    borsonline.hu

    Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

    ripost.hu

    Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

    vg.hu

    Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

    origo.hu

    Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

    INSIDER

    Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

    INSIDER

    Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

    INSIDER

    Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

    INSIDER

    Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

    INSIDER

    Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

    INSIDER

    Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

    INSIDER

    Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el