Létrehozva: 2021.04.09.

Már 11-féle új Covid-mutációt azonosítottak – Meglepő, mire képesek

Egészen elképesztő, hogy ma már 11-féle új Covid-mutáció szerepel a kutatók listáján. A Ripost7 górcső alá vette a variációkat.

Hihetetlen, de ma már 11-féle új Covid-mutáció szerepel a kutatók listáján. Az első koronavírus-mutáció – „becenevén” Eric vagy Eek – az E484K volt. Ez a variáns megváltoztatja a tüskefehérje felületét. A vírus a tüskefehérje segítségével jut be az emberi sejtekbe, megnehezítve ezzel az immunrendszer válaszát. Az E484K-val együtt ez idáig 11 koronavírus- variáns ütötte fel a fejét a világ különböző részein. Közös jellemzőjük, hogy minden változás a vírus fertőzőképességét és az immunitás szempontjából legfontosabb tüskefehérjét érintették.

A vírusok leszármazási vonalait betűkből és számokból álló kódokkal jelölik. Az eredeti (vuhani) változat az „A” jelű volt (ezek a változatok mára szinte eltűntek, „kihaltak”), az új variánsok közül a „B” jelűek ugyanannak a leszármazási vonalnak a tagjai, jelenleg ez a vonal a legelterjedtebb a világban. Számos variánsa van, ezek különbségét és rokonsági viszonyait számokkal jelzik. A legfrissebb változatok már a „P” jelet viselik. (A betűket nem ABC-sorrendben használják fel.)

Íme a Ripost7 által összegyűjtött 11-féle új Covid-mutáció:

1. VARIÁNS Anglia: Kent

A kódja: B.1.1.7

Fontos változások:

A kenti változatban jelen van az N501Y mutáció, amely felgyorsítja a vírus átvitelt. Ez a vírus jelenleg az egyik legelterjedtebb Európában. Magyarországra is ez jutott be és arat most. A változás terjedőképesebbé tette a vírust, és a vírus kórokozó képessége is fokozódott.

2. VARIÁNS Anglia: Bristol

A kódja: VOC-202102/02

Fontos változások:

A bristoli variáns a kenti variáns és az E484K variáns mutációiból fejlődött ki. Az E484K a Dél-Afrikában először azonosított változat. Genetikai változása befolyásolja egyes vakcinák hatékonyságát. Így a Bristolban felfedezett új változat is kis mértékben csökkenti az eredeti változattal szembeni ellenanyagok hatékonyságát.

3. VARIÁNS Anglia: Liverpool

A kódja: VUI-202201/01

Fontos változások:

A liverpooli vírus az eredeti, 2020-as „A” vérvonal egyik fennmaradt verziója (A.23.1), amely érdekes módon már tartalmazta az E484K-val mutációt, de gyorsabb terjedésre nem volt képes. Mára szinte teljesen eltűnt.

4. VARIÁNS ÚJ

A kódja: B.1.525

Fontos változások:

Ez a mutáció tartalmazza az E484K variánst, amely csökkenti az eredeti változattal szembeni ellenanyagok hatékonyságát. Emellett két új mutáció is megjelent benne: az 0677H és a 6888L, de ezeknek a változásoknak ez idáig nem ismert hatásai vannak.

5. VARIÁNS DÉL-AFRIKAI

A kódja: 501Y.V2 vagy B.1.351

Fontos változások:

A dél-afrikai mutációban is megtalálható az N501Y mutáció, amely arról ismert, hogy felgyorsítja a koronavírus átvitelét, valamint az E484K nevű variáns, ami csökkenti az eredeti változat elleni ellenanyagok hatékonyságát.

6. VARIÁNS BRAZIL 1

A kódja: P.1

Fontos változások:

A BRAZIL 1 mutációban megtalálható az N501Y variáns, amely arról ismert, hogy felgyorsítja a koronavírus átvitelét, valamint jelen van benne az E484K változat is, amely csökkenti az eredeti változattal szembeni ellenanyagok hatékonyságát és a K417T mutáció, amelynek hatása eddig nem ismert. A kódban a „P” betű arra utal, hogy valószínűleg a korábbi (kenti, dél-afrikai) változatoktól függetlenül jöttek létre ezek a mutációk, nem azoknak a vírusoknak a leszármazottja a brazil mutáns.

7. VARIÁNS BRAZIL 2

A kódja: P.2

Fontos változások:

A koronavírus e mutációjában is jelen van az E484K variáns, amely csökkenti az eredeti változattal szembeni ellenanyagok hatékonyságát.

8. VARIÁNS AMERIKAI: KALIFORNIA

A kódja: B.1.429

Fontos változások:

A kaliforniai mutációban megtalálható az L452R változat, amely az eredeti koronavírus változattal szembeni ellenanyagok és a vakcinák által képzett ellenanyagok hatékonyságát egyaránt csökkenti.

9. VARIÁNS ÚJ: AMERIKAI – ANGLIA

A kódja: B.1.1.7 + B.1.429

Fontos változások:

Ebben a mutációban jelen van az N501Y variáns, amely felgyorsítja a vírus átvitelt, emellett benne van az L452R is, amely csökkenti az eredeti változattal szembeni ellenanyagok és a vakcinák által képzett ellenanyagok hatékonyságát is.

10. VARIÁNS ÚJ: ANGLIA

A kódja: VUI-2021/04

Ebben a variánsban jelen van az E484K mutáció, amely képes kijátszani az antitesteket más variánsokkal szemben.

11. VARIÁNS FÜLÖP-SZIGETEK

A kódja: VUI-202102/04

Fontos változások:

A változat számos aggasztó mutációt tartalmaz, beleértve a brazíliai törzsben található E484K tüskefehérjét, amely képes kijátszani az antitesteket más variánsokkal szemben, valamint megtalálható benne az N501Y variáns is, ami felgyorsítja a vírus átvitelt. Az E484K proteint korábban megtalálták a brazil variánsban.

A 11-féle új Covid-mutáció kapcsán fontos tudni, hogy ezeknek a felsorolt mutációknak a hatása még nem minden esetben ismert. Ez csak akkor derül ki, ha már egy országban vagy régióban elterjedtek, és megváltoztatták a betegség lefolyását. Előre megjósolni lehetetlen, hogy egy-egy mutáció milyen változást fog előidézni a Covid betegség súlyosságát, terjedését, vagy kórfejlődését illetően. Valamivel jobban meg lehet becsülni előre azt, hogy mennyire lehetnek képesek kitérni a vakcinák hatására kialakuló immunválasz elől. Ebben a tekintetben egyelőre megnyugtató a válasz: az eddig kidolgozott vakcinák védenek az új variánsok ellen is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

magyarnemzet.hu

Gulácsi előtt most ezért fejet hajthat a Bundesliga összes kapusa + videó

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Felforr a levegő Tolvai Reni merész fotójától, melltartóra vetkőzött

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka

INSIDER

Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom