Létrehozva: 2021.04.28.

Hableány-tragédia: Rekordösszegű kártérítést kérnek a koreai áldozatok hozzátartozói

4,3 milliárd forint kártérítést követelnek a koreai áldozatok és családtagjaik a Hableány-katasztrófa miatt a két hajóüzemeltető társaságtól. A 28 ember életét követelő dunai vízi tragédia óta lassan két év telt el, és nemhogy a kártérítés, de még a felelősségrevonás is csak lassan halad.

Keresetet nyújtott be 26 koreai áldozat nevében eljáró ügyvédi iroda a Fővárosi Törvényszékhez – tudta meg a Ripost. Ebben az áll, hogy összesen 4,3 milliárd forint kártérítést követelnek a Viking Sigyn és a Hableány üzemeltetőjétől, egyetemlegesen. Soha magyar bíróság előtt ilyen kártérítési összeg még nem volt.

Kedden tartottak tárgyalást a Hableány tragédiája miatt indult büntetőügyben, de még mindig az eljárás elején tartanak (Fotó: TeTörténeted / Isza Ferenc)

Közben a Hableány tragédiája miatt indult büntetőügy nehezen halad. Több jogi képviselő is úgy gondolja, a védelem szándékosan, taktikából húzza az időt. Kedden megrázó felvételt vetítettek le: a videót egy, a Viking Sigyn fedélzetén utazó amerikai turista készítette, aki társaival együtt végignézte, ahogy a hatalmas hajómonstrum letarolja a kis városnéző hajót, halálba taszítva annak 28 utasát.

A közel másfél perces videó elején rögtön feltűnik a Hableány a Viking Sigyn jobb oldalán, a turistacsoport egyik tagja még viccelődik is, hogy el fogják ütni a kis hajót, és ők mindezt rögzítik – nem hitték volna, hogy ez meg is történik. A turista az esős esti Budapest néhány nevezetességére közelít, majd láthatjuk a halálba tartó koreai turistacsoport néhány tagjának utolsó rémült pillantását, mielőtt elnyelné őket a Duna. Közben jól hallható, hogy a Viking fedélzetén egyre többen azt kiáltják:

„Ó, Istenem, nekimegyünk a hajónak!”

Az igazságügyi szakértők szerint nem kérdéses: a vádlottak padján ülő Jurij C.-nak tudnia kellett, hogy ütközni fognak, ám nem tett semmit ennek elkerülésére.

A felvétel levetítése után Németh Leona tanácselnök egyértelműen kijelentette: nem fogják vizsgálni Lombos László, a Hableány kapitányának felelősségét. Pedig Tóth M. Gábor, a védelem képviselője épp ezt szeretné elérni, és többek között emiatt is folytatott hosszas vitát a bírónővel – értékes perceket véve el ezzel a tárgyalás idejéből.

Az ügy amúgy is lassan halad: a 2020. márciusi előkészítő ülés óta ez mindössze a harmadik tárgyalási nap.

„Számunkra ez az egyik legfájóbb pontja az ügynek: a Pethő-család már nagyon szeretné, hogy kimondják, ki a felelős a szerettük haláláért. Az ügy azonban egyre csak húzódik és húzódik” – jelentette ki dr. Magyar György. „Minden tárgyaláson itt vannak, amin csak engedik. Bocsánatkérésben azonban úgy tűnik, hiába reménykednek.”

A Hableány kapitányának családját képviselő védő egyenesen biztos abban, hogy nem véletlenül toporog egyhelyben az ügy.

A Hableány sétahajón 26 koreai turista, és a személyzet két magyar tagja vesztette életét, heten menekültek meg csodával határos módon (Fotó: TeTörténeted / Isza Ferenc)

„Egyértelműen védői taktika az időhúzás, és egyre nyilvánvalóbb, hogy értékes órákat veszítünk el a szándékos akadékoskodással. És ezt nem csak a szubjektív benyomásaim alapján mondom: a múltkori tárgyalási jegyzőkönyvet kielemeztem kommunikációs szempontból is. Az 510 felszólalásból a legtöbbet, 185-öt a védelem képviselője tette, tehát a tárgyalási nap közel 40 százalékában az ő álláspontját hallgattuk. A bíróval folytatott párbeszédeinek csaknem a fele nem kapcsolódott érdemben az ügyhöz: minősítette a bíróságot, a tolmácsot, a szakértőket, a jegyzőkönyvezést, kifogást emelt a határidők ellen, illetve azt is hosszan fejtegette, hogy nem ő volt covidos, hanem egy kollégája” – mondta a Ripost-nak dr. Gulyás Krisztián. „Mi, többiek, szinte alig jutunk szóhoz.”

Az időhúzás célja az ügyvéd szerint egyértelmű: amíg nem állapítják meg Jurij C. felelősségét, addig a Viking Sigyn üzemeltetője is kitér a kártérítési felelősség elől. Ráadásul a volt kapitány orvosi ellátásra szorul, és ha eljárás közben elhalálozna, az eljárást megszüntetik. Így a Viking Cruises azzal érvelhet, hogy nem állapították meg a kapitánya felelősségét a baleset miatt. Ettől persze még kártérítési felelősséggel tartozik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Leszúrtak egy férfit Soroksáron

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Schobert Lara megdöbbentő vallomása: kiskutyája az egyetlen, aki hűséges hozzá

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Indul a strandszezon! Megnéztük, mikor nyitnak a strandok és mennyibe kerül a strandolás

INSIDER

Vonatbaleset: így van most a vagonból kizuhant lány

INSIDER

A szüleink még emlékeznek rá: így vásároltunk régen, a szupermarketek előtt

INSIDER

Újra akcióban a banki csalók: ezek az ügyfelek érintettek