Létrehozva: 2021.04.21.

Ákos: Nem marad más, mint normálisnak maradni

Kovács Ákos Kossuth-díjas zeneszerző, énekes volt a Politika Hobbista kedd esti vendége. A pop-ikon kendőzetlen őszinteséggel beszélt számos témáról, így például arról, hogy mit gondol a gyerekeire nehezedő, intenzív, progresszív agymosásról, a Black Lives Matter-mozgalomról, de természetesen szóba került Ákos legfrissebb zenei újdonsága is.

Mint a legtöbb ember, Ákos is saját bőrén tapasztalta meg, mit jelent a bezártság, a koncertek lemondása, az otthonmaradás és a digitális tanulás okozta kihívások, sőt, az énekes maga is átesett a koronavírus-fertőzésen. Ákos nem csupán a mögötte lévő időszak megtapasztalásairól, hanem arról is beszélt, hogy reménykedve tekint a jövőbe. A Politikai Hobbistában úgy fogalmazott:

Én is szülő vagyok, négy gyerekem van. A nagyfiam már kirepült, de a többiek hol tanulnak, hol nem tanulnak, nem igazán tudom leellenőrizni. Bekopogsz egy gyerekszobába, és akkor rád ordítanak: “apa, ne zavarj, tornaóra van!” – ez számomra nagyon furcsa szituáció. Olyan, mintha egyfajta gumiidőben élnének a gyerekeink. Ezt sok szülő megsínylette vagy nehezen élte meg, hiszen állandóan otthon vannak a gyerekek. A feleségemen is láttam, hogy nehéz időszak ez, ő azt szerette volna, ha a felsősök is kezdhették volna a személyes jelenlétet az oktatásban.”

Fotó: Markovics Gábor

A magyar zenei élet egyik meghatározó előadója a pandémiával kapcsolatban írt új daláról is beszélt, ami a “Fel a szívekkel” címmel jelent meg. Ákos úgy fogalmazott: a dal már nemcsak a lezárásokról szól, hanem sejteti az újrakezdést is. A zenét Lepés Gábor szerezte, a szövegeket Ákos írta, és basszusgitáron is ő játszott. Az énekes szerint azáltal, hogy több időt töltöttek otthon az emberek, a nevelés és a család is hangsúlyosabbá vált. Úgy fogalmazott:

„Az ember úgy nevel, ahogy él. Ez egy ideig stimmel, de nekem mondjuk van egy tizenhat éves gyermekem és látom, hogy ő most abban a korszakban van, amikor az otthonról kapott úgynevezett értékrend megkérdőjelezése zajlik. Szerencsére nem homlokegyenest.”

Kifejtette, hogy a gyerekek erőszakos-progresszív megtévesztésére és befolyásolására irányuló liberális agymosást ő maga is érzi a bőrén, apaként.

„Azt már nehéz lesz kinőni, hogy mondjuk az amerikai barátom azért hozta el az egyetemről a gyerekét, mert ott kirúgtak egy professzort, aki azt találta mondani, hogy csak két (biológiai) nem létezik (…) azt nehéz nem látni, hogy van egy nagyon erőszakos ideológia, ami a gyerekeinkre is rányomul, amely bedob mindig valamilyen témát, tematizálva a közbeszédet (…) nem marad más, mint normálisnak maradni, és vitában helytállni (…) meg kell próbálni érvelni, amíg még hagynak minket” – tette hozzá.

Az énekes kétségesnek látja, hogy az érvelésre, normális párbeszédre adódik még lehetőségünk a közeljövőben. Véleménye szerint ezt mutatja az is, hogy több nyugati országban szinte levadásszák azokat a felhasználókat a közösségi oldalakról – vagy tüntetik el a Youtube-ról –, akik szembemennek bizonyos ideológiával.

„Hazánkban ez a fajta szólásszabadság még létezik.” – fogalmazott Ákos, aki a Pesti TV-nek adott interjúban azt is kiemelte:

Magyarország a politikai diskurzus szempontjából a béke szigete.

Kifejtette: hazánkban szerencsére nem kell számítani olyan durva utcai jelenekre, mint amiket például a Black Lives Matter tüntetéseinél láthattunk Amerikában.

Kizárt dolognak tartom, hogy szívből elégedett legyen egy normális, liberális gondolkodású ember azzal, amit a Black Lives Matter csinál Amerikában. Hiszen útjukat lerombolt városok, üzletközpontok és nem mellesleg halottak szegélyezik. Biztos, hogy ez a liberálisoknak sem okoz maradéktalan örömet, akkor sem, ha ezzel szűkül a jobboldal mozgástere – mondta Ákos.

Az énekes a zenéléssel kapcsolatban megjegyezte: rettenetesen hiányzik neki az, hogy személyesen találkozhasson a közönséggel. Új dala, a “Fel a szívekkel” igazi tempós, életigenlő dal, amiből “jó kis koncertnóta lehet belőle, ha végre újra találkozhatunk a közönséggel”.

„Ebben a műfajban mindenki alig várja, hogy haraphasson, hogy visszarobbanjon a színpadra, ahonnan a vírus leparancsolt minket. A közönség is nagyon várja. A Szentírás is azt mondja, nem jó az embernek egyedül lenni, társas lények vagyunk. Egy koncert során a közösség soraiban össze lehet forrni, különböző demográfiával rendelkező, különböző korú, végzettségű emberek azonos dolgokat érezhetnek egy rövid időre. Ez engem felemel.” – mondta Ákos a Politikai Hobbistában.

Nézze meg a Politikai Hobbista teljes adását a PestiTV oldalára kattintva, mely előfizetés nélkül egy egyszerű, kisméretű digitális antennával is elérhető, bárhol az országban. A PestiTV jelen van a legtöbb szolgáltató alapcsomagjában és műholdról is fogható! A műsorok röviddel az adás után a pestitv.pestisracok.hu oldalon nézhetőek vissza! Kövesse a PestiTV Facebook– és Instagram-oldalát, TikTok-fiókját is!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria